fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Počela prijava za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara

Aktuelno

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je od ponoći počela prijava majki za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za svako dete do 16 godina starosti i da je do osam sati bilo 10.674 prijava za 19.177 dece. “Kao što smo i obećali, u ponoć je počela prijava za jednokratnu novčanu pomoć države od 10.000 dinara za sve naše klince i klinceze rođene nakon 21. novembra 2006. godine”, kazao je Mali. Mali je naglasio da prijava traje do 20. septembra i da se obavlja elektronski na adresi idp.trezor.gov.rs . Svi prijavljeni, kaže ministar finansija, dobiće novac, koji će im biti uplaćen na račune u periodu od 25. septembra do 1. oktobra. Mali je istakao i da je za ove namene u budžetu izdvojeno oko 12 milijardi dinara. “Očekujemo da će oko 1.190.000 dece biti prijavljeno i zato smo u budžetu izdvojili 12 milijardi dinara, za svaki slučaj”, kazao je on.

Srbija će od aukcija prihodovati od 240 do 600 mln evra narednih 15 godina

Srbija će tokom petnaestogodišnjeg važenja ugovora pobednika aukcije za vetroelektrane, prihodovati između 240 i 600 miliona evra, na osnovu razlike između ostvarene i tržišne cene električne energije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike. Kako se navodi, prosečna cena ostvarena na aukciji za vetar je oko 68 evra po megavat času,(MWh) dok je trenutna tržišna cena električne energije oko 110 evra po MWh. “S obzirom da pobednici na aukciji plaćaju državi razliku između tržišne i ponuđene cene, prema svim kredibilnim dugoročnim projekcijama cena električne energije, država Srbija će samo po tom osnovu prihodovati između 240 i čak 600 miliona evra u narednih 15 godina”, kažu u resornom ministarstvu.

Vesić: Obilaznica oko Zlatibora će ubrzati i olakšati dolazak na tu planinu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će buduća obilaznica oko Zlatibora značajno ubrzati i olakšati dolazak na najposećeniju srpsku planinu, ali i da će preusmeriti veliki deo saobraćaja za sve kojima Zlatibor nije krajnje odredište. On je tokom obilaska radova na izgradnji obilaznice oko ove planine rekao da “sada radimo 1,6 kilometra buduće obilaznice, koja će izlaziti na autoput Požega – Kotroman”, kao i da će, kada bude završeno privih 1,6 kilometara, biti urađen još jedan kilometar, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kazao je da je Vlada Srbije ove godine izdvojila 450 miliona dinara za radove na obilaznici oko Zlatibora, a da deo sredstava ulaže i opština Čajetina.

U Srbiji se reciklira 17,7 odsto otpada, akcije pokazuju želju građana za tim

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić izjavila je da se u Srbiji reciklira 17,7 odsto otpada, od koga se kasnije, između ostalog, mogu praviti sapuni, biorazgradive kese i delovi za automobilsku industriju. Naglasila je da različite akcije, kao što je “Čep za hendikep” pokazuju da su građani veoma zainteresovani da doprinesu procesu reciklaže. Građani su spremi da recikliraju ako imaju uslove za to, rekla je Dokić za Tanjug i dodala da tu činjenicu, osim akcije u kojoj građani skupljaju čepove u humanitarne svrhe, a u kojoj su im obezbeđene kutije gde mogu da ih ostavljaju, pokazuje i projekat “Odvajamo” koje je ministarstvo sprovodilo u četiri regiona odnosno u 17 jedinica lokalne samouprave.

Tagovi:
Pročitajte još: