Izdvajamo: “Fijat-Krajsler” započinje akciju reciklaže uz kupovinu novog automobila

“Fijat-Krajsler” započinje akciju reciklaže uz kupovinu novog automobila

Domaća fabrika “Fijat Krajsler automobili Kragujevac” ove nedelje započinje akciju recikliranja starih i dotrajalih vozila, a uslov je kupovina novog vozila. Igor Ševo komercijalni direktor fabrike FCA rekao je da je od samog osnivanja kompanije u Srbiji i ponude sa mogućnošću recikliranja, reciklirano je preko 15.000 starih automobila i zamenjeni su sa novim “Fijatovim” automobilima. “Već smo krenuli sa elektrifikovanim vozilima, sa mikro i majld hibridima i nastavljamo sa  plag-in hibridima i do kraja godine očekujemo potpuno električni automobil. Subvencije države idu za potpuno električni automobil 5.000 evra, za plag-in hibrid 3.500 evra i za hibrid 2.500 evra”, zaključio je Ševo.

Petković: Albanski političari pretećim porukama pokazuju da ih dijalog ne zanima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da albanski političari u Prištini pretećom porukom da jedino ishodište dijaloga Beograda i Prištine mora biti takozvano međusobno priznanje, dokazuju da ih dijalog, dogovor i traganje za kompromisnim rešenjem ne zanima. “Umesto što bezočno obmanjuju javnost i svakodnevno sabotiraju dijalog, neka priznaju da ih ne interesuje građenje mira i stabilnosti, već da se zalažu za zamrznuti konflikt i svakodnevne tenzije na terenu, koje su nažalost opasnost i alternativa dijalogu”, naveo je Petković.

Održan sastanak premijerke sa novim šefom Svetske banke u Srbiji

Predsednica Vlade razgovarala je sa novim šefom Svetske banke u Srbiji Nikolom Pontarom i njegovim prethodnikom Stivenom Ndegvom o postignutim rezultatima u prethodnom mandatu i planovima za nastavak realizacije važnih projekata, posebno kada je reč o prelasku na “zelenu ekonomiju”. Novi šef Svetske banke je poručio da se raduje novom angažmanu i saradnji sa Vladom, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se projekat “Zelena Srbija” realizuje u potpunosti s obzirom na to da Svetska banka pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine 15. juna

Naredna runda dijaloga Beograd i Prištine biće održana sledećeg utorka, 15. juna u Briselu, uz učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, saopštio je portparol EU Peter Stano. Sastanak 15. juna biće prvi sastanak Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou još od 7. septembra prošle godine kada su se u Briselu, uz posredstvo EU, sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti.

Za četiri godine tri puta više mladih poljoprivrednika

Od kada je država prepoznala mladog poljoprivrednika kao nosioca gazdinstva, u poslednje četiri godine broj mladih koji su se opredelili za poljoprivrednu proizvodnju povećan je tri puta. Najviše nosilaca gazdinstava do 40 godina, ima u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. “Što se tiče mladih poljoprivrednika, pravilnik je postao aktuelan 2017. kada je bilo oko 700 zahteva. Već 2018. ih je bilo 1.200, a 2019. smo dobili 5.500 zahteva mladih poljoprivrednika za razne investicije”, istakla je Biljana Petrović, direktorka Uprave za agrarna plaćanja.

Selaković u dvodnevnoj poseti Poljskoj

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković boraviće danas i sutra u zvaničnoj poseti Poljskoj gde će se sastati sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom sa kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima dveju zemalja, evropskim integracijama Srbije i regionalnim pitanjima. Šef srpske diplomatije imaće odvojeni sastanak i sa poljskim ministrom za evropske poslove u Kancelariji premijera Konradom Šimanjskim. Srbija i Poljska sarađuju i u ekonomiji, a robna razmena dveju zemalja u godini pre pandemije kovida-19 iznosila je 1,16 milijardi evra.

Brnabić danas na Samitu Zapadnog Balkana u Tirani

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovaće danas na Samitu Zapadnog Balkana u Tirani. Samitu će prisustvovati i Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji će sa šefovima delegacija Zapadnog Balkana razmotriti šta je do sada postignuto u Berlinskom procesu za oporavak regiona. Kako je najavljeno, razgovaraće se i o pripremama za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Mihajlović o Jadru: Neistinama hoće da izmanipulišu građane

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Pokret „Ne davimo Beograd” nastavio tamo gde su stali drugi predstavnici opozicije, iznoseći, kako kaže, neistine o projektu “Jadar” i zlonamerne optužbe protiv predsednika države i članova Vlade Srbije. Mihajlovićeva je u saopštenju istakla da namera referenduma nije da se sakriju činjenice, kao što predstavnici tog pokreta tvrde, već upravo suprotno, da se građani, kad budu završene sve studije i poznate sve činjenice, izjasne o projektu “Jadar”.