fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Raspisan još jedan Javni poziv za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama

U cilju unapređenja kvaliteta vazduha, Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je još jedan javni poziv za lokalne samouprave za sufinansiranje projekata nabavke, zamene, rekonstrukcije i sanacije kotlarnica za grejanje u 2023. godini. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla da je ovo drugi javni poziv u ovoj godini, raspisan kako bi se gradovima i opštinama stavila na raspolaganje dodatna sredstva za projekte zamene kotlova, kojima se direktno utiče na bolji kvalitet vazduha. “Unapređenje kvaliteta vazduha jedan je od glavnih prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva koje vodim, a podrška ovakvim projektima je značajna mera u borbi protiv aerozagađenja. Javne konkurse za zamenu kotlova u toplanama i javnim ustanovama raspisujemo već treću godinu zaredom i trudimo se da u ove svrhe iz godine u godinu odvajamo sve veća sredstva. Ove godine smo već raspisali konkurs u februaru, a javnim pozivom koji je danas raspisan uložićemo dodatna sredstva u zamenu dotrajalih kotlova na mazut i ugalj, kotlovima na ekološki prihvatljivije energente”, rekla je Vujović.

Vučić danas u jednodnevnoj poseti Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u jednodnevnoj poseti Belgiji. Vučić će se u Briselu sastati sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, kao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, i učestvovati u dijalogu pod pokroviteljstvom EU.

Povišice zaposlenima u predškolskim ustanovama, počevši od septembarske plate

Oko 9.000 zaposlenih u predškolskim ustanovama na teritoriji Beograda, zahvaljujući usvojenom rebalansu budžeta, dobiće povećanje osnovice plate počevši od zarade za septembar. Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su rebalans budžeta za 2023, u kojem je jedna od najvažnijih stavki povećanje osnovica plata za sve zaposlene u predškolskim ustanovama. Gradonačelnik Beograda rekao je na početku sednice, da će se to povećanje posebno odnositi na pomoćno osoblje, spremačice, čistačice, kuvarice, kurire i administrativno osoblje, kojima su plate bile izuzetno niske.

Vesić: Prijave građana za priključke na infrastrukturu završiti brzo i efikasno

Cilj je da sve građane koji žive u nelegalnim objektima priključimo na komunalnu infrastrukturu, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u razgovoru sa predstavnicima beogradskih opština kojima je poručio da je važno da se dobro organizuju kako bi kompletan postupak prijava bio završen brzo i efikasno. Vesić je na sastanku u Vladi Srbije podsetio da prijave za priključenje na struju, grejanje, vodu i kanalizaciju traju od 15. septembra do 15. oktobra i da je građanima to omogućeno usvajanjem izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopštilo je resorno ministarstvo.

Brnabić sa Ursom o privrednoj saradnji Srbije i Italije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom za preduzetništvo i proizvedeno u Italiji Adolfom Ursom, saopštio je vladin Biro za saradnju s medijima. Na samom početku, premijerka je istakla činjenicu da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Italije na Zapadnom Balkanu sa rekordnim bilansom trgovinske razmene u protekloj godini. Premijerka Brnabić je dodala da je Italija važan privredni i investicioni partner, čije kompanije u Srbiji danas zapošljavaju oko 50.000 ljudi.

Tagovi:
Pročitajte još: