fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Milioni za modernizaciju železničkog sektora u Srbiji

Milioni za modernizaciju železničkog sektora u Srbiji

Odbor direktora Svetske banke odobrio je prvu Fazu projekta modernizacije železničkog sektora u Srbiji. Tako je obezbeđeno 62,5 miliona dolara, dok je čitav program vredan 400 miliona dolara. Budući da dele iste prioritete, poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50 odsto prve Faze, pa je u ovom momentu ukupno ulaganje 125 miliona dolara. Cilj projekta je povećanje iskorišćenosti mreže za 5 odsto, smanjenje broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži za 23 odsto i povećanje učešća železnice na domaćem tržištu prevoza robe za 10 odsto u narednih deset godina. Srbija planira da uloži 3,3 milijarde evra u svoju železničku mrežu tokom predstojeće decenije.

Vučić sa rukovodstvom “Sinofarma”: Dogovorena isporuka još dva miliona doza vakcine

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je putem video-linka sa rukovodstvom kompanije “Sinofarm” o procesu nabavke vakcina, izgradnji fabrike kineskih vakcina u Srbiji, ali i o izgradnji i opremanju srpskih bolnica. Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu, rukovodstvu Komunističke partije i predstavnicima “Sinofarma” na pomoći u snabdevanju vakcinama u najtežem trenutku, saopštilo je Predsedništvo. Istakao je da je najveći broj građana u Srbiji vakcinisan upravo ovom vakcinom i naglasio važnost potpisivanja novog ugovora za novih dva miliona vakcina.

Beograd spreman za nastavak procesa pregovora sa EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je Srbija, prihvatanjem nove metodologije u pristupnim pregovorima sa EU, još u trenutku kada niko nije znao kako će ona da izgleda, pokazala visok nivo poverenja u namere EU. Ona je poručila da je metodologija sada nešto bolje razjašnjena. “Ono što je najvažnije, to je da ova metodologija zapravo na neki način, bar što se tiče nas koji smo već u procesu, pojačava one stvari koje su inače već bile važne u našem procesu, koji je bio mnogo rigorozniji nego za sadašnje članice kada su pregovarale za svoje članstvo”, objasnila je Jadranka Joksimović.

Selaković sa članovima Predsedništva BiH

U okviru dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa članovima Predsedništva BiH, trenutno predsedavajućim članom Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Pre sastanka u zgradi Predsedništva BiH, Selaković je obišao srpsko groblje u Sarajevu gde je položio venac ispred kapele “Vidovdanski heroji” koji je podignut na mestu gde su sahranjeni posmrtni ostaci Gavrila Principa.

Mali sa Svetskom bankom o projektima i saradnji do 2026.

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao j sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Zapadni Balkan Lindom Van Geler i šefom kancelarije Svetske banke u Beogradu Stivenom Ndegvom o tekućim projektima i aktivnostima, kao i okviru saradnje u narednih pet godina. Mali je sa predstavnicima Svetske banke održao onlajn sastanak.

Dodik: Auto-put Beograd – Sarajevo biće srce Balkana

Auto-put koji će preko Višegrada da poveže Beograd i Sarajevo i gradiće se preko Tuzle i Bijeljine biće srce Balkana, izjavio je srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik. Dodik je rekao da ako idete sa severa preko Ljubljane za Skoplje, možete ići i preko BiH, skratićete značajno komunikacije, pružiti alternative mnogima. “Videli ste u primeru Doboja i Banjaluke, koliko to znači i za jednu i drugu sredinu, ali i sve one koji koriste tu komunikaciju”, naveo je Dodik.

Predsednik Vučić primio Đorđa Joksimovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je jutros sa Đorđem Joksimovićem, kome je troje maloletne dece oduzeto 2015. godine. „Saslušao sam ga i zamolio da poštuje institucije Srbije, uveren da će te institucije uvek na najbolji način zaštititi prava i potrebe dece“, napisao je Vučić posle sastanka. On je dodao i da za Srbiju ne postoji ništa važnije od njene dece i njihove budućnosti.

Policija razbila ilegalno skladište nafte: Pronađeno 1.700 litara crnog zlata i prateća oprema, krivična prijava za muškarca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, podneće krivičnu prijavu protiv tridesetčetvorogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe. Policija je u skladištu jednog ugostiteljskog objekta na Smederevskom putu pronašla 1.700 litara nafte, pumpu za pretakanje, dva creva ukupne dužine oko 10 metara, pištolj za tankovanje goriva, digitalni merač protoka goriva, kao i 183.870 dinara i 120 evra.

Tagovi:
Pročitajte još: