Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Srbija regionalni lider u proizvodnji hrane za kućne ljubimce

aktuelno

U Evropi se godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, a sve više proizvođača iz Srbije vidi svoju šansu da se oproba u ovom biznisu i osmišljava nove proizvode za ovo tržište koje ubrzano raste. Psi i mačke iz čak 33 države jedu hranu proizvedenu u srpskim fabrikama, a domaća kompanija iz Petrovca na Mlavi čak je nedavno, prva u Evropi, počela da proizvodi i sokove za pse. Prema podacima Trgovinske mape (Trade map), ukupna vrednost izvoza hrane za pse i mačke iz naše zemlje u prošloj godini bila je 152,47 mil USD, što je za oko 14% više u odnosu na 2021. Prvih deset zemalja u koje smo najviše izvozili u periodu od januara do aprila su Ruska Federacija, Italija, Poljska, Turska, Grčka, Češka, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Slovačka i Nemačka, a izvoz je u odnosu na isti period lane veći za 33,6%, Viši savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, Jasna Stevanović kaže da smo izvezli nešto više od 17.000 tona hrane za pse i mačke u vrednosti od 52.805,3 hiljada EUR.

Vesić: Obnova puta ka bolnici, jedan od najvažnijih projekata u Priboju

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je u Priboju radove na izgradnji i rekonstrukciji Ulice Pribojske čete, koja vodi do Gradske bolnice i jedna je od najfrekventnijih u gradu na Limu, a koja će, kako je istakao, posle obnove postati “prava veza” do ove važne zdravstvene ustanove – znatno šira sa uređenim trotoarima. “Ova ulica, dužine svega 1,5 kilometara na najbolji način pokazuje koliko se Srbija menja i napreduje”, rekao je Vesić, koji je nedavno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao taj grad. Upravo je predsednik Srbije najavio obnovu bolnice, a da bi radovi na obnovi započeli, prvo će se proširiti put koji do nje vodi. “Ovo je jedini put koji vodi do bolnice, a na kojem teško da mogu da se mimoiđu dva automobila, da ne govorim o sanitetskom vozilu ili kamionima. Zato rekonstruišemo ulicu, a pored obnove, radimo i nasip preko Lima i širimo put na 5,5 metara”, pojasnio je Vesić.

Proizvodnja organskih jagoda – prilika za potpuno oslobađanje od pesticida

Za proizvodnju organskih jagoda potrebno je upoznati se sa tehnologijom gajena, načinom transporta i skladištenja, a pre prvog zasada obavezno je pripremiti zemljište dodavanjem odgovarajuće količine humusa, i eliminisati probleme sa korovom. Principi na kojima se zasniva organska proizvodnja jagoda omogućavaju da se ona, u odnosu na konvencionalnu poljoprivredu, potpuno oslobodi od sintetičkih đubriva i pesticida, i da sve supstance koje se koriste budu prirodnog porekla, naveo je portal Agropres. Što se tiče karakteristika klime, jagoda se dobro prilagođava raznim agroekološkim uslovima, te se one mogu gajiti i u sušnim i u vlažnim uslovima, na raznim nadmorskim visinama. Jagodi najviše pogoduje kontinentalna i suptropska klima, sa dovoljnom količinom vlage tokom celog perioda njene vegetacije, Za gajenje jagoda najbolja su dobro propusna zemljišta lakog mehaničkog sastava, kao što su peskovita ilovača sa malim sadržajem gline.

Vuletić: Kurti želi da, ako može, zapali region

Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je da kod premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija postoji veliko nestrpljenje da, ako je moguće, zapali region, da se dezavuiše Rezoluciju 1244, a to je, kako je rekao, moguće ako bi došlo do novog sukoba. Kurti koristi svaku priliku i na svakom mestu da dođe do povećanja tenzija, da se isprovocira sukob, rekao je Vuletić za Tanjug. Na pitanje kako komentariše posetu Kurtija Tetovu, on je ocenio da u ovako turbulentnim vremenima postoji ozbiljna opasnost da se zapali mali požar koji lako može da obuhvati čitav region, upravo zato što neka pitanja nisu rešena. “Ono na šta Kurti računa je to da bi u sukob bio uključen i NATO  –  to je strategija i politika”, rekao je sociolog i dodao da nema sumnje da bi NATO i većina zemalja zapada koje su priznale Kosovo bile te koje bi štitile bezbednost Kosova.

Dačić: Srpska brani svoja ovlašćenja i nikakve optužnice to neće promeniti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Republika Srpska brani svoja ovlašćenja po Dejtonskom sporazumu, i nikakve optužnice to neće promeniti. Dačić je ukazao da, otkad je potpisan Dejtonski sporazum, sistematski se radi na njegovom rušenju, jer su pristalice unitarne BiH, bez entiteta, i to uglavnom muslimanski političari, nezadovoljni Dejtonom. “Tako (Denis) Bećirović i danas kaže da je Dejton eksces na štetu Bošnjaka”, rekao je Dačić za Srnu, komentarišući podizanje optužnice protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tagovi:
Pročitajte još: