Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Potpisan sporazum o pomoći EU od 165 miliona evra energetskom sektoru Srbije

aktuelno - srbija

Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji, vredan 165 miliona evra, kojim je našoj zemlji predviđena pomoć kako bi se lakše izborila sa aktuelnom energetskom krizom, potpisan je u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije. Sporazum su potpisale ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva. Novac se stavlja na raspolaganje za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, koja opisuje na šta bi trebalo da se potroše sredstva EU. Plan sadrži veći broj mera, kao što su davanje subvencija za ugrožena domaćinstva, a zahvaljujući tome tokom ove godine biće zaštićen najmanje isti broj domaćinstava kao i 2022. godine. Predviđeno je da taj broj postepeno poraste na 190.000 domaćinstava do kraja 2023. godine.

Vučić: Sretenje najvažniji dan u našoj istoriji

Predsednik  Aleksandar Vučić izjavio je danas da ja je Sretenje najvažniji datum u srpskoj istoriji, crveno slovo Srbije. Na Sretenjskoj akademiji “Knežev zapis” u Kragujevcu, na ceremoniji obeležavanja Dana državnosti u znak sećanja na obnovu srpske državnosti početkom 19. veka, Vučić je istakao da  Srbi danas, 40 dana posle Božića, slave Sretenje, najbitniji datum ne u verskom, već i u političkom, kulturnom, istorijskom kalendaru “naše lepe Srbije”. “Za nas je to crveno slovo, mnogo taga smo započeli, uradili baš na Sretenje. Narodna mudrost kaže da je mudrost da ne radiš šta hoćeš, već da ne radiš šta nećeš. U tom duhu Meša Selimović poručuje da je svako slobodan svojom odlukom, hrabrošću i nepristajanjem. Lična hrabrost Karađorđevih ustanika iz 1804. nije bila ništa manja od hrabrosti Spartanaca koji su sa Leonidom pali braneći zakone Sparte”, poručio je Vučić u besedi.

Selaković se upisao u Spomen knjigu kod Spomenika Neznanom junaku na Avali

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao se u Spomen knjigu, nakon polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, a povodom obeležavanja Dana državnosti. “Srbija slavi Sretenjski podvig Karađorđa i njegovih ustanika, Miloša i njegovih ustavotvoraca, koji su 1804. i 1835. godine postavili temelje moderne Srbije i ispisali recept uspeha – ideja Slobode, čvrsta i nepokolebljiva volja i srpska sloga. Kada se rukovodimo time, možemo i ono sto izgleda nemoguće. Današnja Srbija, rukovođena mudrom politikom, koju je uobičajavao Miloš Veliki, smelo i hrabro gledajući budućnost, kao što je to činio Crni Ðorđe, čuva i gradi svoju samostalnost i nezavisnost, gradeći Otadžbinu za svoje sinove i kćeri koji će vođeni idejom Sretenjskog podviga umeti da je sačuvaju za buduće vekove i pokoljenja”, napisao je Selaković.

Narednih dana potpisivanje ugovora za izgradnju pruge Beograd-Niš

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, i dodao da Kragujevac mora da bude prikopčan tom prugom, da postoji brza pruga do Budimpešte, Preševa i Dimitrovgrada. On je, građanima u Kragujevcu, rekao da to znači novih 95 miliona evra najmanje, jer su svi radovi poskupeli. “Ovo sve, obilaznica plus brza saobraćajnica do Mrčajevaca neće izaći manje od 600 miliona evra, iako je prošle godine bilo 500 miliona, jer sve cene skaču. Država Srbija ulaže ogroman novac u to”, rekao je Vučić. On je dodao i da je Kragujevac uzeo kredit za rekonstrukciju Tržnice, ali da on ne može više da čeka, zbog čega će država platiti polovinu tih radova.

Tagovi:
Pročitajte još: