Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: “Škoda” počinje proizvodnju u Srbiji

Kompanija “Škoda” počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u Kragujevcu. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope. – Ovo je velika vest za Srbiju. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima – istakao je Dašić, koji se nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai” u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

Mihajlović: Energetska bezbednost pitanje broj jedan

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je za čitav svet, uključujući i Srbiju, energetska bezbednost pitanje broj jedan, odnosno kako da imamo dovoljno energije i da ta energija bude po održivim cenama. Mihajlović je na kraju posete Moskvi, gde je prisustvovala energetskog forumu „Ruska nedelja energetike 2021”, na kojem su bili prisutni najveći akteri na svetskom energetskom tržištu, rekla da procene kažu da će se iz aktuelne energetike krize izaći verovatno na proleće iduće godine i da svi već razmišljaju o razvoju koji će uslediti posle toga. „Energetska kriza u svetu izazvana je jednim delom lošim planiranjem kakva će biti tražnja za energentima nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, ali su i na ovoj konferenciji svi mnogo više govorili o nedostatku investicija u prethodnom periodu, upravo u samom energetskom sektoru. Takođe je jasno da više nema razgovora o donošenju bilo kakvih odluka u energetici, a da nema u isto vreme brige o životnoj sredini, a pre svega o borbi protiv klimatskih promena”, navela je ministarka.

Drugi SEE gejming biznis forum danas u Beogradu

Drugi „SEE Gaming Busines“ forum biće održan danas u Beogradu, kao i na virtuelnoj platformi, najavila je Uprava za igre na sreću. „The Game Changer“ je regionalni događaj, koji se bavi svim poslovnim aspektima i interesnim sferama industrije igara na sreću, počevši od poslovnih strategija, regulative, odgovornog priređivanja, primene tehnoloških rešenja, kao i aktuelnih HR tema, sa posebnim fokusom na tržište Jugoistočne Evrope. I ove godine drugi SEE gejming biznis forum će se održati pod pokroviteljstvom Uprave za igre na sreću i Ministarstva finansija. Forum okuplja vodeća svetska i regionalna imena industrije, regulatorna tela i tehnološke kompanije.

Vučić: Vrednosti između Srbije i SAD nas čvrsto vezuju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na Tviteru povodom pokretanja diplomatskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država pre 140 godina. “Vrednosti koje smo tada delili nas vezuju čvrsto čak i sada, inspirišu nas da radimo još tešnje”, naglasio je Vučić. Državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je takođe na Tviteru da ga raduje što se danas obeležava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije. “Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije između SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje”, istakao je Blinken.

Heskens: Sve više tehnoloških nemačkih kompanija u Srbiji

Možemo očekivati još više investicija nemačkih kompanija širom Srbije i već sutra ćemo imati novu vest o tome, izjavio je danas Jerg Heskens, savetnik predsednika Republike Aleksandra Vučića. Heskens je, posle posete Vučića novoj fabrici kompanije Broze u Pančevu, ocenio da je velika stvar to što raste kvantitet i kvalitet nemačkih investicija u Srbiji. “Fabrika Broze je primer šta sve možemo da imamo ovde, jer to je dugoročna investicija visoke tehnologije i 50 procenata zaposlenih su inženjeri”, istakao je Heskens.

Usvojena Strategija za rodnu ravnopravnost do 2030.

Vlada Srbije usvojila je na sednici Strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine čiji je cilj prevazilaženje rodnog jaza i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kao preduslova za razvoj društva i poboljšanje svakodnevnog života žena i muškaraca, devojčica i dečaka. Vizija koja se ostvaruje ovom Strategijom je rodno ravnopravna Srbija u kojoj su žene i muškarci, devojčice i dečaci, kao i osobe drugačijih rodnih identiteta ravnopravni, imaju jednaka prava i mogućnosti za lični razvoj, pružaju ravnopravan doprinos održivom razvoju društva i preuzimaju jednaku odgovornost za budućnost. Strateški okvir od ključne je važnosti za jačanje kapaciteta institucija i organizacija, poboljšanje koordinacije ključnih aktera i podizanje nivoa svesti građana o rodnoj ravnopravnosti.

Vlada formirala privremeno telo za praćenje medija

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju privremenog tela za praćenje medija, saznaje Tanjug u vladi. Reč je o jednoj od mera za unapređenje izbornih uslova u Srbiji, koja je dogovorena u međustranačkom dijalogu sa evroparlmentarcima. Prema tom dogovoru nadležnost tela bi bila praćenje medija, konsultacije, izveštaj o primeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama.

Imenovani članovi Etičkog odbora Visokog saveta sudstva

Visoki savet sudstva imenovao je danas sedam članova svog Etičkog odbora, koji ima zadatak da prati primenu i poštovanje Etičkog kodeksa od strane sudija, predsednika sudova i članova Saveta. Njihov mandat traje četiri godine, a sedište odbora je u Beogradu. Etički odbor je povremeno radno telo Visokog saveta sudstva.

Tagovi:
Pročitajte još: