Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Srbija uspostavlja nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju – u toku nabavka superbrzog računara vrednog 1,7 mil EUR

Srbija uspostavlja nacionalnu platformu za veštačku inteligenciju – u toku nabavka superbrzog računara vrednog 1,7 mil EUR 

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu raspisala je sredinom aprila tender za nabavku platforme za veštačku inteligenciju koja će biti smeštena u državnom Data centru u Kragujevcu. Predmet nabavke vredne 1,7 mil EUR (198 miliona dinara) je, kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, uspostavljanje Nacionalne Platforme za Veštačku Inteligenciju (AI) koja se zasniva na infrastrukturi računara visokih performansi (HPC) kojim će samostalno upravljati naručilac, a koja podrazumeva nabavku novog super-računara, softverske platforme za primenu veštačke inteligencije (Data Science AI Platform), sistema za skladištenje i pripadajućih mrežnih elemenata integrisanih u data centar.

Prestonica kulture Srbije podići će vidljivost gradova

Cilj projekta Prestonica kulture Srbije 2023. je da dobijemo još neki grad koji će biti vidljiv i da tako decentralizujemo kulturu, a u taj grad će dolaziti i domaći i strani gosti, rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Ona je istakla da se koncept oslanja na dugu tradiciju prestonice kulture Evrope, što će Novi Sad biti tokom 2022. godine. “Tu će biti izbor gradova i opština koje imaju najbolje i kulturne i turističke potencijale. Beograd i Novi Sad su isključeni, a prvu prestonicu kulture Srbije izabraćemo u septembru”, rekla je resorna ministarka. 

Atanasković sa Kolanđelijem i Hargitai o saradnji sa EBRD

Ministarka privrede Anđelka Atanasković razgovarala je sa novoimenovanim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i odlazećom direktorkom te institucije Žužanom Hargitai o nastavku uspešne saradnje. Sagovornici su se složili da je zajednički rad na različitim aktivnostima koje Ministarstvo sprovodi sa EBRD, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća i reformi upravljanja privrednim subjektima u državnom vlasništvu, konstruktivan i sadržajan. “Zahvalni smo EBRD-u na podršci, cilj nam je da Vlada usvoji Akcioni plan za trogodišnji period najkasnije do kraja juna ove godine”, rekla je ona.

Selaković sa Godfrijem o bilaterali i dijalogu Beograda i Prištine

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković sastao se sa ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o regionalnoj saradnji. Selaković je istakao je da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kao i da je naša zemlja posvećena što sadržajnijoj i široj saradnji.

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga. “Ne možemo da odemo na odmore bez nastavka dijaloga. Dogovorili smo se da pre kraja juna imamo novi sastanak. Nadam se da će do tada imati sve potrebne informacije i da će doći pripremljeni u Brisel”, poručio je Borelj.

Mačva i Srem sve bliži – niče novi most kod Šapca, u toku su najzahtevniji radovi

Gradnja mosta kod Šapca, koji će biti deo auto-puta od Rume i brze saobraćajnice ka Loznici, u punom je jeku. Juna prošle godine započeli su probijanje, ove godine sa obe strane Save postavljeno je svih 370 šipova i urađeni su temelji stubova na obalama Save. Sada ih razdvaja savskih 500 metara, a za dve godine Srem i Mačvu spajaće hiljadu trista metara novog mosta. Reka je dobar saradnik, najzahtevniji poslovi su u toku. Od šest temelja stubova dva su u koritu reke, a ovog leta počeće i premošćavanje.

Do kraja godine počinje gradnja pogona za otpadne vode u 27 opština vredna 6 mlrd EUR 

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja godine biti pokrenuta izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 27 lokalnih samouprava i dodala da Srbija samo u ta postrojenja mora da uloži 6 mlrd EUR da bi dostigla standarde EU u toj oblasti. Očekujem da uskoro raspišemo tendere i aukcije za nove kapcitete iz obnovljivih izvora energije koji će obezbediti novu zelenu energiju, ali po mnogo nižim cenama za građane – rekla je Brnabić govoreći o ekološkim projektima koji će biti relizovani.

Tagovi:
Pročitajte još: