Izdvajamo: Povećane subvencije – Više para za organsku proizvodnju

Povećane subvencije – Više para za organsku proizvodnju

Subvencije za organsku biljnu proizvodnju povećane su sa 400 na 550 odsto, u odnosu na osnovne podsticaje. Tako će nominalni iznos podsticaja za organsku biljnu proizvodnju u ovoj godini iznositi 26.000 dinara po hektaru. Kako se navodi na sajtu “Serbia organika”, pravo na isplatu subvencija ostvaruje se podnošenjem zahteva na osnovu Pravilnika o korišćenju podsticaja za organsku proizvodnju, čija će izmena uskoro biti usvojena. Zahtev se podnosi Upravi za trezor, od 3. maja do 30. juna.

Raspisani javni konkursi za bespovratna sredstva: Na raspolaganju pola milijarde za zadruge

Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama sa čitave teritorije Republike Srbije raspisan je 19. aprila 2021. godine i trajaće do 24. maja 2021. godine, a podnosioci prijava mogu biti zemljoradničke i poljoprivredne zadruge različitih registrovanih delatnosti. „Prava i očekivana vest za udružene domaćine Srbije! Do 7,5 miliona za nove, do 15 miliona za stare, ukupno pola milijarde dinara za zadruge.“ Istakao je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Premijerka Srbije: Novi aranžman sa MMF obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je, povodom predstojećeg novog aranžmana sa Međunarodni monetarnim fondom, istakla da su prioriteti Srbije veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i inovacije, kao i kapitalne projekte, što će doprineti stabilnom finansijskom rastu u godinama koje dolaze. Ona je u razgovoru, putem video-linka, sa šefom Misije MMF-a Janom Kes Martejnom o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, navela da je, imajući u vidu ekonomsku krizu nakon pandemije, novi aranžman od izuzetnog značaja, jer našoj zemlji obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora.

Kreće izrada nacionalnog plana za zeleniju i čistiju Srbiju – glavni ciljevi povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije gasova

Integrisani nacionalni plan za energetiku i klimu strateški je značajan dokument za našu zemlju, a njime će se definisati ciljevi povećanja energetske efikasnosti, obnovljivih izvora i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte za 2030. godinu, kao i politike i mere za njihovo ispunjavanje u skladu sa opredeljenjem Srbije ka zelenijoj i čistijoj energetici. Ovo je istakla resorna ministarka Zorana Mihajlović tokom predsedavanja prvim sastankom Upravnog odbora projekta „Dalji razvoj kapaciteta za energetsko planiranje“ u okviru koga će biti izrađen Nacrt integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu za period 2021–2030. godine  sa vizijom do 2050. godine. 

Vučić i Kurti sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu

Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal “Demokracia.com” objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima. “Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi odlazi u Brisel. Dok će posle njega kosovski premijer Aljbin Kurti. Na sastancima će razgovarati o mogućnosti nastavka dijaloga i stvaranja okvira ovog procesa”, rekao je neimenovani izvor prištinskom portalu.

Kompanija „RZD International“ pre roka završila izgradnju železničkog vijadukata i tunela Čortanovci

Ruska kompanija „RZD International“ objavila je da je završila građevinske radove na izgradnji najdužeg železničkog vijadukta u Srbiji u plavnom delu Dunava i prvog tunela bez zastora Čortanovci, više od pola godine pre planiranih rokova. Prilikom izgradnje bile su korišćene napredne ruske i međunarodne tehnologije, koje su testirane, između ostalog i prilikom izgradnje olimpijskih objekata u Sočiju, istaknuto je u saopštenju. Iz „RZD International“ su naveli, da nastavljaju radove na izgradnji i rekonstrukciji železničke pruge na deonici Stara Pazova–Novi Sad, na pruzi Beograd–Budimpešta, Panevropskog saobraćajnog Koridora H.

Mali: Spremamo novu strategiju za borbu protiv sive ekonomije

Ministar finansija Siniša Mali najavio je donošenje nove strategije Vlade Srbije za borbu protiv sive ekonomije. Mali je na konferenciji za novinare u Palati “Srbija” rekao da kao koordinator vladinog radnog tela za borbu protiv sive ekonomije da će nova strategija biti usvojena u junu. “Ona je vezana za detaljni plan nastavka borbe protiv sive ekonomije i tiče se dalje reforme poreske uprave i svih drugih akcija koje planiramo da sprovedemo kako bi minimizirali uticaj sive ekonomije na našu privredu”, rekao je Mali na konferenciji gde je najavio početak ovogodišnjeg izdanja nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”.

Od danas moguća vakcinacija Fajzer vakcinom bez prijave u celoj Srbiji

Od danas, u celoj Srbiji biće moguća vakcinacija Fajzer vakcinom bez zakazivanja, a vakcinacija bez prijave moguća je samo za srpske državljane i strance sa stalnim boravištem. Vlada Srbije se, kako je rečeno, trudi da od sutra u Beogradu i Novom Sadu, a od četvrtka i petka u celoj Srbiji, omogući vakcinaciju bez zakazivanja i sa Sputnjik V vakcinom.

Ambasada Slovačke: Ne menjamo stav o tzv. nezavisnosti Kosova

Stav Slovačke po pitanju takozvane nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen, potvrdila je danas slovačka ambasada u Srbiji. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je u ponedeljak od šefa slovačke kancelarije za veze u Prištini Rastislava Kostilnika zatražio da Slovačka prizna nezavisnost Kosova.

Uhapšeni zbog malverzacija u EPS distribuciji

Dve osobe uhapšene su, a protiv jedne će biti podneta krivična prijava, zbog sumnje da su malverzacijama oštetili „EPS distribuciju“ za 1,5 miliona dinara. Uhapšeni su S. R. (35) i Dž. S. (52), zaposleni u “EPS distribucija” Pogon u Prijepolju, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, saopšteno je iz MUP-a.