fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Spoljnotrgovinska robna razmena u prvih sedam meseci 41,51 milijardi dolara

aktuelno

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvih sedam meseci ove godine iznosila je 41.513,6 miliona dolara (41,51 milijardi) što je rast za 0,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS). Izraženo u evrima, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-jul 2023. bila je 38.314,3 miliona evra ( 38,31 milijardi) što je porast od 0,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Mali: Prosečna plata u Srbiji u decembru 840 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će prosečna plata u Srbiji u decembru ove godine dostići 840 evra. “Na putu smo da ostvarimo planove iz programa Srbija 2025 i da prosečna plata bude 1.000 evra, a penzija 450”, rekao je Mali. Govoreći o Predlogu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, koji je juče usvojen na sednici vlade, rekao da je važno da su prihodi Srbije za ovu godinu veći od planiranih i da će višak novca ići na povećanje životnog standarda građana Srbije – povećanje plata i penzija. Podsetio je na povećanje plata za više od 208.000 zaposlenih. “Već u oktobru prve plate prosvetnim i medicinskim radnicima biće za 5,5 odsto veće u odnosu na avgustovske plate. Vodimo računa o tome da građani ne trpe zbog povećanja cena. Za ostale zaposlene u javnom sektoru sledi povećanje od 10 odsto od početka januara”, najavio je Mali.

Damjanović: Tržišna inspekcija godišnje obavi oko 5.000 kontrola

Načelnica tržišne inspekcije Mirjana Damjanović izjavila je danas da se godišnje obavi oko 5.000 inspekcijskih kontrola. Ona je za Tanjug navela da godišnje dobijaju između tri i četiri hiljade prijava građana, najčešće na reklamacije i reklamacioni postupak. Većina ima elemente za pokretanje postupka inspekcijskog nadzora, dok u ostatku, kako kaže, potrošači naprosto nešto nisu dobro razumeli. “Potrošači u stvari nisu dobro razumeli nadležnost tržišne inspekcije. Mi nismo nadležni da odlučujemo da li je nečija reklamacija osnovana ili ne, što znači da nismo nadležni da naložimo prodavcu da neku reklamaciju reši pozitivno, na volju potrošača. Nadležni smo da utvrdimo sistem i mehanizam u kojem je potrošač siguran da će neko njegovu reklamaciju rešavati i rešiti u skladu sa zakonom”, istakla je Damjanović.

U II kvartalu u Srbiju ušlo manje putničkih motornih vozila nego pre godinu dana

U Srbiju je u drugom kvartalu ove godine ušlo 4,5 odsto manje putničkih motornih vozila nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je domaćih vozila bilo manje za 3,0 odsto, a stranih za 5,5 procenata, objavio je Republički zavod za statistiku. Manji je i broj putnika koji su ušli u našu zemlju i to za 2,1 odsto a za razliku od njih broj putnika izašlih iz Srbije u drugom kvartalu bio je veći za 3,1 procenat.

Tagovi:
Pročitajte još: