Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Povećanjem subvencija do proširenja stočnog fonda

aktuelno - stočarstvo

Ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković održala je sastanak sa poljoprivrednicima Mačve i sa njima razgovarala o trenutnim problemima u poljoprivrednoj proizvodnji i pronalaženju zajedničkih rešenja. Ona je prethodno posetila domaćinstvo farmera Milovana Ivankovića iz Zasavice I u severnoj Mačvi, kao i njegovu farmu tovljenika, kapaciteta 3.600 svinja. “Fokus nam je na povećanju subvencija. Kada su u pitanju kvalitetna grla, odnosi se na krmače i nerastove, dosadašnja subvencija je iznosila 15.000 dinara, od sada će to biti 18.000 dinara. Uvodimo novu meru, kao što smo uveli za junice, paralelno uvodimo i za nazimice, za čiju nabavku ćemo davati 22.000 dinara. To su novosti, koje čije značajno doprineti uvećanju stočnog fonda”, rekla je ministarka.

Mali: Od EBRD-a 300 miliona EVRA za reformisanje EPS-a

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli potpisali su ugovore o kreditu u  vrednosti od 300 miliona evra namenjenih za reformisanje EPS-a. Ugovore su potpisali u Ministarstvu finansija i direktor EPS-a Miroslav Tomašević i direktor EBRD za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski. Ovo je drugi najveći zajam EBRD  Srbiji, koji je do danas uložio u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra. Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović. Sredstva će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza značajnih količina električne energije, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede počinje probu elektronskog registra gazdinstva

Danas počinje proba elektronskog registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), što je ujedno novi korak u uvođenju sistema eAgrar, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Kako su naveli, poljoprivredne savetodavne stručne službe će po sistemu slučajnog uzorka pozvati određeni broj poljoprivrednih proizvođača sa svoje teritorije kako bi im pomogli u ažuriranju podataka i ujedno testirali novi sistem. Cilj probnog perioda je da poljoprivrednici prođu kroz ceo proces i u slučaju da uoče neke nepravilnosti ili poteškoće u funkcionisanju sistema, otklone ih na vreme i osiguraju nesmetano i efikasno funkcionisanje eRPG-a kada bude pušten u masovnu upotrebu.

U selu Stara Bingula država ulaže 120 miliona evra u brzi internet

Razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima prioritet je Vlade i Ministarstva informisanja i telekomunikacija, a država ulaže 120 miliona evra da bi svi građani imali pristup brzom internetu, rečeno je danas tokom posete Sremskoj Mitrovici ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića i generalnog direktora Telekoma Srbija Vladimira Lučića. Jovanović i Lučić su sa gradonačelnicom Svetlanom Milovanović i narodnim poslanikom Tomislavom Jankovićem obišli uslužni centar gradske uprave gde su govorili o važnosti uvođenja elektronskih usluga za građane, nakon čega su posetili selo Stara Bingula u kome je završeno uvođenje optičke mreže. “Projekat širokopojasnog interneta će obuhvatiti više od 700 ruralnih naselja sa više od 120.000 domaćinstava i 700 škola, izgradiće se 4.700 optičkih trasa”, rekao je ministar Jovanović.

Tagovi:
Pročitajte još: