fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Počela isplata prvih uvećanih plata

aktuelno

Medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije danas će dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto koja je omogućena nedavno usvojenim rebalansom budžeta Srbije za 2023, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. “Po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni su prva grupa zaposlenih kojima će leći veća primanja, kao što smo najavili i obećali. A, potom slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti”, rekao je on. Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, naveo da su na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojeni upravo predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

Više od 150 proizvođača na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme PARTNER

Predstojeći 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“ biće održan od 25. do 28. septembra na Beogradskom sajmu, u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru sajma. Tokom četiri sajamska dana svoje proizvode predstaviće više od 150 domaćih i inostranih proizvođača. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, a suorganizatori su „Jugoimport-SDPR” i Beogradski sajam, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Sajam „PARTNER“ najveći je i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu i prilika je da se javnosti predstave dostignuća u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija, kao i potencijali Republike Srbije.

Mali: Za pomoć deci se prijavio 1,1 milion roditelja

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je sutra poslednji dan za prijavu za jednokratnu pomoć majkama dece mlađe od 16 godina i da se za 10.000 dinara, koliko se daje po detetu, već prijavio 1,1 milion roditelja. Mali je novinarima u Fondu PIO, gde je prisustvovao potpisivanju sporazuma sa firmama koje su se uključile u akciju Penzionerska kartica, rekao da u budžetu ima odvojenih oko 12 milijardi dinara, koliko je za tu isplatu neophodno.

Ministarka Đedović razgovarala sa Japancima o podršci za gradnju RHE “Bistrica”

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o produbljivanju saradnje sa ovom institucijom i saradnji na novim projektima u oblasti energetike, pre svega, podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane “Bistrica”. Kako kaže, japanska tehnologija je među najrasprostranjenijim u svetu kada su takva postrojenja u pitanju i mi od japanskih partnera možemo dosta da naučimo kada je reč o tehnologiji, prenosu znanja i tehničkim rešenjima. “Razgovora je bilo i o izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica, koja će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 30 godina i najveći novi energetski kapacitet, više od 650 megavata, koji će koštati blizu milijardu evra. Još uvek se radi procena i studija izvodljivosti, koja treba zapravo da nam pokaže koji su to troškovi”, izjavila je Đedoviće Handanović.

Tagovi:
Pročitajte još: