fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Raspisan Konkurs za dodelu kuća na selu

aktuelno - kuće na selu

Vlada Srbije nastavlja podsticaje za oživljavanje sela. Opredeljeno je još 500 miliona dinara za kupovinu praznih seoskih kuća za mlade. Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić objasnio je i ko sve može da konkuriše, te je naveo i da će imati mogućnost da se prijave za 10.000 evra pomoći za pokretanje sopstvenog posla. “Uslov za prijavu je da su mlađi od 45 godina, državljani Srbije ne u kraćem periodu od tri godine, da nemaju već imovinu – stanove ili kuće, ali mogu da imaju poljoprivredno zemljište”, navodi Krkobabić. Svi zainteresovani građani više informacija, kao i neophodnu dokumentaciju mogu preuzeti OVDE.

Brnabić razgovarala sa članovima Borda direktora Evropske investicione banke

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa članovima Borda direktora Evropske investicione banke (EBRD) o ekonomskom rastu Srbije, energetici i digitalizaciji, kao ključnim činiocima privrednog rasta. Predsednica Vlade je istakla da je oblast informacionih tehnologija ostvarila veliki uspeh u prethodnoj godini, da je imala značajan udeo u BDP-u i podvukla da je uvođenje digitalizacije u ruralna područja od izuzetnog značaja za našu zemlju, kako bi svi građani imali pristup brzom internetu. Brnabić je rekla da bi na taj način bile zaustavljene i migracije iz manjih mesta u velike gradske centre, saopšteno je iz Vlade.

Sajam u Ningbou – šansa za srpsku prehrambenu industriju

Trgovinski sajam u kineskog gradu Ningbou ĆINA-CEEC EXPO 2023 velika je šansa pre svega za srpsku prehrambenu industriju na proširenje plasmana na veliko kinesko tržište, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS) na poslovnom forumu Kina-Srbija, u okviru posete privredne delegacije iz kineskog grada Ningbo. Privrednu delegaciju Ningboa čini osam, uglavnom uvozno orijentisanih kompanija, hotelski kompleks, kao i banka koja nudi usluge softverskih rešenja za svoje klijente. Uvozno orijentisane kompanije zainteresovane su za saradnju sa srpskim proizvođačima prehrambenih proizvoda.

I javni beležnici izdavaće informacije o lokaciji za gradnju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je sa predsednikom Javnobeležničke komore Srbislavom Cvejićem o izmenama i dopunama Zakona o planiranu i izgradnji, koje predviđaju da će javni beležnici moći da izdaju informacije o lokaciji gradnje. Cvejić je u ime Javnobeležničke komore dao podršku predviđenim promenama u toj oblasti, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Izmenama je predloženo da javni beležnici, pored već postojećih državnih organa, izdaju informacije o lokaciji.

APR: Prinudna likvidacija skoro 4.000 firmi zbog ne dostavljanja godišnjih izveštaja

Agencija za privredne registre je u toku februara pokrenula postupak prinudne likvidacije 3.956 privrednih društava koja nisu dostavila svoje finansijske izveštaje za 2019. i 2020. godinu. APR je saopštio da su izveštaji izostali do kraja poslovne 2021. godine, što je bio rok u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Pokretanju je prethodilo objavljivanje obaveštenja o neotklonjivim razlozima privrednim društvima a u skladu sa Zakonom o privrednim društvima. “Na internet stranici Agencije su u toku februara objavljeni oglasi privrednim društvima o pokretanju prinudne likvidacije, koji će biti objavljeni u trajanju od 60 dana i promenjen je registarski status, a uz poslovno ime ovih društava dodat je deo – u prinudnoj likvidaciji”, navodi APR.

Tagovi:
Pročitajte još: