Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Predsednik Evropskog saveta – Saradnja sa Srbijom jača nego ikada

Predsednik Evropskog saveta – Saradnja sa Srbijom jača nego ikada

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišelom ocenio je da je saradnja sa Srbijom u borbi protiv korona virusa i oporavku od pandemije jača nego ikada. Mišel je nakon radne večere sa Vučićem na Tviteru napisao da pozdravlja kontinuiranu posvećenost predsednika Srbije evropskim integracijama i reformama.

Predsednik Srbije: Sastanak o dijalogu neće biti lak ni za jednu stranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da ne očekuje da će sastanak posvećen nastavku dijaloga između Beograda i Prištine biti lak i lep ni za jednu stranu, ali da su razgovori jedino rešenje. Na pitanje da li očekuje da Kurti, ukoliko se pojavi na tom sastanku u maju, bude kooperativan, Vučić je rekao da ne treba previše očekivati od jednog sastanka, ali da je dobro da sastanci postoje i da se razgovara, jer tako mogu da se umire tenzije.

Srpska lista osuđuje napad na Lazara Đorđevića u Gojbulji

Srpska lista najoštrije osuđuje mučki napad na sunarodnika Lazara Ðorđevića u Gojbulji, naočigled njegove majke i maloletne dece, od strane komšija albanske nacionalnosti. “Zahtevamo da sramni i podmukli napad od strane albanskih komšija, koje su poznate po sijaset napada na Srbe u Gojbulji, bude najhitnije procesuiran od strane nadležnih organa koji se moraju jasno odrediti prema ovakvim napadima”, poručili su iz Srpske liste.

Ukrajina ne menja stav o teritorijalnoj celovitosti Srbije

Srbija i Ukrajina u mnogim aspektima spoljne politike imaju iste stavove, ocenili su tokom današnjeg sastanka predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Ukrajinom Stefan Srbljanović i predsedavajući grupe međuparlamentarnih odnosa sa Srbijom u parlamentu Ukrajine Oleg Vološin, saopštila je Narodna skupština Srbije. Srbljanović je naglasio tradicionalno prijateljske odnose Ukrajine i Srbije i izrazio nadu da će dve grupe prijateljstva kroz parlamentarnu saradnju dodatno učvrstiti veze dva naroda.

Gradonačelnici Novog Sada i Šapca razgovarali o značaju Fruškogorskog koridora

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je Šabac gde se sastao gradonačelnikom Aleksandrom Pajićem, a dominantna tema razgovora bio je kapitalni saobraćajni infrastrukturni projekat izgradnje Fruškogorskog koridora. “Fruškogorski koridor treba da spoji naša dva grada, ali i da bolje saobraćajno poveže celo Podrinje. Evo i sada smo se uverili da se dugo prolazi kroz sremska sela, pa se i tako vidi veliki značaj saobraćajnice koja će smanjiti protok saobraćaja kroz naseljena mesta i učiniti putovanje na tim relacijama bržim i bezbednijim”, kazao je Vučević.

Joksimović: Sprovodimo ciljeve održivog razvoja od 2016. godine

Srbija je počela 1. januara 2016. da sprovodi ciljeve održivog razvoja kroz pristupni proces EU, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i navodi da Srbija koristi pretpristupne IPA fondove i Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan kao dodatni finansijski instrument, između ostalog, i za sprovođenje ciljeva zelenog dogovora. “Reći da Srbija nije uradila ništa i da je neophodna strategija održivog razvoja, to je vraćanje sata unazad, jer ciljevi održivog razvoja su počeli da se sprovode 1. januara 2016. i mi to sprovodimo kroz pristupni proces”, rekla je Joksimović u dijalogu sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na temu održivi razvoj sa fokusom na pitanja zaštite životne sredine i pitanja energetike.

Prvo javno slušanje u vezi sa promenama Ustava 29. aprila

Predsednica skupštinskog Odbora za Ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević najavila je danas da će prvo javno slušanje u vezi sa promenama Ustava biti održano u četvrtak, 29. aprila, u Narodnoj skupštini, a na njemu će, pored predstavnika Vlade Srbije i Ministarstva pravde, prisustvovati i predsednici i sudije Ustavnog suda Srbije, Vrhovnog kasacionog suda, kao i sva četiri Apelaciona suda.
Žarić Kovačević je rekla da je na javno slušanje pozvala premijerku Anu Brnabić i ministarku pravde Maju Popović, kao i nezavisna tela, Zaštitnika građana, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Poverenika za informacije od javnog značaja, direktora Agencije za sprečavanje korupcije, kao i udruženja koja su sarađivala sa Ministarstvom pravde po pitanju ustavnih amandmana.

Srbija pokreće gradnju novog KBC Priština sa sedištem u Gračanici

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima raspisala je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju objekta Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, KBC Priština sa sedištem u Gračanici trenutno je smešten na neadekvatnom prostoru, projektni zadatak predviđa napuštanje postojeće lokacije i prelazak u novi objekat površine od 4,500 do 5.000 m2. Za potrebe izgradnje nove bolnice potrebno je pregledati lokaciju i izvršiti geodetska snimanja i istražne geotehničke radove, a u toku izrade Idejnog rešenja projektant treba da predvidi najmanje tri varijantna rešenja. 

Održan sastanak Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje metroa

Ministar finansija Siniša Mali istakao je nakon sednice Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje beogradskog metroa, da će se nacrt Zakona o metrou naći u četvrtak na sednici Vlade, što je neophodan uslov kako bi se nastavilo sa realizacijom ovog važnog, strateškog projekta. „Do kraja godine na prostoru Makiškog polja počeće radovi na izgradnji. Kada je reč o depou za metro, koji će se tamo nalaziti, u okviru njega je predviđen prostor za stacioniranje, održavanje i servisiranje kompozicija sa pratećim objektima i instalacijama. Redovno se sastajemo kako bismo uspešno sprovodili sve neophodne aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta“, poručio je Siniša Mali.

Atanasković pozvala Slovačku da investira u Srbiju 

Ministarka privrede Anđelka Atanasković i državni sekretar Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovačke Republike Ingrid Brockova razgovarale su o unapređenju bilateralnih ekonomskih odnosa dve zemlje, posebno o privlačenju slovačkih investitora za ulaganje u Srbiju. Atanasković je istakla da se ekonomski odnosi prvenstveno baziraju na robnoj razmeni koju karakteriše povećanje obima i rast. „U prva dva meseca ove godine Slovačka je bila naš 20. trgovinski partner, a vrednost ukupne robne razmene zabeležila je rast od 7% u odnosu na isti period prošle godine“, rekla je Atanasković. Ona je istakla da unapređenje saradnje dveju zemalja posebno vidi u oblasti energetike, inovacija i IT sektoru. Ona je ovom prilikom pozvala Slovačku da investira u Srbiji, ističući potencijale svih delova naše zemlje za rast i razvoj.

Tagovi:
Pročitajte još: