Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Naftovod sa Mađarskom proglašen za projekat od značaja za našu zemlju

Aktuelno

Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim se projekat “Izgradnja naftovoda Mađarska-Republika Srbija” utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju. Projekat je, kako je saopšteno, planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom. – Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Republike Hrvatske, naftovodom Janaf, a izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj biće obezbeđeno sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta – piše u saopštenju.

Srbija dobija prvi biodistrikt u Kolubarskom okrugu

Biodistrikt je područje na kojem se udružuju lokalni proizvođači, institucije, udruženja, turističke organizacije, ugostitelji i kupci – kako bi se najefikasnije koristili potencijali i upravljalo lokalnim resursima. Dok se taj koncept održivog razvoja već primenjuje u svetu, kod nas se o tome govori poslednjih godinu dana. Sada je Srbija na dobrom putu da postane prva zemlja u jugoistočnoj Evropi u kojoj će se, u Kolubarskom okrugu, formirati biodistrikt. U Srbiji se sa organskom proizvodnjom ozbiljnije krenulo poslednjih petnaestak godina. I pored toga, organska proizvodnja je na jedva 1% obradivog zemljišta.

U saobraćaj se pušteno još 11 km Moravskog koridora – Bez naplate putarine do 1. januara

Posle aprilskog puštanja u saobraćaja prve deonice Moravskog koridora, od Pojata do Makrešana, u saobraćaj je puštena i deonica od Makrešana do Koševa duga 10,9 kilometara. „Uz dеo koridora koji smo pustili u aprilu, između Pojata i Makrеšana dužina oko 16,7 kilometara, mi ćеmo sada imati 27,6 kilomеtara Moravskog koridora koji su u funkciji“, rеkao jе ministar Goran Vesić. On jе istakao da su postavljеnе naplatnе rampе, ali da sе do 1. januara 2024. godinе korišćеnjе ovog dеla autoputa nеćе naplaćivati. 

Begović: Saradnja nauke i privatnog sektora je ključna za naš opstanak

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, učestvovala je na panelu pod nazivom „Uloga nauke i inovacija u zelenoj agendi s posebnim osvrtom na građevinsku industriju“. Begović je ukazala na alarmantne trendove u oblasti klimatskih promena, naglašavajući da očekivani ciljevi za kontrolu porasta temperature neće biti postignuti, već će se, nažalost, premašiti pre očekivanog vremenskog okvira.Tagovi:
Pročitajte još: