fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Najskuplji lek na svetu od danas se daje u Srbiji, Lav Teodorović prvo dete koje će ga primiti

aktuelno - lek

Zolgensma, najskuplji lek na svetu, od danas počinje da se daje u Srbiji. Lav Teodorović prvo je dete u našoj zemlji sa spinalnom mišićnom atrofijom, koje prima tu terapiju u Dečijoj klinici u Tiršovoj. Očekuje se da na godišnjem nivou bude pet do šest kandidata za ovaj lek, rekla je za RTS direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić. “Do sada su sva deca koja su primala gensku terapiju lečena u Mađarskoj i Americi, to je desetoro dece. I pored samog leka, plaćali su i putne troškove, troškove bolničkog lečenja, troškove za pratioca i samu fizikalnu rehabilitaciju. To su ogromna finansijska sredstva, a od danas će sve to biti dostupno o trošku države u Srbiji“, kaže Radojević Škodrić.

Đedović i Čadež o predstavljanju potencijala Srbije potencijalnim investitorima

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom o predstavljanju potencijala Srbije u energetici i rudarstvu potencijalnim investitorima i edukaciji privrede u vezi sa procesom energetske tranzicije. Đedović je naglasila da je energetska tranzicija zadatak svih nas i da je neophodna tesna saradnja države i privrede kako bi se odgovorilo na sve izazove koje ovaj proces donosi, saopšteno je iz Vlade Srbije. Đedović je istakla da su vrata Ministarstva uvek otvorena za predloge i inicijative koje dolaze od privrede, i dodala da veruje da je kvalitet saradnje presudan da bi naša privreda ojačala kapacitete kroz ispunjavanje evropskih standarda koji se tiču energetike i zaštite životne sredine.

Miloš Vučević: Pozicija Srbije na međunarodnoj sceni je složena i izazovna

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je pozicija Srbije složena i izazovna, ali čvrsta u pogledu slobodarske i nezavisne politike “Politika Srbije je da čuva mir i stabilnost u regionu. Od nas ne preti opasnost nikome. Mi priznajemo teritorijalni suverenit i integritet svih međunarodno priznatih država. I priznajemo i njihove narode, jezike, zastave i sve atribute njihove državnosti. Srbija ostaje posvećena evropskom putu, ali i očuvanju tradicionalnih prijateljstava i očuvanju regionalnog mira i stabilnosti jer je to preduslov napretka svih naroda koji žive na ovom prostoru”, rekao je Vučević komentarišući sastanak lidera Zapadnog Balkana u Atini, kojem su prisustvovali i predstavnici EU kao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Đorđević održao sastanak sa predstavnicima sindikata Pošte Srbije

Vršilac dužnosti direktora “Pošte Srbije” Zoran Đorđević sastao se sa predstavnicima “Sindikata PTT Srbije”, Sindikata “Radnik” i Sindikata JP PTT saobraćaja Srbije “Nezavisnost”, koje je upoznao sa rezultatima poslovanja u prethodnih sedam meseci, aktuelnim projektima i važnim pitanjima koja se odnose na poboljšanje uslove rada i prava zaposlenih. Na sastanku je dogovoreno da sindikati prisustvuju sutrašnjem sastanku Projektne grupe za sistematizaciju poslova, u cilju informisanja o predlogu sistematizacije, a pre upućivanja predloga Ministarstvu finansija, navodi se u saopštenju JP “Pošta Srbije”.

NIS sutra isplaćuje dividendu akcionarima – 143,29 dinara po akciji

Naftna industrija Srbije najavila je da će sutra isplatiti akcionarima dividendu za 2022. u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji. Dan na koji se utvrdio spisak akcionara koji imaju pravo na dividendu za 2022. godinu bio je 19. jun, objavljeno je na Centralnom registru, depoa i kliringa hartija od vrednosti. Najveći akcionari NIS-a su ruski Gazprom Neft sa tačno 50 odsto kapitala kao i Gazprom sa 6,15 odsto akcija. Republika Srbija poseduje 29,87 odsto kapitala NIS-a, dok je ostalih 13,98 odsto u vlasništvu manjinskih akcionara.

Tagovi:
Pročitajte još: