fbpx
21°C
Clear sky

Izdvajamo: Predsednik Srbije izneo predlog o jednokratnoj pomoći za svako dete od 5000 evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se pripremaju nova rešenja za podsticaj nataliteta koji će predviđati značajnu novčanu podršku za stimulaciju rađanja. “Donećemo takve mere koje će finansijski podstaći stimulaciju rađanja, kao i povećanje starosne granice za vantelesnu oplodnju na 42 godine i više. Sve što možemo da motivišemo ljude”, rekao je Vučić. On je rekao da je njegov predlog da se jednokratna davanja za svako rođeno dete povećaju do 5 000 evra po detetu, kao i da se zadrže i poboljšaju i ostala prava.

Selaković: Izuzetni odnosi Srbije i Azerbejdžana, Alijev u oktobru u Beograd

Srbija i Azerbejdžan imaju izuzetne odnose koje vezuje Sporazum o strateškom partnerstvu, kao i zajednička posvećenost vrednostima onoga što jeste međunarodno pravo, te podrška teritorijalnog integriteta i suvereniteta dve države, poručio je večeras u Bakuu šef srpske diplomatije Nikola Selaković nakon sastanka sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim. “Govorili smo i o održavanju mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju koja će ovde u Azerbejdžanu u utorak imati svoje zasedanje, a na čijem sam mestu kopredsedavajući kao ministar spoljnih poslova Srbije”, rekao je Selaković.

Gojković danas i sutra u poseti Temišvaru

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće danas u Nacionalnom umetničkom muzeju u Temišvaru izložbu “Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske”. Poseta ministarke Gojković predstavlja početak saradnje Galerije Matice srpske i Nacionalnog umetničkog muzeja sa ciljem kreiranja boljeg, lepšeg i humanijeg društva.

Ružić: Bez vakcinacije rizikujemo regularni način nastave

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će način nastave od 1. septembra zavisiti od preporuka Kriznog štaba i poručio da bez vakcinacije na zadovoljavajućem nivou možda neće biti mogućnosti da se sledeća školska godina organizuje regularno. “Model nastave od 1. septembra će zavisiti od onih koji su i do sada bili referentni u donošenju odluka povodom epidemioloških mera, zdravstveni deo Kriznog štaba će dati preporuku Kriznom štabu nakon čega će Vlada doneti odluku”, pojasnio je Ružić.

Ðurić o Inckovoj odluci: Naš narod je ispresecan granicama, a nama je u interesu da one postanu što mekše

Najbolji odgovor visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Incku biće razvoj, oporavak i ubrzani napredak Republike Srpske, koju će Srbija, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezana nastaviti bratski da pomaže, rekao je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić. – Prosto je začuđujuće i frapantno, u negativnom mislu, da ljudi koji su bogato plaćeni za to da daju svoj doprinos očuvanju mira i stabilnosti rade nešto što podseća na delovanje međunarodnih predstavnika u BiH, i to ne čak onih iz 20-og već 19-og veka, kada su, takođe, neki međunarodni predstavnici nakon 1878. godine pa sve do aneksije od strane Austrougarske upravljali ovim područjem – kazao je on.

Međunarodna zajednica ne vidi težak položaj Srba na KiM, ZSO nije hir već potreba

Borimo se da međunarodnim predstavnicima ukažemo na težak položaj našeg naroda i da im predstavimo istinu o patnji naših ljudi, izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić. “Mi od Zajednice srpskih opština nećemo odustati, jer ZSO nije hir, već potreba da se institucionalizovano zaštite kolektivna prava srpskog naroda na ovim prostorima”, rekao je on.

Tagovi:
Pročitajte još: