fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Od danas do 26. marta pojačana kontrola saobraćaja

MUP

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u cilju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, sprovešće u periodu od 23. do 26. marta na teritoriji Republike Srbije centralnu akciju pojačane kontrole saobraćaja. Saobraćajna policija kontrolisaće učesnike u saobraćaju svim raspoloživim ljudstvom i tehnikom, a fokus kontrole je otkrivanje prekršaja kojima se neposredno ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju, odnosno prekoračenje brzine, nepropisno preticanje, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i ostali prekršaji, saopštio je MUP.

Mali se sastao sa investitorima iz Evrope i SAD zainteresovanim za ulaganja

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se u Palati Srbija sa predstavnicima Bank of America i više od 10 investitora iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju i region. Tema sastanka je bila atraktivnost Srbije za ulaganje, i u tom smislu stabilnost javnih finansija, pozicija Srbije u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja i put Srbije ka Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. Investitore su dodatno zanimala i planirana ulaganja u energetiku, delovanje Srbije na međunarodnom tržištu kapitala i dostizanje investicionog rejtinga, a sagovornici su razgovarali i o inicijativi Otvoreni Balkan, koja podrazumeva region bez granica i doprinosi rastu celog regiona. Kada je reč o atraktivnosti Srbije za ulaganje, Mali je rekao da je prošle godine Srbija imala rekordnih 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, kao i da oko 60 odsto ukupnih stranih investicija u regionu dolazi upravo u Srbiju.

Potpisan Memorandum o saradnji Srbije i Italije u nauci i obrazovanju

Memorandum o saradnji između Srbije i Italije, odnosno Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva prosvete Srbije i Ministarstva univerziteta i istraživanja Italije potpisan je danas u Vladi Srbije. Ministar prosvete Banko Ružić rekao je da Branko Ružić da će ovaj Memorandum ojačati međuuniverzitetsku saradnju i na nivou visokog obrazovanja, jer je činjenica da Srbija iako nije članica Evropske unije izuzetno uključena u program razmene studenata Erazmus plus. “Ovaj Memorandum predstavlja okvir kojim ćemo svim detaljima postojeće saradnje u oblasti nauke, inovacija i obrazovanja dati smisao i dodatno je unaprediti”, rekao je Ružić.

Na Sajmu automobila zatvoreno više štandova zbog neevidentiranja prometa

Poreska uprava zatvorila je više štandova na Sajmu automobila i Sajmu motocikala “Motopešn”, na Beogradskom sajmu, zbog neevidentiranja prometa. Već prvog dana na sajmu su posetioci mogli da vide da su pojedini štandovi bili prazni i oblepljeni trakom, sa natpisom da je objekat privremeno zatvoren zbog neevidentiranja prometa. Poreska uprava je zatvorila štandove, na Beogradskom sajmu, u okviru svojih redovnih aktivnosti i kontrole, koja se obavlja i na sajmovima.

Javna rasprava o Nacrtu izmena Zakona o dualnom obrazovanju danas u Novom Sadu

Javna rasprava o predloženom Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, biće održana danas u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu. Što se tiče predloženih izmena, na sajtu PKS navode izmenu po pitanju uključivanja poslodavaca u dualno obrazovanje. Reč je o pojednostavljivanju postupka akreditacije, tako da se umesto prethodnog iskazivanja interesovanja poslodavca, odmah podnosi zahtev za akreditaciju uz program realizacije učenja kroz rad, što skraćuje postupak akreditacije. Kako se navodi, predloženo je i uvođenje mogućnosti da se poslodavci udruže u Alijansu kako bi više poslodavaca koji pojedinačno nemaju uslove za ostvarivanje svih ishoda učenja, mogli da obuhvate sve ishode učenja iz plana i programa nastave i učenja.

Tagovi:
Pročitajte još: