Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Srbija sve privlačnija za strane IT kompanije

aktuelno

Srbija je više nego povoljna destinacija za strane IT kompanije i one pokazuju, iz godine u godinu, sve veće interesovanje da svoje razvojne naučne centre otvaraju u Srbiji, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović. On je rekao da ima više razloga zašto je to tako, a pre svega zbog talentovanih mladih ljudi koje Srbija ima. “Naši fakulteti, pre svega tehnički, iz godine u godinu napreduju na različitim svetskim listama, ali je i Vlada Srbije dosta investirala u dodatne kapacitete fakulteta. Dosta smo uradili i na digitalizaciji i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, pa je jasno da su talenti ti koji privlače strane kompanije”, rekao je ministar. Kao drugi razlog velikog interesovanja investitora u IT sektoru, Jovanović je naveo inovativni ekosistem koji postoji u Srbiji.

Vesić: Brza pruga do Subotice biće gotova do kraja 2024. godine

Izgradnja brze pruge do Subotice je prioritet kada je o izgradnji pruga reč i ona će biti završena do kraja 2024. godine, izjavio je ministar saobraćaja i infrastrukture u tehničkoj Vladi Srbije Goran Vesić i dodao da će ovo biti najbrže izgrađena pruga na svetu. Vesić je rekao da je pruga trebalo da bude završena do sredine 2025. godine, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio kineske graditelje da ubrzaju radove, što su oni i učinili, pa će novih 108 km brze pruge biti urađeno do kraja sledeće godine. “Time ćemo, sa postojećih 75 km koje imamo od Beograda do Novog Sada, imati 183 km. Kupujemo i pet kompozicija koji će se koristiti na pruzi Beograd-Budimpešta, a njen deo na mađarskoj strani biće gotov u drugoj polovini 2025. godine”, rekao je Vesić.

Penzije se koriste sve duže, 2008. godine 15,5 a lane 19 godina

Penzije se u Srbiji koriste sve duže, što pokazuju i podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) prema kojima su starosni penzioneri 2008. godine penziju koristili 15,5 godina a prošle godine 19. Pritom, kako se navodi u poslednjem broju “Glasa osiguranika”, glasilu Fonda PIO dužem korišćenju penzija su više doprinele žene budući da su one 2008. godine starosnu penziju u proseku koristile 16 a 2022. godine 21 godinu, dok je kod muškaraca prosek 2008. godine iznosio 15, a prošle godine 17 godina. Kada je reč o prosečnom stažu korisnika starosne penzije, on je 2008. godine iznosio 33 godine za muškarce, a 27 godina za žene, a 15 godina kasnije muškarci su u proseku imali godinu staža više, odnosno 34 godine, a žene 30 godina, tj. radile su u proseku tri godine duže od onih koje su se penzionisale 2008. godine.

Otvoren paviljon Srbije na međunarodnom Sajmu u Šangaju

Na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju, svečano je otvoren paviljon Srbije na kome je prvi put prikazan i novi logo Belgrade expo 2027. Paviljon je otvorila premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da Vlada Srbije ima velike ambicije kada je reč o upoznavanju kineskog tržišta sa srpskim proizvodima. “Ali takođe očekujemo da će se naše kompanije vratiti kući sa potpisanim ugovorima”, rekla je premijerka novinarima.

Formiranje kancelarija za inf. bezbednost doprineće zaštiti od sajber napada

Ključna novina Nacrta zakona o sajber bezbednosti je formiranje Kancelarije za sajber bezbednost koja će odgovarati vladi premijeru i objediniti institucionalne resurse sa ciljem unapređenja kvaliteta zaštite digitalnih informacija, ocenio je državni sekretar u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević. On je rekao za Tanjug da je pristupljeno izradi Nacrta zakona o informacionoj bezbednosti pošto su smatrali da je jako važno da brzo reaguju i usklade legislativu u toj oblasti. Krajem 2022. godine EU je napravila značajan korak u cilju unapređenja regulatornog okvira u oblasti informacione bezbednosti, upravo donošenjem nove tzv. NIS2 direktive i još nekolicine povezanih propisa koji se tiču bezbednosti kritične infrastrukture i finansijskog sektora.

Tagovi:
Pročitajte još: