fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Istovremeno sa „EXPO 2027“ i projekat „Zaplovite Srbijom“

aktuelno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je projekat „Zaplovite Srbijom” koji će biti razvijan istovremeno sa pripremama za „Ekspo“, u koji će biti uloženo više od 150 miliona evra, a da će 2. septembra biti otvoren pristan u Zemunu nedaleko od zgrade Kapetanije. On je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da će tada prvi put u istoriji u Zemun doći i jedan veliki kruzer i da će to biti dodatni nagoveštaj naših mogućnosti sa korišćenjem Dunava. Vučić je rekao da će na Dunavu biti 12 stanica od Sombora do Apatina, Odžaka, Novog Sada, Smedereva, da su predviđene marine, putnička pristaništa, pontoni za međunarodni i domaći linijski saobraćaj, sve do Prahova. “Sve ćemo to morati da uradimo u naredne dve godine. To su ogromne investicije od preko 150 miliona evra koji će biti uloženi”, rekao je Vučić.

Brnabić: Apsolutni prioritet obnova stambenih objekata i škola

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da su dva apsolutna prioriteta obnova stambenih objekata i škola oštećenih u olujnom nevremenu, kao i sastavljanje zapisnika o šteti. Premijerka je rekla da su škole prioritet kako bi deca bez problema počela sa novom školskom godinom od 1. septembra. “Prioriteti su osnovne škole u Trgovištu i Rači, koje krećemo da obnavljamo u narednih nekoliko dana, kao i vrtići u Ćupriji i Aranđelovcu, koje ćemo potpuno rekonstruisati”, rekla je Brnabić.

Vučić: Što nemačka industrija pre krene napred biće bolje za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Nemačka toliko snažna i jaka zemlja da je smešno govoriti da je ekonomski bolesnik, i naglasio da je za Srbiju dobro da Nemačka bude što uspešnija i da što pre krene napred jer imamo mnogo kompanija vezanih za nemačku industriju. Vučić je to rekao na pitanje novinara da prokomentariše to što ugledni ekonomski mediji pišu o ogromnim gubicima najvećih evropskih kompanija zbog zatvaranja u Rusiji i istovremeno konstatuju da Nemačka ima sve veće problem, da izmešta proizvodnju, pitajući se da li je Nemačka ekonomski bolesnik Evrope, kao i gde je tu Srbija i kakvi su naši ekonomski izgledi.

Osniva se Kancelarija za informacionu bezbednost

Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti koji predviđa bolju zaštitu podataka građana i privrede kao i osnivanje Kancelarije za informacionu bezbednost, a Jelena Mićić iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj istakla je da je Srbija dužna da prati trendove i da uskladi zakon sa novim direktivama EU. “Evropska unija je unapredila svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti, tako da su donete nove direktive: NIS2 direktiva i akt o sajber bezbednosti. U procesu pristupanja Evropskoj Uniji Srbija je dužna da prati te trendove u oblasti informacione bezbednosti”, rekla je Mićić za RTS. Kako je objasnila, posle rešenja koje je dao postojeći Zakon o informacijalnoj bezbednosti, zatim brojnih preporuka stručne javnosti, došlo se do toga da je potrebno da se donese novi zakon o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa NIS2 direktivom i aktom o sajber bezbednosti.

Tagovi:
Pročitajte još: