fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Srbija uskoro dobija novi Zakon o informacionoj bezbednosti

aktuelno

Srbija uskoro dobija novi Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović. Jovanović je istakao da su izmene postojećeg zakona neophodno zbog nove direktive Evropske unije u toj oblasti, a rok za usklađivanje je oktobar 2024. On je podsetio da je za nacrt novog zakona u aprilu formirana radna grupa sa više od 50 članova iz privrede, akademske zajednice i institucija koje prave vezu sa lokalnim samoupravama. „Zakon definiše informacionu bezbednost na državnom i lokalnom nivou i u privredi“, objasnio je Jovanović. Ukazao je da zakon predviđa formiranje Kancelarije za informacionu bezbednost koja će brinuti o različitim nivoima informacione bezbednosti.

Vučić sa Kovačevskim: Srbija i Severna Makedonija istinski prijateljske zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, da su Srbija i Severna Makedonija istinski prijateljske zemlje. “Ako mene pitate, bratske”, napisao je juče Vučić na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav”. Dodao je da između Beograda i Skoplja nema i ne sme da bude nesporazuma. “Ništa ne tražimo od naše braće, jedino što nudimo je iskreno prijateljstvo”, naveo je Vučić.

Vučević: Srbija je pouzdan partner svim svojim susedima

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je da se Srbija ponaša kao pouzdan partner svim svojim susedima, kao i da podržava teritorijalni integritet svih država članica Ujedinjenih nacija. “Uprkos svim zlonamernim i neosnovanim medijskim izveštavanjem, Srbija se ponaša kao odgovoran, pouzdan i predvidljiv partner svim našim susedima. Naša podrška teritorijalnom integritetu svih država članica UN je bezuslovna. Ipak, ne možemo hvaliti ničije nepoštovanje sopstvenog teritorijalnog integriteta”, napisao je Vučević na društvenoj mreži X (Tviter), reagujući na tvit ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija.

Bajatović: Gas neće faliti ni domaćinstvima, niti industrijskim potrošačima

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će Srbija imati dovoljno gasa tokom predstojeće zimske sezone za domaćinstva, ali i za industriju, pošto imamo uskladišteno ukupno oko 700 miliona kubika, plus skoro 400 miliona koje će kod nas imati Gasprom. Bajatović je rekao za Tanjug i da, ukoliko dođe do drugog poskupljenja gasa ove godine, ono neće biti veće od 10 odsto bez obzira na uslove na tržištu. “Ukupno u Banatskom dvoru ćemo imati 395 miliona kubika gasa za Srbiju, plus otprilike isto toliko će i Gasprom uskladištiti, što predstavlja priličnu bezbednost. U Mađarskoj ćemo uskladištiti nepunih 300 miliona kubika, a ako uspemo i nešto više”, rekao je Bajatović. Ističe da to predstavlja ozbiljnu energetsku bezbednost za našu zemlju.

Tagovi:
Pročitajte još: