fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Promet u poljoprivredi milijardu evra

aktuelno - poljoprivreda

Ukupna vrednost prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda, robe u oblasti šumarstva i i ribarstva u drugom tromesečju ove godine veća je za 65,5% u tekućim cenama u odnosu na isti period 2021. godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Zavod je izračunao da je ukupna kupoprodaja od poljoprivrednih preduzeća i gazdinstava u Srbiji ostvarena u iznosu od 115,7 milijardi. Gledajući po regionima, najveći promet je u prvom polugodištu 2022. godine bio na području regiona Vojvodine, 73,4 milijarde dinara, a od te sume od poljoprivrednih gazdinstava je stiglo 45,9 milijardi dinara, a od preduzeća u vrednosti od 24,7 milijardi dinara.

U PKS radionica o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa USAID-om, danas organizuje skup pod nazivom “Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi”, u okviru aktivnosti USAID projekta Bolja energija, najavljeno je iz PKS. Učesnici radionice biće informisani o pravnom okviru za kupce odnosno proizvođače u Srbiji i kako se postaje kupac odnosno proizvođač, ekonomsko-finansijskoj analizi izgradnje solarne elektrane i mogućnostima za finansiranje takvih projekata, te nedostacima pravnog okvira, barijerama i rizicima za investitore.

Vučić: Tražiću da se zaštiti naš gasovod celom dužinom

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da bi Srbija ostala i bez struje i bez gasa kada bi bio uništen gasovod Turski tok i najavio da će tražiti od BIA i policije da zaštite gasovod u Srbiji od mogućih diverzija. “Niko u medijima nije primetio, a piše da je predsednik Putin danas rekao da je neko pokusao da uništi Turski tok i da spreči dalji dotok gasa. Da se to dogodilo ne znam šta bi radili, to bi značilo da ne bismo imali struje, jer ne bi radile gasne elektrane , TETO Novi Sad, Zrenjanin i TETO Pančevo. To bi značilo da nema gasa, ničeg nema bez obzira na naše rezerve koje su najveće u istoriji”, rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom. On je ukazao da bi to značilo da bi bez struje i gasa ostali šest meseci.

Vlada: „Viber“ četbot za podršku inovativnoj privredi

Vlada Srbije saopštila je danas da intenzivno radi na kreiranju podsticajnog poslovnog okruženja koje će pospešiti i podržati razvoj inovativne privrede kroz smanjivanje administrativnih barijera, kao i da je u fokusu uspostavljanje mehanizama za lakši pristup građana informacijama. Kako bi javnost mogla na jednom mestu da se informiše koji podsticaji su dostupni u oblasti inovacija, krajem 2019. godine napravljen je Vodič kroz mere podrške razvoju inovativne privrede https://inovacije.srbijastvara.rs . Imajući u vidu da različite ciljne grupe na drugačiji način konzumiraju sadržaj, a znajući koliko je komunikacija putem „Viber“ četbota bila korisna tokom Kovid pandemije, doneta je odluka da se napravi „Viber“ četbot, kao još jedan vid komunikacije.

Tagovi:
Pročitajte još: