Izdvajamo: Ratari uskoro u trci za 60 miliona evra iz fondova EU

Ratari uskoro u trci za 60 miliona evra iz fondova EU

Bez modernih objekata, mehanizacije, opreme nema napretka u poljoprivredi. Osim nacionalnih podsticaja, proizvođačima su poslednjih godina na raspolaganju i sredstva iz Evropske unije. Narednih dana očekuje se raspisivanje do sada najvećeg konkursa u okviru IPARD projekta vrednog oko 60 miliona evra. Interesovanje poljoprivrednika za programe IPARD-a raste. Prošle godine odobreno je 320 zahteva, a dve godine ranije samo 20. Sredstva Evropske unije proizvođači u Srbiji su koristili za nabavku traktora, modernizaciju opreme za preradu i pakovanje, izgradnju objekata i razvoj seoskog turizma.

AP Vojvodina – 10 miliona dinara za podršku ženskom preduzetništvu u oblasti turizma

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam subvencioniše troškove naknade za obradu kreditnog zahteva i kamate po konkursima Razvojnog fonda Vojvodine za dugoročne kredite za razvoj turizma i seoskog turizma. Takođe, sufinansira i korisnike kreditnih sredstava Fonda koja se dodeljuju za podršku razvoju turizma putem povećanja nivoa opremljenosti turističkih kapaciteta, stvaranja uslova za povećanje kvaliteta i proširenje ponude u pružanju turističkih usluga, podizanje stepena konkurentnosti i povećanja zaposlenosti, u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara. „Ideja je da svi zajedno uzmemo učešće pre svega u ženskom preduzetništvu, zbog čega smo kreirali dva nova finansijska proizvoda, od kojih jedan ima izraženo rodno senzitivnu komponentu. Tu se jasno vidi da želimo da kroz ovu konkursnu liniju i povoljno kreditiranje povećamo broj žena koje su vlasnice turističkih potencijala na teritoriji Vojvodine“, kazao je Ivanišević.

Predsednik Srbije prisustvovao svečanosti obeležavanja Dana MUP i Dana policije

Pripadnici MUP-a štite i čuvaju državu, od čega ne postoji ništa teže, jer je uvek najlakše za sve kriviti upravo državu, i hvala vam što obavljate najteži posao, poručio je predsednik Aleksandar Vučić svim pripadnicima policije. Vučić je istakao da je veoma važno da imamo snažnu policiju, fantastične vatrogasce, ljude koji pomažu prilikom bilo koje prirodne nepogode i zato treba svaki policajac da ima dostojan život

Odbor direktora MMF-a usvojio aranžman sa Srbijom

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu. Mali je rekao da je ovaj aranžman veoma važan jer predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi Srbija i odličan je pokazatelj da joj uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć.

Orkestrirani pokušaji odbrane Prištine

Član Predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković upozorio je danas ponovo “na orkestrirane pokušaje da se brani nedopustivo ponašanje Prištine u okviru briselskog dijaloga”, odnosno praktično odbijanje prištinskih privremenih institucija dijaloga s Beogradom uz podršku nekih krugova u Evropskoj uniji. On je povodom izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon na TV N1 o dvema stranama u dijalogu i da budući sporazum treba da zadovolji obe strane rekao da u ovom trenutku u dijalogu postoji samo Beograd.

Šrambek: Nadam se da će Srbija profitirati od uspona Evrope

Ministarka privrede i digitalizacije Austrije Margarete Šrambek izrazila je uverenje da će Srbija profitirati od ponovnog ekonomskog uspona Evrope. “Srbija je rano vakcinisala svoje građane. Mislim da postoji dobra osnova za dobar ekonomski rast posle Kovid krize”, objasnila je Šrambek. 

Na leto kampanja “Vozi odmoran” u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji

Ovog leta planirana je zajednička kampanja pod nazivom “Vozi odmoran” koja bi trebalo da doprinese smanjenju broja saobraćajnih udesa, rečeno je danas na Međunarodnoj konferenciji “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici” održanoj na Kopaoniku. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Duško Pešić je rekao da će u kampanji učestovati Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i da će se razgovarati i sa predstavnicima Republike Srpske da se i oni uključe, kako došlo do što većeg broja ljudi.

Vučić sutra predstavlja poslanicima izveštaj o KiM

Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini od maja 2019. do 15. juna 2021. godine biće predstavljen na posebnoj sednici Skupštine Srbije u utorak, 22. juna. Narodnim poslanicima će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Matić: Srbija se vraća svojim starim korenima

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić istakla je u Kragujevcu, nakon prezentacije Vinske balkanske mreže, da saradnja država u regionu u toj oblasti može da dodatno podstakne razvoj regionalnog tržišta. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pruža punu podršku ovoj mreži koja, kako je istakla ministarka Matić, daje dodatni input za razvoj zajedničkog tržišta.

Porfirije: Vlast u Crnoj Gori izneverila poverenje Amfilohija

Patrijarh srpski Porfirije kritikovao je vlast u Crnoj Gori koja je, kako je rekao, izneverila poverenje mitropolita Amfilohija i stavila se u službu sila ovog svet koje postoje samo i isključivo na polarizacijama. U besedi u crkvi Svete Trojice u Sremčici, patrijarh je rekao su poslednji događaji u Crnoj Gori pokazali da su “oni koji su na krilima i u snazi mitropolita Amfilohija došli na mesto da grade mostove, da otupe oštrice, da zbliže ljude nezavisno od toga ko kom narodu pripada i na koji način se moli Bogu… izneverili poverenje mitropolita”.

Požar u krugu fabrike “Sloboda” u Čačku

Požar koji je izbio sinoć nešto posle 20 časova u fabričkom krugu kompanije “Sloboda” zahvatio je šumu i visoko rastinje. Požar je pod kontrolom i za sada nema straha da će se proširiti.