fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Srbija izgradnjom elektrane Bistrica dobija energetsku “zlatnu koku”

aktuelno

Urednica portala “Energija Balkana” Jelica Putniković i stručnjak za energetiku Miloš Zdravković ocenili su da će izgradnjom reverzibilne hidro-elektrane “Bistrica”, Srbija dobiti “zlatnu koku” na energetskom tržištu, jer neće samo proizvoditi veliku količinu zelene energije, već će moći i da je izvozi po najpovoljnijim cenama. “Kada kažu da smo mi energetski siromašna zemlja greše – nismo. Jedna Mađarska ne može da priušti da izgradi reverzibilne hidroelektrane jer su one vezane za konfiguraciju terena. Ne možete da ih izgradite bilo gde. Mi pored reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta imamo potencijala da izgradimo i Bistricu i Đerdap 3”, rekao je Zdravković za Tanjug. Dodao je da je taj projekat dobar, ne samo zbog proizvodnje zelene električne energije, već i zbog mogućnosti da tako proizvedenu struju izvozimo po najpovoljnijim cenama.

RFZO značajno unapredio dostupnost inovativnih lekova

Republički fond za zdravstveno osiguranje saopštio je danas da je poslednjih nekoliko godina značajno unapredio dostupnost inovativnih lekova višestrukim povećanjem budžeta za ovu vrstu terapija i stavljanjem novih inovativnih lekova na listu lekova, čime je velikom broju pacijenata omogućeno kvalitetnije lečenje. U saopštenju se navodi da je, za poslednjih šest godina, od 2017. do danas, na listu lekova stavljeno 80 inovativnih lekova za različita oboljenja (onkološka i hematološka oboljenja, multiplu sklerozu, psorijazu, hepatitis C, srčanu insuficijenciju, dijabetes), od čega samo prošle godine njih 26. Poređenja radi, za osam godina u periodu od 2007. do 2015. godine, na listu lekova stavljen je svega 21 inovativni lek. Do 2007. godine nema transparentnih podataka, jer je prva lista doneta avgusta 2004. godine.

Prijava dece za novčanu pomoć završena, prijavljeno 1.100.668 dece

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je prijava dece za novčanu pomoć od 10.000 dinara završena noćas i da je za ovaj vid pomoći prijavljeno 1.100.668 dece. Mali je na TV Pink naveo da će taj iznos 25. i 26. septembra biti isplaćen za decu. “Prijavilo se 840.000 roditelja, što majki , što samohranih očeva. To samo pokazuje da smo na pravi način napravili ovu meru i da smo je primenili u pravom trenutku. Septembar je, krenula je škola, svima treba neka pomoć. Videli ste da je to dodatni način da se borimo protiv inflacije”, rekao je Mali. Ministar se osvrnuo i na jeftinije cene još 16 proizvoda u akciji “Bolja cena”, koje su počele da važe od juče, navodeći da je ispunjeno obećanje koje je dato građanima.

Kisić u Njujorku na skupu o smanjenju nejednakosti, na marginama GS UN

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Darija Kisić učestvovala je na događaju pod nazivom Svi zajedno za smanjenje nejednakosti, koji je u organizaciji Ministarstva porodice i socijalne zaštite Turske i pod pokroviteljstvom supruge predsednika Turske Emine Erdogan, organizovan na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ministarka Kisić je tom prilikom istakla da je briga o svakom građaninu temelj rada Vlade Republike Srbije i da Srbija ima sveobuhvatan i efikasan sistem podrške građanima. “Težimo da gradimo pravednije društvo, društvo bez nejednakosti, gde niko ne sme biti izostavljen”, istakla je Kisić dodavši da podrška svakom građaninu, a posebno porodicama, kao najjačoj osnovi društva, treba da bude na prvom mestu.

Tagovi:
Pročitajte još: