fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Menja se Zakon o bezbednosti saobraćaja

Aktuelno

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojim se, kako se navodi u saopštenju “štite ekonomski interesi zemlje i doprinosi boljoj bezbednosti saobraćaja.” Izmenama su obuhvaćene odredbe o prelazu puta preko pruge, gde se, po ugledu na razvijene evropske zemlje, uvode dvobojni semafori koji su se pokazali kao efikasnije rešenje. Kada je reč o kaznenim odredbama, pooštravaju se kazne za nepoštovanje znaka “obavezan smer” za teretna vozila koja u tranzitu kroz Srbiju izbegavaju korišćenje autoputa zbog naplate putarine, čime značajno štete putevima nižeg reda i ujedno ugrožavaju bezbednost saobraćaja na tim deonicama.

Čadež: Otvoreno novo poglavlje u saradnji Ugande i Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je, da je veoma važno da se uspostavi saradnja sa Ugandom, pre svega zato što je veliko tržište i jedno je od najbrže rastujućih u Africi. Čadež je kazao da se posetom predsednik Ugande Jureveri Kugata Musevenija Srbiji, otvara novo poglavlje ne toliko iskorišćenog prostora za ekonomsku saradnju. Predsednik PKS je naveo da je danas na poslovnom susretu prisutno više od 100 privrednika iz Ugande i Srbije kako bi razmenili iskustva i znanje o međusobnoj saradnji. On je dodao da sada imamo trgovinsku razmenu, koja nije toliko velika koliko može da bude.

Vučić: Linija Er Srbije od Beograda do Čikaga funkcioniše odlično

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da odlično funkcioniše direktna linja Er Srbije od Beograda do Čikaga, koja je uspostavljena sredinom maja posle tri decenije pauze. Vučić je za TV Prva najavio da će aerodrom “Nikola Tesla” dobiti i drugu pistu. On je izrazio uverenje da će brzo biti rešeni svi tehnički problemi na aerodromu sa ogromnim povećanjem putnika, a kao primer naveo je da samo za Egipat u letnjoj sezoni ima 12 aviona dnevno.

Država učetvorostručuje skladišne kapacitete naftnih derivata u Smederevu

Republička direkcija za robne rezerve raspisala je tender za izradu projektne dokumentacije za izgradnju osam rezervoara od po 20.000 m3 sa pratećom infrastrukturom na postojećem skladištu naftnih derivata u Smederevu. Predmet nabavke je izrada projektne dokumentacije za izgradnju osam rezervoara od po 20.000m3 za skladištenje motornih goriva (bezolovni benzin BMB-95,98 i Evrodizel) i prate infrastrukture u okviru postojećeg skladišta naftnih derivata u Smederevu. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, u cilju formiranja strateških rezervi, kao jedne od obaveza Srbije kao članice Energetske zajednice, neophodno je obnoviti skladišni prostor novim rezervoarima u kojima bi se čuvali derivati, za slučaj kada je ugrožena sigurnost snabdevanja zemlje energijom i energentima.

Tagovi:
Pročitajte još: