fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Obezbeđeno 219 miliona dinara za sanaciju 42 škole nakon nevremena

aktuelno

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je ugovore predstavnicima 42 osnovne i srednje škole za realizaciju 46 projekata u školama u Vojvodini koje su oštećene u nevremenu sredinom jula ukupne vrednosti 219 miliona dinara. “Do sada je izdvojeno 900 miliona dinara, oko 700 miliona kada je reč o direktnim sredstvima koje su stavljene ovim gradovima i opštinama na raspolaganje. Jedan deo namenjen je za rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola. Izdvojili smo nemala finansijska sredstva i verujem da ćemo zajedničkim snagama uspeti da prebrodimo situaciju u kojoj se i dalje nalazimo”, rekao je Mirović. Istakao je i da su radovi na sanaciji školskih objekata u toku i da će jedan deo radova trajati i tokom septembra.

Mali: Saradnja Srbije i Velike Britanije dobra

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa novim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Edvardom Fergusonom u Beogradu o najznačajnijim, trenutno aktuelnim ekonomskim temama bitnim za Srbiju i mogućnostima koje dve zemlje imaju za dalji razvoj. Mali i Ferguson ocenili su da je dosadašnja saradnja dve zemlje dobra. “Mandat u Srbiji započinjete u vreme velike svetske krize koja traje već tri godine i bitno je da znate naše performanse, kako održavamo javne finansije stabilnim, kako uprkos svemu za ekonomski rezultat imamo rast, kako nivo javnog duga održavamo na 50,5 odsto BDP-a uprkos tome što zemlje evrozone dostižu zaduženost od 91 odsto i kako smo se izborili sa najvećim ekonomskim problemom koji je Srbiju mučio godinama, nezaposlenošću”, rekao je Mali ambasadoru na sastanku u Ministarstvu finansija.

Tabaković: Ima prostora za smanjenje trgovinskih marži u maloprodajnim lancima

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da se uočava prostor, imajući u vidu dinamiku trgovinskih marži u maloprodajnim lancima u Srbiji, da se stope marži smanje bez ugrožavanja funkcionalnosti trgovine. To bi kako je rekla, na predstavljanju “Izveštaja o inflaciji- avgust 2023”, trebalo da se odrazi i na ubrzanje dezinflacije. Tabakovićeva je navela da su trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto. “Stopa trgovinskih marži se konstantno povećava i ono kumulativno iznosi dva procentna poena prihoda od prodaje robe, odnosno sa 24,8 odsto u 2019, ona je u 2022. godini bila 26,8 odsto, što sa drugim faktorima utiče na više cene”, kazala je guvernerka.

NBS: BDP ove godine biće između dva i tri odsto

Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini iznosiće između dva i tri odsto, s tim da će biti bliža donjoj granici projektovanog raspona, navedeno je u ” Izveštaju o inflaciji – avgust 2023″ koji je danas predstavljen u Narodnoj banci Srbije. Kako se procenjuje, rast BDP-a će biti vođen neto izvozom, kao rezultat realnog rasta izvoza i pada uvoza robe i usluga u dosadašnjem toku godine, kao i fiksnim investicijama zahvaljujući povećanoj profitabilnosti privrede, visokim prilivom po osnovu stranih direktnih investicija (SDI), kao investicijama države u saobraćajnu infrastrukturu. Centralna banka očekuje od 2024.ubrzanje rasta BDP na tri do četiri odsto, a zatim povratak na pretpandemijsku putanju rasta od oko četiri odsto. To će se postići, sa smanjenjem globalnih inflatornih pritisaka, oporavkom svetske privrede, a time i eksterne tražnje, kao i usled očekivanih ubrzanja realizacije planiranih investicionih projekata u oblasti saobraćajne, energetske i komunalne infrastrukture.

Tagovi:
Pročitajte još: