Izdvajamo: Na sajmu u Ningbou proizvodi 18 kompanija iz Srbije

Na sajmu u Ningbou proizvodi 18 kompanija iz Srbije

Na Drugom međunarodnom sajmu robe široke potrošnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC) u kineskom gradu Ningbou, Srbija se u okviru Nacionalnog paviljona predstavlja proizvodima 18 kompanija. Danas je poslednji dan sajma, a promociju proizvodnog i izvoznog potencijala Srbije organizuju PKS i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Među srpskim kompanijama su one koje proizvode vina i pića, organske proizvode, džemove i namaze, suvo voće, dijetetske suplemente, jestiva ulja, kao i hranu i kozmetiku za kućne ljubimce, saopštila je Privredna komora Srbije.

Pomoć Republike i Pokrajine individualnim proizvođačima

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić posetili su poljoprivredna gazdinstva u Kaću i Futogu. Prema rečima sekretara Božića, kod Pokrajine je u fokusu mali poljoprivrednik. On je naglasio da su rezultati Konkursa za navodnjavanje objavljeni, te da će biti dodeljeno 707 ugovora vrednih ukupno 370 miliona dinara. „Na Konkursu za mlade dodelili smo 200 miliona dinara za 171 poljoprivredno gazdinstvo koje započinje svoju delatnost – istakao je Božić i dodao da će podrška poljoprivredi u raznim oblastima biti nastavljena.

Dodeljena priznanja “Kapija uspeha” za 2020. godinu

U dvorištu Arhiva Vojvodine, danas je održana tradicionalna godišnja dodela priznanja Privredne komore Vojvodine, pod nazivom “Kapija uspeha”, najboljima u turizmu i ugostiteljstvu. Ovo prestižno priznanje dodeljuje se po 29. put za dostignuti nivo kvaliteta u pružanju ugostiteljskih i turističkih usluga u AP Vojvodini za 2020. godinu. “Kapija uspeha” svakako predstavlja i inspiraciju privrednicima da se upuste u nove poduhvate, ali i izazov svima iz turističkog sektora u Vojvodini da postanu budući laureati.

Festivali Srbije pozvali mlade da se danas vakcinišu u BG

Ujedinjeni festivali Srbije pozvali su mlade da se vakcinišu danas od 10 do 16 sati, na mobilnom punktu ispred Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Autobus adaptiran u mobilni punkt imaće Fajzer i Sinofarm vakcine, kojima će moći da se vakcinišu studenti, kao i zainteresovani građani, saopštili su Ujedinjeni festivali Srbije, koje čine Egzit, Lav fest, Bir fest, Arsenal i Nišvil.

Priština zabranila dolazak na KiM Dariji Kisić Tepavčević

Prištinske vlasti zabranile su ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević da poseti Kosovo i Metohiju, u svojstvu profesora Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Najava za posetu poslata je na vreme i u skladu sa svim procedurama, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. Kisić Tepavčević je u sklopu svojih redovnih aktivnosti trebalo da u petak i subotu, kao profesor Medicinskog fakulteta Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, na Katedri za epidemiologiju, održi ispit studentima treće godine.

Tri poljske kompanije žele da proizvode u Srbiji

Tri kompanije iz Poljske zainteresovane su da pokrenu proizvodnju u Srbiji, izjavio je danas počasni konzul Srbije u Poljskoj i vlasnik preduzeća „CINI“ Ranko Tomović i ocenio da privredna saradnja Srbije i Poljske u poslednjih šest-sedam godina ide uzlaznom putanjom. Tomović je rekao da se jedna od tih kompanija bavi proizvodnjom kablova visokih napona, dok jedna proizvodi kobasice.

Vučić sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Francuske

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Republike Francuske generalom armije Fransoa Lekoantrom, sa kojim je konstatovao da su bilateralni odnosi dveju zemalja u usponu, uključujući i saradnju u oblasti odbrane. “Srbija u Francuskoj vidi pouzdanog partnera u oblasti vojnotehničke i vojno-ekonomske saradnje, što potvrđuje i kroz brojne ugovore koji su zaključeni u proteklom periodu”, rekao je Vučić i naglasio da je partnerstvo i saradnja i u ovoj oblasti od strateškog interesa za obe zemlje.

Selaković: Srbija opredeljena za jačanje svih vidova saradnje sa Poljskom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je u Varšavi sa državnim sekretarom i šefom Biroa za međunarodnu politiku u Kabinetu predsednika Poljske Kšištofom Ščerskim. Ministar Selaković je ocenio da su bilateralni odnosi veoma dobri, da naše zemlje povezuje prijateljstvo i tradicija u negovanju diplomatske saradnje koja datira još od 1919. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Uskoro nastavak izgradnje obilaznice oko Zrenjanina

Radovi na završetku treće faze obilaznice oko Zrenjanina, jedne od najvažnijih investicija u gradu, biće uskoro nastavljeni. Završena je javna nabavka za izmeštanje stubova dalekovoda koji su onemogućili gradnju velikog kružnog toka kod Prvomajske ulice. Treća faza, koja je u toku, obuhvata radove na deonici dugoj 3,7 kilometara, od lokalnog puta Zrenjanin-Mihajlovo do magistralnog državnog puta I-b reda Zrenjanin-Srpska Crnja, odnosno od Mihajlovačkog do Temišvarskog druma, sa dve kružne raskrsnice i mostom preko Begeja. Jedini zastoj je kod ukrštanja sa Prvomajskom ulicom, gde je predviđen kružni tok, koji će biti izgrađen nakon izmeštanja delekovoda.