fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Film “Dara iz Jasenovca” pratilo 2.650.000 ljudi

Film “Dara iz Jasenovca” pratilo 2.650.000 ljudi

RTS je bila najgledanija od svih televizija u zemlji tokom emitovanja filma “Dara iz Jasenovca”.

Sa 2.650.000 gledalaca koju su pratili svetsku televizijsku premijeru ostvaren je udeo gledanosti od 50,3 odsto.

Dugo očekivani filma “Dara iz Jasenovca”, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenariste Nataše Drakulić, koji govori o stradanju Srba, Roma i Jevreja u logoru Jasenovac, izazvao je veliku pažnju i emotivne reakcije gledalaca na društvenim mrežama.

Film se gledao u tišini, uz suze i poruke da se takvi zločini ne smeju zaboraviti i da se nikada više ne ponove.

“Dara iz Jasenovca” nezakonito emitovana na EON-u

SBB i dalje ne poštuje zakone Srbije, presudu suda i nastavlja sa pljačkom i građana Srbije i RTS-a.

Umesto što bez ikakvih dokaza optužuje RTS za nešto što on nije učinio, SBB bi prvo trebalo da objasni zašto je nezakonito emitovao na svojoj platformi EON film “Dara iz Jasenovca”. I da objasni svim građanima Srbije zašto pljačka i njih i RTS jer na svojoj platformi EON nezakonito emituje programe najgledanije televizije u Srbiji.

Dan žalosti u Novom Sadu povodom smrti Đorđa Balaševića

Povodom smrti Đorđa Balaševića, na osnovu odluke gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, dan sahrane – 21. februar, proglašen je za Dan žalosti na teritoriji grada Novog Sada.

“Ugasili smo svetla na Gradskoj kući kako bismo iskazali bol i tugu sa porodicom. Ovo je težak momenat za porodicu Balašević, ali i za ceo grad, državu i region”, napisao je Vučević na Tviteru.

Nemačka i Francuska očekuju što skorije formiranja vlade u Prištini i nastavak dijaloga

Iz Berlina i Pariza su zajedničkom izjavom čestitali Aljbinu Kurtiju i Vjosi Osmani na rezultatu postignutom na vanrednim parlamentarnim izborima, očekujući što skorije formiranje nove vlade i izbor kosovskog predsednika.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rode objavio je na Tviteru zajedničko saopštenje, sa porukom da će Berlin i Pariz “podržati Kosovo na njegovom reformskom programu, koji uključuje jačanje vladavine zakona, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”.

Vučić o dijalogu sa Prištinom: Branićemo svoje interese, bez obzira na gotovo beznadežnu situaciju

Srbija zna šta su njeni nacionalni i državni interesi i nastaviće da se bori za svoj narod, i njegova prava bez obzira na to što je situacija gotovo beznadežna, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan da prokomentariše da li Srbija ima odgovor na nove pritiske iz Prištine i Vašingtona i najave o novoj platformi za nastavak dijaloga.

Aleksandar Vučić je istakao da je dijalog i razgovor sa Prištinom najvažniji, ali ako oni misle da to nije potrebno, i da će na taj način svoje probleme da reše, kaže da sa tim nema problem.

Ponovo pretnje Srbima povratnicima u Žaču kod Istoka

Povratnika u selu Žač kod Istoka Veljka Komatovića danas su uznemiravali Albanci iz istog sela dok je obilazio svoje imanje, u trenutku mu preprečivši put zbog čega je bio primoran da se obrati policiji.

Veljko Komatović ispričao je RTS-u detalje incidenta u kojem su mu pretili Albanci iz susedne porodice, sa kojom su povratnici i ranije imali problema.

Podsetio je da se radi o albanskoj porodici sa kojima su povratnici u Žaču imali velikih problema tokom povratka.

“Pucali su na nas, napadali nas fizički, na moju suprugu su dva puta nasrtali nožem dok je bila u drugom stanju. Sve je to prošlo i zaustavilo se 2014. godine. Od tada nismo imali problema, ali danas se problem ponovo javlja”, ispričao je Veljko Komatović i pozvao sve koji mogu da utiču i zaštite desetak povratničkih porodica u Žaču, koje žive na svom imanju.

Komori ne priznaju kosovsku nezavisnost, stav Unije ostaje isti

Ministarstvo inostranih poslova Komora obavestilo je ambasadu Srbije u Najrobiju da stav Unije Komora o pitanju nepriznavanja tzv. Kosova ostaje nepromenjen.

Nedavno je lider ANK i nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli objavio da je ponovo uspeo da obezbedi priznanje Komorskih Ostrva.

Evropska radiodifuzna unija: Omogućiti novinarima RTS-a ulazak na Kosovo

Evropska radiodifuzna unija pozvala je u vlasti u Prištini, povodom zabrane ekipi RTS-a da uđe na Kosovo i Metohiju, da poštuje slobodu kretanja i slobodu govora.

EBU se oglasila povodom odluke prištinskih vlasti da ne dozvoli ulazak ekipi RTS-a na Kosovo i Metohiju, na prelazu Jarinje.

Brnabić: Cilj nam je da se novinari osećaju bezbedno dok rade

Premijerka Ana Brnabić podsetila je da su, kada je reč o medijskoj strategiji, formirane dve radne grupe – jedna za praćenje implementacije Strategije i jedna za zaštitu i bezbednost novinara – ističući da je cilj da za novinare Srbija bude bezbedno okruženje za rad.

Studentske poliklinike neće biti ukinute

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da studentske poliklinike neće biti ukinute, jer predstavljaju jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata. Studentska poliklinika ostaje, potvrdio je ministar Zlatibor Lončar novinarima i studentima koji su se okupili ispred Ministarstva zdravlja.

Umesto u nebo, poljoprivrednici će u Vojvodini gledati u mobilnu aplikaciju

U Vojvodini je postavljeno 50 meteo-stanica. Poljoprivrednici će bez izlaska na njivu, na svom telefonu, pratiti stanje useva i u skladu sa vremenskim prilikama dobijati smernice – koje poslove treba da rade i kada. Cilj je veći prinos uz manji trošak.

Patrijarh Porfirije prvi put predvodio liturgiju u Hramu Svetog Save

Važno je da ispunjavati zakone, praštati i tražiti oproštaj, rekao je patrijarh srpski Porfirije, koji je prvi put predvodio liturgiju u Hramu Svetog Save.

Liturgiju u Hramu Svetog Save sasluživali su, pored patrijarha Porfirija, i episkopi istočnoamerički Irinej, slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim, osečkopoljski i baranjski Heruvim, remezijanski Stefan i mohački Isihije, sa sveštenstvom iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, saopštila je SPC.

Saučešće patrijarha Porfirija porodici Balašević: Unosio je smisao i vedrinu u svakodnevicu mnogih

Zbog ljubavi, i zbog vedrine i smisla koji se nežno krio svuda po njegovim stihovima, ali i zbog ličnih susreta u kojima sam upoznao i javnosti nevidljive dimenzije njegove ličnosti, izražavam iskreno saučešće porodici Đorđa Balaševića, rekao je patrijarh Porfirije.

Srpsko naoružanje i vojna oprema na Sajmu u Abu Dabiju

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, na poziv potpredsednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladara i ministra odbrane Dubaija šeika Muhamed bin Rašed el Maktuma, prisustvovao je otvaranju 15. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme “IDEX 2021” u Abu Dabiju.

Srbija dobija registar retkih bolesti – šta to znači za obolele

Za obelele od retkih bolesti u Srbiji 2021. je važna godina. Pre svega, konačno će definicija retkih bolesti ući u pravne propise, dobićemo registar retkih bolesti i ove godine opredeljeno je najviše novca za lečenje iz budžeta države. Andrea Nenadić iz organizacije NORBS kaže za RTS da ova godina predstavlja celokupan uspeh njihovih prethodnih zalaganja.

Defincija retkih bolesti ulazi u Zakon o zdravstvenom osiguranju, što znači da će se konačno znati šta su retke bolesti, odnosno bolesti koje se javljaju na manje od pet ljudi na 10.000 stanovnika.

Momirović: Smanjenje troškova priključka na gas i do 100.000 dinara po porodici

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je izmenu i dopunu Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova koji se tiče smanjenja troškova priključka na gasovodnu mrežu. Izmenama Pravilnika obezbeđeno je da troškovi koje će građani snositi prilikom priključenja na gasovodnu mrežu, budu umanjeni i do 100.000 dinara.

Tagovi:
Pročitajte još: