Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Razgovori sa EU o velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji

Razgovori sa EU o velikim infrastrukturnim projektima u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da su sa EU započeti razgovori o veoma velikim infrastrukturnim projektima koji će potpuno promeniti Srbiju. “Uzbuđen sam i ne mogu da sakrijem osmeh, već smo počeli određene razgovore sa evropskom delegacijom i EK, i ako Ursula Fon Der Lajen bude odobrila, reći ću vam da smo ugovorili sa Evropljanima jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju. Tako da samo 24 sata nas deli da kažem jesmo li uspeli ili ne”, naglasio je Vučić. “Bukvalno nećemo biti ista zemlja, ne mogu više od ovoga da kažem, ali reče je o velikim infrastrukturnim projektima, najvećim koje možemo da zamislimo”, naglasio je Vučić.

Brnabić danas dočekuje avion sa kineskim vakcinama 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo prisustvovaće danas dočeku aviona sa novim kontigentom vakcina Sinofarm. Doček vakcina planiran je za 11.55 na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”.

Bugarska otvara granice: Državljani Srbije koji su imali virus mogu da uđu čak i bez PCR testa i potvrde o vakcinaciji

Bugarska od 1. maja otvara svoje granice, a u tu zemlju moći će da se uđe na tri načina. Ministar zdravlja Bugarske Kostadin Angelov rekao je da je potrebno imati potvrdu o kompletno završenom procesu imunizacije, negativan PCR ili antigenski test ili dokument o preležanom virusu. Kako je objasnio Angelov, dokument kojim se potvrđuje da je kovid preležan ne sme da bude stariji od šest meseci od dana ulaska u zemlju.

Fon Kramon: U Prištini se žale na mešanje Beograda, a Kurti glasa u Albaniji

Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je na svom Tviter profilu da je iskoristio svoje pravo kao “nosilac dvojnog državljanstva” i da je glasao na parlamentarnim izborima u Albaniji, dok je evroposlanica i izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon njegov potez nazvala neprihvatljivim. “Ne mogu da razumem o čemu se ovde radi. S jedne strane, svi se na Kosovu žale na mešanje Srbije ili njenog predsednika Aleksandra Vučića, ali s druge strane vidimo da kosovski  premijer čak glasa u Albaniji. Nije prihvatljivo. Bar ne za mene”, prokomentarisala je Kramon.

Drecun: Nije sporan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sporna je agenda

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da je Aljbin Kurti jedan od savremenih velikoalbanskih ideologa i on koristi svaku priliku da demonstrira svoj strateški cilj, a to je ujedinjenje Kosova i Albanije, odnosno stvaranje albanske etničke države. Nije sporan nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sporna je agenda, kaže Drecun. “Mislim da EU na relaciji Brisel-Beograd i Brisel-Priština stvara uslove za nastavak razgovora i da nastavak nije sporan”, kaže Drecun i dodaje da je sporna agenda, odnosno da li će biti napretka u razgovoru.

Momirović: Moramo ulagati u lokalnu infrastrukturu zbog razvoja

Moramo da izgradimo nadvožnjake preko buduće brze pruge Beograd-Novi Sad da bi ljudi u lokalu imali nesmetane komunikacije, i dok to ne bude gotovo pruga neće biti puštena, izjavio je danas u Banovcima ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović. “Mi gradimo prugu koja će biti najbrža u istočnoj Evropi. Ne smemo da dozvolimo da to dezavuiše komunikacije na lokalu, moramo da izgradimo nadvožnjake. Pre dve-tri nedelje smo bili u Batajnici i smirili smo ljude, objasnili im da nećemo pustiti brzu prugu dok ne izgradimo nadvožnjak, dok vama ne omogućimo komunikaciju”, rekao je Momirović.

Raspisan javni poziv jedinicama lokalnih samouprava za sredstva za zamenu stolarije

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave. Kako se navodi u pozivu, opštine se za dodelu sredstava mogu javiti do 21. maja. Nakon prijavljivanja opština, trebalo bi da počne i prijavljivanje građana, što se očekuje u junu, a kako je ranije najavljeno iz resornog ministarstva, prvi ugovori bi trebalo da se realizuju na jesen.

Tagovi:
Pročitajte još: