fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Srbija i EU obezbedile 3,2 miliona evra za inovativni sektor

Srbija - aktuelno

Inovativna mala i srednja preduzeća mogu od danas do 15. novembra konkurisati za dodelu bespovratnih sredstava kroz programe finansiranja Fonda za inovacionu delatnost. Država Srbija i Evropska unija zajedno su obezbedile 3,2 miliona evra kroz IPA projekat ”Povećanje kapaciteta i tehnološke spremnosti malih i srednjih preduzeća”. Finansijski podsticaj za transformaciju inovativnih ideja u održive projekte Fond u trećem ciklusu prijavljivanja obezbeđuje kroz program ranog razvoja i sufinansiranja inovacija a programi su namenjeni za razvoj novih proizvoda, usluga ili tehnologija koji imaju lak inovativni potencijal za kojima postoji potreba na tržištu.

Vučić: Republika Srpska uvek može da računa na Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbi ne treba da se stide svojih razlika i da Republika Srpska uvek može da računa na Srbiju. “Ne treba da se stidimo svojih razlika. Dakle, imamo mnogo političkih razlika, imamo razlika i u drugim uverenjima, ali poštujući te razlike možemo da stvorimo zajedništvo i jedinstvo. Ljudi su to primetili, sigurni smo, ali uspeli smo da prevaziđemo ono što je bilo u vreme Miloševića, sankcija – drugačije stavove, mišljenje – mi to više nemamo u odnosima Srbija i Republike Srpske”, rekao je Vučić, nakon što je juče u Bijeljini prisustvovao svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. On je dodao da postoji poštovanje i razumevanje povodom činjenice da je reč o istom narodu koji živi u različitim državama.

Kancelarija za IT i eUpravu dobitnik regionalne nagrade

Kancelarija za IT i eUpravu nagrađena je za elektronske usluge „Potpis u klaudu” i Portal za plaćanje administrativnih taksi na svečanom skupu u organizaciji “ReSPA” i “OECD/SIGMA“. Ovaj skup je posvećen isticanju i promociji najefikasnijih i najinovativnijih rešenja ekonomije Zapadnog Balkana, a ove nagrađene elektronske usluge su prepoznate kao ključni katalizatori digitalne transformacije javne uprave. U izbor za nagrade ušle su sve institucije Zapadnog Balkana koje su svojom prilagodljivošću i sprovođenjem inovativnih inicijativa doprinele efikasnijoj i transparentnijoj javnoj upravi. Elektronski potpis u klaudu, predstavlja elektronski sertifikat za kvalifikovano elektronsko potpisivanje na daljinu koji se čuva na serverima u Državnom data centru.

Mali: Javne finansije stabilne, nastavljamo aranžman sa MMF

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je povodom zamerki u javnosti izrečenih oko odnosa Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), da za onoga ko se manje razume u javne finansije, šta god da se uradi, ništa nije dobro i da je njegova poruka za građane Srbije i investitore da smo finansijski izuzetno stabilna zemlja. Najavio je i da će Srbija nastaviti aranžman sa MMF-om, a kakav će on biti znaće se posle dogovora sa delegacijom te finansijske institucije čija misija u Srbiju dolazi u oktobru. “Javne finansije su nam stabilne i u doba najveće finansijske krize koja traje već tri godine. Mi nastavljamo sve investicije, uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost i u prvom kvartalu stopa rasta BDP je bila 4,4 odsto a u drugom 3,9 procenata”, rekao je Mali.

Beograd ima preduslove za organizovanje EKSPO 2027.

Proteklih dana smo u Beogradu imali konstruktivne sastanke vezano za kandidaturu Beograda da organizuje specijalizovanu izložbu EKSPO 2027 i mogu da kažem da postoje preduslovi da kandidatura Beograda bude dozvoljena kao izuzetna, izjavio je predsednik Izvršnog odbora Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) Alan Berže, koji sa delegacijom BIE od ponedeljka boravi u glavnom gradu Srbije. On je na konferenciji za novinare na kojoj su govorili ministar finansija Siniša Mali, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i generalni sekretar BIE Dimitri Kerkences, istakao da Biro ima metodologiju za proveru kandidata, a njen deo je slanje misije poput ove, koja je u Beogradu od ponedeljka, a odlazi sutra.

Tagovi:
Pročitajte još: