fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Premijerka najavila podršku građanima i naredne godine

aktuelno

Premijerka Ana Brnabić rekla je da postoji namera da se građanima dodatno pomogne u vremenima ekonomske krize, jednako uspešno kako je to učinjeno tokom pandemije korona virusa i da će se, nakon razmatranja budžeta za narednu godinu, planirati kako da se podrška i pomoć nastavi i u 2024. godini. “Svakako je intencija da našim građanima dodatno pomognemo i da ih podržimo u vremenima ekonomske krize, na sličan način i jednako odgovorno kao tokom pandemije. Zahvaljujući paketima pomoći tokom kovida, Srbija je bila samo jedna od 10 zemalja na svetu u kojima je zaposlenost rasla, dok su u svim ostalim zemljama ljudi ostajali bez posla”, rekla je Brnabić u parlamentu. Ona je kazala da je planirano i da će zahvaljujući i inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ove godine biti još jedno povećanje penzija, a zatim još jedno u januaru 2024. godine, što je, kako je rekla, ukupno povećanje od oko 20 odsto.

NALED i Vlada Srbije predstavljaju novi portal za frilensere

NALED i Vlada Srbije će danas premijerno predstaviti još jednu elektronsku uslugu – novi portal Frilenseri, putem kojeg će od narednog meseca desetine hiljada građana Srbije moći da prijave prihode ostvarene radeći kao “slobodnjaci” i da uz povoljniji poreski tretman izmire obaveze i ostvare prava na penzijsko i zdravstveno osiguranje. Portal sadrži i niz korisnih alata, kalkulatora i vodiča koji će biti od velike pomoći sadašnjim i budućim frilenserima, bilo da se bave programiranjem, dizajnom, podučavanjem, popravkama, pružanjem pomoći u kući ili drugim poslovima.

Usvojen Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o filmskoj koprodukciji Srbije i Italije

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici usvojila Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma o filmskoj koprodukciji između vlada Srbije i Italije. Predlog zakona definiše pojam kinematografskog i koprodukcionog dela, učešća partnera kako na planu umetničkog doprinosa, tako i na planu finansija, prava i obaveza, vlasništva i korišćenja filmova proizvedenih u koprodukciji, kao i mehanizme odabira projekata i osnivanja Zajedničke komisije koja bi nadgledala sprovođenje ovog Sporazuma. Ovaj dokument ima izuzetan značaj jer će domaći autori biti vidljiviji na evropskoj, ali i svetskoj sceni, saopšteno je iz Vlade.

Mali maturanti još danas popunjavaju liste želja za upis u srednje škole

Mali maturanti još danas do 15 sati popunjavaju liste želja za upis u srednje škole, što mogu učiniti elektronski ili neposredno u svojim osnovnim školama. Kako je rečeno za Tanjug u Ministarstvu prosvete, važno je da se popune svih 20 mogućnosti za željene škole i da učenici realno sagledaju svoje rezultate u odnosu na broj poena potrebnih za upis u željene srednje škole. Kako je navedeno, popunjavanje liste želja elektronskim putem trajaće danas do 15 sati na portalu “Moja srednja škola”. Popunjavanje i predaja liste želja neposredno u osnovnoj školi i unos u bazu podataka moguće je danas od 8 do 15 časova. Provera tačnosti liste želja od strane učenika u osnovnim školama, elektronskim putem i neposredno u školi je u subotu,  1. jula. Prijem na prigovor učenika na izražene želje i unošenje ispravki neposredno u školi biće istog dana od 8 do 15 časova.

Tagovi:
Pročitajte još: