Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: NBS omogućila reprogram poljoprivrednih kredita

Aktuelno - poljoprivreda

Dužnicima banke i davaocima finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede omogućen je reprogram postojećih obaveza, što znači da se ti dužnici mogu opredeliti da im se izmirivanje obaveza po osnovu glavnice odloži u periodu od najmanje šest do 12 meseci, a u zavisnosti od sopstvenog izbora trajanja grejs perioda u okviru reprograma, navedeno je na sajtu Narodne banke Srbije. Reprogram je omogućen poljoprivrednicima koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, odnosno fizičkom licu koje je nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva u smislu zakona kojim se uređuje poljoprivreda i ruralni razvoj. Zahtev za reprogram dužnik može podneti banci, odnosno davaocu lizinga u poslovnim prostorijama banke/davaoca lizinga, elektronskim putem ili poštom, najkasnije do 30. aprila 2023. godine.

Predsednik Srbije: Ko ste vi da se mešate u naše bilateralne ugovore?

Predsednik Aleksandar Vučić danas kasno posle podne, na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da “Srbija može da dobije naftu preko Hrvatske, ali ne rusku”, reagovao pitanjem – ko ste vi da se mešate u bilateralne ugovore Srbije sa drugim zemljama. “Ako kažete da Srbija može da uvozi bilo koju naftu, ali da nije ruska… U pravu ste – svako može da ode u Jasenovac, osim ako njegovo ime nije Aleksandar Vučić i ako nije predsednik Srbije. Svako može da koristi ćirilicu, ali isključivo u svoja četiri zida, na ulicama u Hrvatskoj nije moguće. Svako može da kaže šta god poželi u Hrvatskoj, osim Srba koji baš ne mogu često da podignu glas, ni po pitanju broja, svojih prava i svega drugog…”, konstatovao je Vučić ironično. Na Plenkovićeve reči odgovorio je upitno: “A, ko ste vi? Ko ste vi da ulazite u naše bilateralne ugovore? Ko vam daje to pravo? Je li vam to s neba palo, pa ste rešili da Srbiji ne date nešto”.

Mali: Država dobro pazi kako se zadužuje

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da javni dug Srbije u oktobru iznosi 32,4 milijarde evra, što je 53,7 odsto BDP-a, i da je Srbija finansijski stabilna zemlja, sa kapacitetom da apsorbuje ekonomske turbulencije koje stižu iz sveta, uključujući i valutne skokove na koje nijedna ekonomija nije imuna. “Kritika je osnov svakog demokratskog društva, pa ne zameram što su srpske finansije pod stalnom lupom onih koji misle da bi umeli i znali bolje, ali bih voleo da na srpskoj političkoj sceni čujemo malo konstruktivnije kritike od toga da Srbija trpi posledice krize“, rekao je Mali, reagujući na ocene javnih finansija koje je izneo glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk.

Žensko preduzetništvo je pitanje razvoja čitavog društva

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas na otvaranju dvodnevnog skupa „Žensko preduzetništvo – povežite se za pokretanje i unapređenje svog biznisa“ u Privrednoj komori Srbije (PKS), da je ta tema važna ne samo za rodnu ravnopravnost, već za privredni razvoj jedne države. „Što je više žena zaposleno i što više njihovih preduzeća nastaje i opstaje, pogotovo u ovakvim vremenima, to je bolje celom društvu“, izjavila je Mihajlović. Ocenila je da najveći broj žena osniva svoja preduzeća u iznudici, jer nisu imale prilike da se negde drugde zaposle.

MUP: Nacionalna pripadnost nije uslov za prijem u vatrogasce

Za vatrogasce Srbije nacionalna, verska ili rodna pripadnost nikada nisu niti će ikada biti uslov za prijem u porodicu najhrabrijih i najhumanijih ljudi, saopštio je danas MUP i apelovao na pojedince da konkurs za prijem polaznika osnovne obuke vatrogasne jedinice ne koriste za političke obračune, naročito u multietničkim sredinama. Takva politizacija je neodgovorna i uvredljiva za svakog vatrogasca-spasioca u Srbiji, ističe se u saopštenju. “Vatrogasci su časni, hrabri i pošteni ljudi, požrtvovani, humani i predani svom poslu, a naš posao je da štitimo živote i imovinu građana Srbije. Svakodnevno svoj život izlažu riziku vatrogasci svih nacionalnosti u Srbiji, spasavajući građane naše zemlje, ne pitajući koje su nacionalnosti”, navodi se u saopštenju MUP-a i dodaje da je tako u Srbiji bilo uvek, i tako će biti i ubuduće.

Vučić danas na otvaranju „MTU Maintenance Serbia“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas ceremoniji otvaranja novog objekta „MTU Maintenance Serbia“, u kome će se vršiti popravka delova motora za avione. Ceremonija je planirana za 11.00 časova u Novoj Pazovi.

Tagovi:
Pročitajte još: