fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Raspisan Javni poziv za poljoprivredne popisivače

aktuelno - poljoprivreda

Javni poziv za prijavljivanje kandidata za popisivače poljoprivrednih gazdinstava, objavljen je danas trajaće do 21. avgusta. Zainteresovani kandidati detalje mogu da vide na sajtu Zavoda za statistiku (www.stat.gov.rs) i sajtu Popisa poljoprivrede 2023. (popispoljoprivrede.stat.gov.rs), kao i u sredstvima javnog informisanja. Planirano je da u Popisu poljoprivrede 2023. učestvuje oko 3.000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora. Pre početka popisa biće organizovana petodnevna obuka za organizatore i neposredne izvršioce, po nivoima, radi obezbeđivanja jedinstvenog postupanja u tumačenju i primeni metodologije, prema planu i programu Republičkog zavoda za statistiku.

U Srbiji registrovano oko 500 električnih vozila, dva miliona evra za subvencije

U Srbiji je registrovano oko 500 električnih vozila, a država je za njihovu nabavku opredelila dva miliona evra subvencija, izjavio je direktor Centra za električna i hibridna vozila, koji je osnovan u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom, Miloš Petrović. On je kazao da jedan od razloga što električnih automobila nema više na drumovima Srbije je ta što su oni za nekih 30 do 40 odsto skuplji od konvencionalnih automobila. “Nabavka tih automobila jeste skuplja u startu, ali ljudi treba da znaju da tokom životnog veka električnih automobila vi nemate neke veće troškove. Troškovi održavanja su izuzetno niski, jer nemate svih onih delova koje ima automobil na konvencionalno gorivo. Znači održavanje je skoro nula”, kazao je on. Prema rečima Petrovića, električni automobili su skuplji i zbog baterije koju koriste.

Vesić: Privodi se kraju obnova puta Kokin brod-Priboj

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji puta Kokin brod – Pribojska banja – Priboj, na kome se obnavlja poslednjih 2,4 od ukupno 25 kilometara i najavio obnovu magistralnog puta od Čajetine do Priboja, kao i brzu saobraćajnicu od Nove Varoši do Duge poljane, koja će taj deo spojiti sa budućim auto-putem ka Crnoj Gori. “Ovih 2,4 kilometara je poslednji deo puta prema Pribojskoj banji, od ukupno 25 kilometara, čiju je obnovu pre nekoliko godina obećao predsednik Aleksandar Vučić. Kada budemo završili i ovaj deo puta prema Kokinom brodu i Priboju, Pribojska banja će konačno dobiti pravi put, koji će omogućiti da bude atraktivnija i privuče više turista”, rekao je Vesić. Istakao je da je obnova poslednje deonice jedan od najzahtevnijih zadataka na obnovi celog puta, jer se upravo tu nalazi veliko klizište, saopštilo je Ministarstvo.

Batut: U Srbiji 24 osobe obolele od groznice Zapadnog Nila od početka godine

Na teritoriji Srbije od početka godine registrovano je 24 slučajeva obolelih od groznice Zapadnog Nila, saopštio je Inistitutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Оbоlеlе оsоbе su sа tеritоriје Јužnоbаčкоg, Zаpаdnоbаčкоg, Sеvеrnоbаčкоg, Sеvеrnоbаnаtsкоg, Јužnоbаnаtsкоg, Srеmsкоg, Srеdnjоbаnаtsкоg, Коlubаrsкоg, Nišаvsкоg окrugа, Bеоgrаdа, kao i јеdna оsоba која је dоputоvаlа iz Nеmаčке. Оboleli su dоminаntnо mušкоg pоlа, prоsеčnе stаrоsti 63 gоdine, a vеćinа оbоlеlih (80 odsto) је imаlа nекi коmоrbiditеt (nајčеšćе diјаbеtеs, hipеrtеnziјu).

Tagovi:
Pročitajte još: