Izdvajamo: Srbija izlazi sa EU ”zelene liste” za putovanja

Ambasadori zemlja članica EU 27 izglasali su juče na sastanku u Briselu skidanje Srbije sa liste zemlja bezbednih za putovanja preko spoljnih granica Šengena. Srbija je, zajedno sa još pet zemlja, skinuta sa liste zbog pogoršane epidemiološke situacije u zemlji, navode u Briselu.

Potpisan sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Mađarske

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Mađarska najpouzdaniji partner Srbije na evropskom putu i da joj u svakom trenutku pruža stručnu, tehničku, razvojnu i svaku drugu vrstu pomoći kako bi se Srbija što bolje pripremila i sprovela sve što je neophodno. Ona je na konferenciji za novinare u Budimpešti nakon potpisivanja Sporazuma o srdačnim odnosima i strateškom partnerstvu dve zemlje rekla da je u tom smislu najbolja saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije na čijem je čelu Jadranka Joksimović i istakla da je ta komunikacija svakodnevna i značajna za svaki projekat. Dodala je da je potpisan i sporazum o saradnji mladih poljoprivrednika, koji su sve više zainteresovani da ostanu na zemlji i bave se time.

Predsednik Srbije danas na polaganju kamena temeljca fabrike vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će prisustvovati ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm, uz zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Polaganje kamena temeljca za fabriku vakcina predviđeno je u 11.30, u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone Autoput.

Ministarstvo odbrane: Vežba “Tisa 2021” uspešno izvedena

Na privremenom poligonu Vojske Srbije kod Titela, jedinice Prve brigade kopnene vojske i Rečne flotile održale su vežbu „Tisa 2021“, u okviru koje su uvežbavane složene radnje prilikom izvođenja operacije napada na kopnu i vodi, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane. Završnom delu višednevne vežbe danas je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović sa saradnicima i uverio se u visok nivo sadejstva i osposobljenosti jedinica za realizaciju operacije napada u sadejstvu raznorodnih sastava Kopnene vojske.

Ministri regiona stižu na Železnički samit u Beograd

Ministri saobraćaja iz regiona i graničnih zemalja članica EU kao i profesionalci iz oblasti železnice okupiće se u ponedeljak na beogradskom Železničkom samitu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Samit čiji je cilj unapređenje regionalne i evropske saobraćajne politike i doprinos bezbednijem i bolje povezanom železničkom saobraćaju organizuju Transportna zajednica, Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a domaćin je srpsko Ministarstvo.

Angela Merkel 13. septembra u poseti Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće Srbiju 13. septembra, saopšteno je iz nemačke vlade. Merkel će, kako je objasnila zamenica portparola nemačke vlade Martina Fič, 13. septembra boraviti u Beogradu, a dan kasnije, 14. septembra u Albaniji. “Kancelarka Merkel će najpre posetiti Srbiju. U Beogradu će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive”, navela je Fič.

Za izgradnju zajedničke železničke stanice za granični prelaz Srbije i Severne Makedonije 5,2 mil EUR

Koncept “zelenih koridora”, koji je promovisan na Zapadnom Balkanu kao privremen, brz odgovor na vanredno stanje izazvano kovidom-19, pokazao se kao jedan od najuspešnijih primera regionalne saradnje, a Srbija i Severna Makedonija idu korak dalje s njegovom nadogradnjom, izjavio je makedonski ministar saobraćaja i komunikacija Blagoj Bočvarski. „Trenutno je u toku implementacija projekta Zajednička železnička stanica za granični prelaz s Republikom Srbijom. Ukupna procenjena vrednost investicije je 5,2 mil EUR“, rekao je Bočvarski na panelu “Javna i privatna ulaganja i konkurentnost” – preneo je makedonski portal Frontline. Prema njegovim rečima, projektom je predviđena izgradnja nove, moderne zajedničke stanice u skladu sa standardima Evropske unije, u kojoj će biti smešteno službeno osoblje granične policije, carinskih i inspekcijskih službi dve zemlje.