fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Srbija sa EIB potpisala grant od 175 mln evra

aktuelno - pruga

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su ugovor o dodeli bespovratnih 175 mil EUR, što je druga tranša evropskog granta od ukupno 600 mil EUR za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, objavio je EIB. Dokument su, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, potpisali potpredsednica EIB Liliana Pavlova, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Nebojša Šurlan. Kako je navedeno, samo mesec dana nakon potpisivanja prvog granta, EIB Global je potpisala drugi u ukupnom iznosu od 174,6 mil EUR za deonicu Paraćin-Trupale-Međurovo, u okviru paketa finansiranja EU vrednog 2,2 mlrd EUR za deonicu Beograd-Niš na železničkom Koridoru 10. Podseća se da je ovaj projekat važan deo Ekonomsko-investicionog plana i Inicijative Tima Evropa.

Vučić danas u poseti Raškom okrugu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiće danas Raški okrug. Vučić će u Novom Pazaru prisustvovati obeležavanju početka radova na rekonstrukciji i dogradnji Opšte bolnice „Novi Pazar“. On će u selu Pavlica obići seosko-turističko domaćinstvo „Toplina duše“. Vučić će posetiti i Kraljevo, gde će se u Sportskom centru “Ibar” obratiti građanima.

Milićević na onlajn sastanku sa uspešnim privrednicima iz dijaspore

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević održao je onlajn sastanak sa uspešnim privrednicima srpskog porekla iz više od 20 država, kao početak stalnog okupljanja naših privrednika koji žive i posluju u dijaspori. Milićević je privrednike upoznao sa reformama koje je Srbija sprovela u cilju stvaranja što bolje poslovne klime, ali i sa značajem projekta “Otvoreni Balkan” čiji je pokretač predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao novog vida regionalnog povezivanja i mogućnosti za širu trgovinsku razmenu i veću otvorenost tržišta. Ministar je istakao da je cilj Kabineta da koristi pozitivne efekte regularnih migracija, kroz veće angažovanje dijaspore za društveno-ekonomski razvoj Srbije.

Uprava carina: Na e-licitaciji devet automobila

Na sajtu Uprave carina počelo je prijavljivanje zainteresovanih za javnu prodaju trajno oduzetih vozila koju Carinarnica Kruševac organizuje 7. aprila 2023. godine, saopšteno je iz Uprave carine. Zainteresovani za licitaciju trajno oduzetih vozila mogu pogledati na sajtu stranice licitacije carina, a u ponudi su devet putničkih automobila, tri motocikla i jedna autoprikolica.

Fond za razvoj odobrio 469 miliona dinara kroz 19 kreditnih zahteva

Državni Fond za razvoj odobrio je 19 kredita u ukupnom iznosu od 469 miliona dinara. Na sajtu Fonda objavljeno je da 325 miliona dinara ukupno odobreno na ime kredita za trajna obrtna sredstva pravnim licima i preduzetnicima. Kroz četiri investiciona kredita pravnim licima i preduzetnicima je odobreno 144,8 miliona dinara.

Tagovi:
Pročitajte još: