Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Kreće Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za podršku malim preduzećima

aktuelno

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja dužnost ministra privrede, i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre obići će danas preduzeće “Eko-san” u Leštanima povodom raspisivanja Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2023. Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i uz podršku projekta “Srbija i EU – Oprema za privredu”, koji finansira Evropska unija, dodeljuje bespovratna sredstva mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama, a ukupna bespovratna sredstva iznose oko 1,4 milijarde dinara

Martinović: Na evidenciji NSZ rekordno nizak broj nezaposlenih – 390.000

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je na evidenciji te službe oko 390.000 ljudi, što je najmanji broj ikada zabeležen u našoj zemlji. U izjavi za Tanjug, Martinović je rekao da je to prvi put da je broj nezaposlenih pao ispod 400.000, kao i da je trenutna stopa nezaposlenosti 10,1 odsto. “To pokazuje da je nezaposlenost vrlo stabilna i za oko 0,8 odsto niža u odnosu na prvi kvartal 2022. godine. Takođe, imamo i povećanje stope zaposlenosti i stalnu tražnju za novim radnicima, tako da možemo da kažemo da je tržište rada u Srbiji veoma stabilno i da postoje šanse za zapošljavanje svih onih koji aktivno traže posao”, rekao je Martinović. Dodaje da je prošle godine 200.000 lica, koja su bila na evidenciji NSZ, prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje, pošto su zasnovali radni odnos, na određeno ili neodređeno vreme ili su zaključila neku drugu vrstu ugovora o privremenom angažovanju.

Tanasković: Proverom utvrđene nepravilnosti na 99 parcela

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je od 101 poljoprivredne parcele koja je proveravana, nepravilnost uočena na njih 99. Ona je govoreći o lažnim prijavama za subvencije poljoprivrednicima po hektaru navela da je od tih 99 parcela, 81 potpuno nepoljoprivredna, jer se na njima ništa ne gaji, dok se nepravilnost kod ostalih 18 parcela ogledala u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu a prijavili drugu. “Naša ideja je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na konto poljoprivrede a zapravo se poljoprivredom ne bave. Sada nas čeka registar životinja i razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana kako bi inače mogli da isplaćujemo je taj što proveravamo registar životinja, odnosno proveru svakog podnetog zahteva”, rekla je ministarka gostujući na TV Pink.

Nova školska godina počeće razgovorom sa decom

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je da će prvi dan nove školske godine biti dan razgovora sa decom, u skladu sa smernicama za rad koje je Ministarstvo prosvete dalo školama 18. avgusta. “Proces učenja i vaspitanja će otpočeti 1. septembra i taj prvi dan će biti dan razgovora sa decom prema smernicama. Ne samo o nastavnim programima, nego pre svega o tome kako se deca osećaju, kakve relacije planiraju da neguju, šta će biti njihovi prioriteti i na koji način će svi akteri učenja biti povezani”, izjavila je Đukić Dejanović za RTS. Kako je navela, prve dve nedelje školske godine biće unekoliko drugačije nego do sada. Najpre će se pažnja obratiti na individualnost, a potom na kolektivni duh. U prvoj sedmici, kako kaže, biće tematskih razgovora, radionica, savetovališnog rada, nastavnici i učenici će biti upućeni da u sklopu sopstvene kreativnosti, u zavisnosti od uzrasta deteta, od tipa škole, izaberu teme iz više oblasti za koje smatraju da su za njih prioritetne.

Tagovi:
Pročitajte još: