fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Donacija EU za gradnju “Transbalkanskog koridora”, šta to znači za Srbiju

Donacija EU za gradnju “Transbalkanskog koridora”, šta to znači za Srbiju

Evropska unija donirala je našoj zemlji još 12,5 miliona evra za izgradnju dela dalekovodne trase “Transbalkaskog koridora” za prenos struje, koji će povezati Istočnu i Zapadnu Evropu. Iz Vlade poručuju da je to važan korak Srbije u evropskim integracijama, jer ta regionlna interkonekcija jedan od uslova za otvaranje poglavlja 15 o energetici.

Mali: Srbija spremna za primenu Zakona o poreklu imovine

Poslanici Skupštinae Srbije razmatraju predlog zakona o izmena i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koji je podnela Vlada, kao i više predloga zakona o međunarodnim sporazumima.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija spremna za primenu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu i najavio da će se prvi na udaru usvojenih rešenja naći ona lica kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Kurti: Imaćemo većinu u Skupštini bez koalicije, otvorićemo novo poglavlje u dijalogu

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da će u kosovskoj skupštini biti dovoljno glasova da njegov pokret formira novu vladu bez postizbornih koalicija, najavljujući otvaranje novog poglavlja u dijalogu sa Beogradom iako mu to nije prioritet.

“Već smo napravili koaliciju pre izbora, a ova predizborna koalicija koju smo kreirali sa listom predsednice Vjose Osmani, koja je učinila da se prevremeni izbori pretvore u narodni referendum. Kao rezultat, ne vidimo nijednu stranku iz ‘stare garde’ kako bismo ih radije zvali, kao budućeg partnera naše vlade”, rekao je Kurti bugarskoj novinskoj agenciji (BTA).

U Briselu još usaglašavaju novu metodologiju za Srbiju

Evropska komisija i dalje radi na usaglašavanju plana primene nove metodologije na pristupni proces Srbije, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Iako je najavljivano da bi način primene nove metodologije na nastavak pristupnog procesa Srbije trebalo da bude poznat do kraja februara, u EK još rade na usaglašavnju detalja sa zemljama članicama.

DS: Ministarstvo odbacilo zahtev Lečića da bude upisan kao predsednik stranke

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbacilo je zahtev Branislava Lečića da bude upisan kao predsednik Demokratske stranke, rečeno je Tanjugu u toj stranci.

Kako se navodi u dokumentu u koji je Tanjug imao uvid, rešenje koje je donelo ministarstvo o odbacivanju prijave je konačno u upravnom postupku, a protiv njega se tužbom može pokrenuti spor pred Upravnim sudom u Beogradu u roku od 30 dana od dana dostavljanja rešenja.

Apelacioni sud: Ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza BiH

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.

Portparokla suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je sud odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Simonoviću četiri godine zatvora zbog paljenja kuće novinara

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je, u prvostepenom postupku, na četiri godine i tri meseca zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 12. decembra 2018. u Vrčinu.

Osumnjičen da je pištoljem pretio policijskom službeniku

Policija u Beogradu brzom i efikasnom akcijom uhapsila je muškarca neposredno nakon što je, kako se sumnja, pištoljem pretio policijskom službeniku.

Osumnjičeni B. V. (1971) je u ponedeljak oko 19.20, na Zvezdari prišao policijskom službeniku, koji je bio van dužnosti, a potom mu pretio pištoljem koji mu je uperio u glavu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Nakon što se policajac legitimisao, osumnjičeni je pobegao, a policijske patrole ubrzo su ga pronašle i uhapsile.

Pretučen sin Nenada Rašića u Lapljem Selu

Srednjoškolac Nikola Rašić, sin političara Nenada Rašića, pretučen je u Lapljem Selu nedaleko od Gračanice, potvrđeno je iz porodice Rašić lokalnim medijima, dok je policija privela osmoro osumnjičenih.

Muškarac za kojim se tragalo zbog ubistva devojke u Vranju izvršio samoubistvo

Muškarac M. S. (1974) iz Vranja, za kojim je policija tragala zbog postojanja osnova sumnje da je u Vranju ubio jednu devojku, danas je izvršio samoubistvo.

M. S. (1974) je, kako se sumnjalo, 20. februara ove godine u večernjim satima, u jednoj pumpi u Vranju, pucao u 27-godišnju ženu, koja je preminula na licu mesta.

Tagovi:
Pročitajte još: