Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Podrška Francuske razvojne agencije zelenim investicijama

Podrška Francuske razvojne agencije zelenim investicijama

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom Francuske u Srbiji Žanom Lujem Falkonijem i šefom beogradske kancelarije Francuske razvojne agencije Dominikom Obergom o nastavku pristupnih pregovora Srbije Evropskoj uniji, kao i o daljem jačanju bilateralnih odnosa. Joksimović je sa sagovornicima posebno razmotrila početak primene nedavno zaključenog srpsko-francuskog sporazuma o saradnji u sprovođenju prioritetnih projekata u našoj zemlji, kao što su izgradnja beogradskog metroa i automatizacija upravljanja elektrodistributivnom mrežom. Zaključeno je da će ovako kapitalni projekti, svojom realizacijom u velikoj meri doprineti održivom razvoju srpske privrede, bržem transferu novih znanja i tehnologija, a u skladu sa najvišim ekološkim standardima.

Depopulaciona politika, najvažnija tema programa UNDP-a u Srbiji

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa stalnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji, Fransin Pikap o ciljevima i narednom petogodišnjem programu koji ta organizacija ostvaruje u Srbiji. Istaknuto je da će depopulaciona politika biti najvažnija tema kojoj će biti posvećeno najviše pažnje u predstojećem periodu. Brnabić je istakla da je UNDP organizacija koja pruža podršku i pomoć Srbiji u svim važnim i osetljivim pitanjima koja se tiču iskorenjivanja siromaštva i nezaposlenosti, poboljšanja energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, kao i unapređenja rodne ravnopravnosti i položaja manjinskih grupa, u cilju razvoja demokratije i vladavine prava.

Skupština potvrdila sporazume sa SAD i Rusijom

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će nastavak saradnje Srbije i SAD u oblasti nauke i tehnološkog razvoja doprineti širenju i razvoju odnosa između najširih naučnih i tehnoloških zajednica dve zemlje, ali i omogućiti bolju razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata.

Gojković: Neka ne sanjaju 5. oktobar

Povodom zahteva dela opozicije da 1. oktobar bude rok da se dogovore o primeni u međustranačkom dijalogu, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković poručuje da oni ne sanjaju da će ikada više moći da ponove ono što su uradili u zdanju Narodne skupštine 5. oktobra 2000. godine. „Razumela sam da kažete da su uz ultimatume Vladi i predsedniku države, kao i predsedniku Narodne skupštine, juče izrečeni i rokovi da nešto moraju da ispune do 1. oktobra ove godine, ali svi znamo kako Srbija odgovara na ultimatume kroz našu istoriju, tako da ne verujem da neko nekog ovde više može da ucenjuje sa određenim nedemokratskim predlozima“, rekla je Gojković.

Usvojena Uredba o 3.000 RSD podrške vakcinisanim građanima

Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom je predviđena novčana podrška od 3.000 dinara za sve građane koji su se do sada vakcinisali ili koji će do 31. maja primiti prvu dozu vakcine. Uredba o podsticajnim merama za imunizaciju i sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Covid – 19 usvojena je kao dodatni motiv za vakcinaciju, a cilj je brže postizanje kolektivnog imuniteta, vraćanje osnovnih funkcija zdravstvenom sistemu i otvaranje ekonomije.

Završene konsultacije, posrednici sutra sa Dačićem

Onlajn konsultacije bivših evroposlanika Eduarda Kukana, Knuta Flekenštajna i aktuelnih evropskih poslanika Tanje Fajon i Vladimira Bilčika sa delom srpske opozicije završene su danas. Posrednici u međustranačkom dijalogu, koji se odvija pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, razgovaraće sutra sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem. Trebalo bi da sutra budu poznati agenda i format dijaloga.

U ponedeljak agenda javnih slušanja o ustavnim promenama

Raspored nastavka javnih slušanja o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa biće poznat u ponedeljak, najavila je danas predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević. “U ponedeljak ćemo imati agendu koja podrazumeva nastavak javnih slušanja i to u Skupštini Srbije ali i u sedištima četiri apelacije – u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu”, rekla je Žarić Kovačević nakon sednice tog skupštinskog tela na kojoj je utvrđeno da je Predlog za promenu Ustava Republike Srbije koji je podnela Vlada podnet od strane propisanog predlagača i u propisanom obliku.

Dijalog o ekonomiji i finansijama sa EU važan za Srbiju

Zahvaljujući dobroj makroekonomskoj i finansijskoj politici pre pandemije, Srbija je imala dovoljno prostora da sprovede jake mere podrške čiji je cilj pomoć domaćinstvima i preduzećima, očuvanje radnih mesta i unapređenje zdravstvenog sistema, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković. On je na onlajn sastanku Ekonomskog i finansijskog komiteta (EFC) u okviru godišnjeg ekonomskog i finansijskog dijaloga sa Evropskom unijom, gde se razmatraju programi ekonomskih reformi od 2021 do 2023. godina za Zapadni Balkan i Tursku, rekao da su paketi državne podrške ekonomiji i stanovništvu dostigli 17,2 odsto BDP-a.

Podignuta optužnica protiv Ivana Kontića

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je optužnicu protiv Ivana Kontića (30), kojom ga tereti za pokušaj ubistva Miljana Mandića 24. avgusta u Novom Sadu, kojeg je tom prilikom prebio. Optužnica je podneta Višem sudu u Novom Sadu i trenutno je u fazi potvrđivanja

Tagovi:
Pročitajte još: