fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Kupovina na internetu ove godine 20 odsto veća nego 2020.

aktuelno

Kupovina preko interneta je sve zastupljenija, a tome svedoči i podatak da je broj pošiljaka ove godine veći za 20 odsto u poređenju sa istim periodom 2020, saopštila je Uprava carina. Šef carinske ispostave Pošta Beograd Jasminka Vujadinović govorila je o najvećim izazovima pri carinjenju poštanskih pošiljaka, navodeći da u 90 odsto slučajeva pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe. Uprava carina savetuje građane da zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid, ukoliko se tako nešto dogodi i da ukoliko imaju primedbe, ulože prigovor.

Danas svečana akademija povodom 13 godina postojanja Srpske napredne stranke

Srpska napredna stranka održaće danas, u popodnevnim časovima, svečanu akademiju povodom 13 godina od osnivanja stranke. Politička načela stranke večeras su predstavili članica Predsedništva SNS i poverenica stranke za Beograd, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar finansija i funkcioner SNS-a Siniša Mali i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić. Politički program SNS-a, odnosno načela političkog delovanja imaju 10 tačaka koje se odnose na stalno jačanje ukupne društvene stabilnosti Srbije, samostalnost zemlje, vođenje spoljne politike, odnosno politike izgradnje prijateljstva sa susedima i jačanja saradnje u međunarodnoj zajednici.

Brnabić: Za ekonomski rast važni i turizam i rečni saobraćaj

Članica Predsedništva SNS i premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je sinoć, da je za dalji ekonomski rast Srbije važan i rečni saobraćaj, kao i turizam. Brnabić je tokom predstavljanja političkih načela SNS-a, a odgovarajući na pitanja članova te stranke, kazala da je rečni saobraćaj izuzetno važan i da je iz tog razloga do sada dosta uloženo, ali i da se planiraju dodatna ulaganja. “Mi sada ulažemo značajna sredstva u proširenje kapacitete luke Prahovo, to je izuzetno važno, ali i čišćenje rečnih korita i čišćenja puteva kako bismo mogli da se dodatno oslonimo na naše reke za dodatni izvoz posebno za poljoprivredne proizvode”, kazala je Brnabić.

Srbija dobila 11 članova Nacionalnog saveta za kulturu

Skupština Srbije usvojila je Predlog o imenovanju 11 članova Nacionalnog saveta za kulturu, kao i svih 14 predloga zakona o izmenama i dopunama zakona koji su danas bili pred poslanicima. Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković rekla je pre podne na sednici parlamenta da su svi predloženi članovi za Nacionalni savet eminentni kulturni poslenici i umetnici. “To su ugledni stručnjaci na visokom nivou, kroz životni vek dali su doprinos našoj i svetskoj kulturi u svim oblastima. Pored nespornog kredibiliteta garant su da će Nacionalni savet za kulturu u četiri godine ispuniti svoje zadatke i poverenje koje ćete im dati”, rekla je Gojković.

Mihajlović: Udružena opozicija bori se za lične interese

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je opozicija udružena oko lidera Stranke slobode i pravde (S SP)Dragana Ðilasa rekla sve o sebi postavljanjem potpredsednice te stranke Marinike Tepić za nosioca njihove zajedničke liste. “Ako je osvedočeni kreator lažnih afera Marinika Tepić njihov najbolji kandidat, onda to mnogo govori o kvalitetu te liste”, rekla je Mihajlović. Ona je dodala da je jedina tačka koja spaja sve stranke udružene na ovoj listi samo lični interes, a nikako bolji život građana.

Uhapšen preduzetnik zbog utaje 12,6 miliona dinara

Inspektori Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su vlasnika preduzetničke radnje iz Subotice, zbog sumnje da je utajom poreza oštetio budžet Srbije za više od 12,6 miliona dinara, saopštila je danas Poreska uprava (PU). Subotičanin se tereti da je, od oktobra 2018. do novembra 2021. godine, izvršio poresku utaju, poresku prevaru u vezi sa PDV i ugrožavanje naplate poreza i poreske kontrole.

Matić: Elektronska trgovina raste mnogo brze od klasične

Elektronska trgovina ostvaruje relativno stabilne stope rasta koje su daleko nadmašile rast klasične trgovine, a posebno treba istaći da je e-komerc doživeo revoluciju u pandemiji sa udvostručenim skokom onlajn prodaje i prodajnih mesta, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Ona je otvarajući onlajn konferenciju ”Oblikovanje budućnosti e-trgovine, faktori rasta” istakla da je prema podacima Narodne banke Srbije u prvoj polovini 2021. godine broj dinarskih plaćanja iznosio blizu 11 miliona, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini prošle godine a da je istovremeno vrednost transakcija iznosila preko 25 milijardi dinara što je rast od 99 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine. “Upravo činjenica da je kriza poput izbijanja kovid -19 pandemije dodatno ubrzala rast elektronske trgovine pokazuje da je u pitanju veoma stabilan i tržišno afirmisan poslovni model koji je zaslužan za generisanje više od trećine ukupnog globalnog bruto društvenog proizvoda i da, kada je reč o tržištu Srbije, postoji još mnogo prostora za njegov razvoj koji treba iskoristiti”, rekla je ministarka Matić.

Tagovi:
Pročitajte još: