Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Od aprila kreće nacionalni skrining na SMA u Srbiji

Aktuelno

Od aprila meseca ove godine u Srbiji počeće da se sprovodi nacionalni skrining na rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije (SMA), dok se trenutno skrining na ovu bolest radi kao pilot projekat u GAK- u Narodnom frontu u Beogradu i kroz taj projekt urađene su analize kod 6.500 novorođenčadi, gde je kod dvoje dijagnostikovana SMA, kao i kod starijeg brata od jednog novorođenčeta. Od prošle godine RFZO je odobrio terapiju za više od 70 pacijenata, rečeno je na trećoj internacionalnoj konferenciji o SMA u Beogradu. SMA je retka, ozbiljna, progresivna bolest, čiji simptomi mogu da se razviju već u prvim mesecima života, a svaka 35 do 37 osoba u opštoj populaciji je nosilac recesivnog gena za SMA, rečeno je na konferenciji “Medicinsko-socijalni pristup lečenja spinalne mišićne atrofije od 2016. do danas – stvaramo promene”.

Vučić: Srbija će učiniti sve da sačuva mir u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je će Srbija učiniti sve, uz podršku svojih partnera, da sačuva mir u zemlji i regionu. Posle sastanka sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonijem Tajanijem i učešća na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, Vučić je rekao da je zahvalan Tajaniju što dobro razume situaciju u regionu i što se njegova zemlja sve više angažuje. “Srbija je uvek želela značajnije prisustvo Italije u razgovorima o budućnosti regiona i zato je one noći, na Svetog Jovana, 20. januara, kada su u Beogradu bili strani izaslanici, sa njima je bio je i Frančesko Tajo, kao izaslanik italijanske vlade. To je bio znak da će Italija imati značajniju ulogu u rešavanju konfliktnih situacija na Zapadnom Balkanu”, poručio je Vučić.

Momirović: Snažna podrška Ziđinu i HBIS-u

Ministarstvo trgovine daće snažnu podršku kompanijama Ziđin i HBIS koje su najveći izvoznici i koje značajno doprinose ukupnom BDP-u Srbije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović, nakon radnog sastanka sa predstavnicima tih kompanija u Srbiji. “HBIS GROUP Serbia u Smederevu i Zijin Mining Group u Boru su dve najveće kompanije u Srbiji kada je reč o izvozu, u kojima radi više desetina hiljada ljudi, direktno i indirektno. Investicije ovih kompanija spasile su istok Srbije i danas daju ogromnu podršku našem industrijskom kompleksu u ovom delu zemlje”, istakao je ministar Momirović. On je dodao da je Smederevo danas mnogo razvijeniji grad, sa prosečnim platama iznad republičkog proseka, saopštilo je resorno ministarstvo. “Tome doprinose najpre višemilionske investicije železare u Smederevu. Ova kompanija je samo u prošloj godini imala izvoz veći od 830 miliona evra. Raduje nas to da železara u Smederevu beleži ove istorijske rezultate, uprkos energetskoj krizi i problemima u snabdevanju u celom svetu. To je dobar znak za našu privredu, građane u Smederevu i okolini, jer to obezbeđuje stabilna radna mesta i visoke plate”, rekao je Momirović.

Petković: Opoziciju zanima samo da Srbiji i Vučiću slome kičmu

Član Predsedništva Srpske napredne stranke Petar Petković ocenio je da srpsku opoziciju ne zanimaju ni vanredni izbori, ni referendum na koje u medijima pozivaju, ni to što Aleksandar Vučić ništa nije potpisao u Ohridu i što jasno govori da nema priznanja tzv. Kosova, niti stolice u Ujedinjenim nacijama, već samo da Srbiji i Vučiću, kako je rekao, slome kičmu. “Njih zanima da Srbiji i Vučiću slome kičmu da bi mogli da nastave da krčme Srbiju i trguju srpskim nacionalnim interesima, kao što su to godinama činili na štetu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, naveo je Petković, saopšteno je iz SNS. Prema njegovim rečima, delu opozicije kriv je Vučić što ne mogu da ga nateraju da stavi svoj potpis “tamo gde bi se oni potpisali velikim slovima”, što je Srbija danas ekonomski snažna, što je izdejstvovao 27 otpriznavanja samoproglašenog Kosova, i jer , kako navodi, oni u opoziciji imaju “rezultate” samo kada se govori o korupcionaškim aferama.

Vučević u Briselu: Posle Ohrida, pozicija Srbije nešto bolja

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se u Briselu sa komesarom Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varhejijem. Posle sastanka, ministar odbrane istakao je da je susret sa komesarom Varhejijem kruna svih današnjih sastanaka u Briselu i naglasio da je “Šuman forum” bio prilika da se čuju razmišljanja o bezbednosnim izazovima i rizicima s kojima se suočavaju i Evropa i svet, ali da je bilo reči i o ratu u Ukrajini. “Forum je bio dobra prilika da vidite ljude, da razumete poruke, da mi kao Srbija razumemo šta će se dalje dešavati, kako Evropska unija razmišlja. Bolje biti prisutan nego odsutan, jer možete da kažete nešto što je bitno za nas i da promovišete srpsku poziciju i srpske stavove”, rekao je ministar Vučević. Prema njegovim rečima, ključna uloga naše zemlje je “da preživi sve ovo”, jer kako je naglasio “u ratu velikih, mali najčešće stradaju i mi smo to istorijski više puta iskusili”.

Tagovi:
Pročitajte još: