fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Od naredne školske godine intenzivniji vid nastave fizičkog vaspitanja

aktuelno

U Narodnoj Skupštini Republike Srbije potpisan je Memorandum između Ministarstva sporta, prosvete i zdravlja. Potpisnici ovog strateški važnog memoranduma su ministar sporta Zoran Gajić, ministarka zdravlja prof dr Danica Grujičić i državni sekretar ministarstva prosvete prof dr Marijana Dukić Mijatović, a svečanom potpisivanju prisustvovala je i predsednica Pododbora za sport Narodne Skupštine Tatjana Medved. Potpisani Memorandum predviđa pokretanje i realizaciju pilot projekta pod nazivom „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“ koji će startovati 1. septembra 2023. godine, u određenim javnim ustanovama obrazovanja i vaspitanja u okviru obogaćenog jednosmenskog rada, sa skoro 3000 učenika osnovnih i srednjih škola širom Republike Srbije, sa obaveznim zdravstvenim sistematskim pregledima, odnosno sportskim lekarskim pregledima. Pilot projekat ima zadatak da pripremi prelazak celog školskog sistema na intenzivirani vid nastave fizičkog vaspitanja od školske 2024/25. godine i u njega će biti uključeni svi državni organi i sve institucije iz delokruga sporta, prosvete i zdravlja, svako sa svojim zadatkom, u skladu sa nadležnostima.

Pendarovski danas u poseti Srbiji, sa Vučićem u Prohoru Pčinjskom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće danas predsednika Severne Makedonije Stevu Pendarovskog koji će boraviti u radnoj poseti Srbiji. Vučić i Pendarovski najpre će obići manastir Sveti Prohor Pčinjski, dok je zajednički sastanak zakazan za 12.30 časova, posle koga će uslediti njihovo obraćanje.

Brnabić razgovarala s novoimenovanim britanskim ambasadorom Fergusonom

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je sa novoimenovanim ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Srbiji Edvardom Fergusonom. Brnabić je ambasadoru Fergusonu poželela dobrodošlicu i izrazila nadu da će tokom njegovog mandata doći do jačanja sveobuhvatne saradnje Beograda i Londona, kao i daljeg intenziviranja dijaloga dve strane, saopšteno je iz Vlade Srbije. Sagovornici su ocenili da se ekonomska saradnja dveju zemalja dinamično razvijala prethodnih nekoliko godina. Premijerka je naglasila da postoji potencijal za jačanje partnerstva u brojnim oblastima, a posebno u energetici, inovacijama i infrastrukturi.

U julu 7,5 miliona vozila prošlo domaćim autoputevima

Srpskim autoputevima u julu je prošlo ukupno 7.523.686 vozila, što je više za oko 7% u odnosu na isti period 2022, kada je zabeleženo 7.043.804 vozila, saopštili su „Putevi Srbije“. Najprometniji je bio poslednji julski vikend, kada su zabeleženi rekordi u protoku broja vozila i to na naplatnim stanicama: Beograd – 231.816 vozila; Stara Pazova – 149.585 vozila i Preševo – 63.016 vozila.

Fond za razvoj Saudijske Arabije ulaže 200 mln USD u tri projekta u Srbiji

Ministar finansija Siniša Mali i ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije Ahmed bin Akila el-Hatib potpisali su Memorandum o razumevanju na osnovu kojeg je Fond za razvoj Saudijske Arabije pokazao zainteresovanost za finansiranje konkretnih projekata u Republici Srbiji u vrednosti od oko 200 mln USD, objavio je Mali. – Zaključivanjem ovog Memoranduma o razumevanju, Republici Srbiji biće obezbeđeno da dalje ulaže u kapitalne projekte, a na ovaj način ćemo ojačati i ekonomske odnose između naših zemalja – napisao je Mali u objavi na Instagramu. Reč je o, kako je naveo, programu jačanja infrastrukture za navodnjavanje, zatim o projektu operatera prenosnog sistema EMS (faza 1) i o BIO4 kampusu u Beogradu.

Tagovi:
Pročitajte još: