Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Srpski inovatori predstavili rešenja za budućnost medicine

aktuelno

Sistem za praćenje temperature beba, uređaj sa video-igrama za rehabilitaciju kod neuroloških oboljenja, mobilni CT skener, kao i inovativni preparati protiv helikobakterije i za ublažavanje simptoma dijabetesa, najnovija su dostignuća srpskih inovatora, koji su se predstavili na sajmu Expo 2020 Dubai. U fokusu osme nedelje sajma našla se tema zdravstva, a pet projekata koji su deo StarTec h programa predstavljeni su prošle nedelje i na svetskom događaju, uz podršku NALED-a i Privredne komore Srbije. Ovom prilikom, startap BabyFm predstavio je sistem za kontinuirano, komforno merenje temperature kod male dece pomoću senzora, a najavljeno je da će testiranje ovog proizvoda uskoro početi na klinici u Tiršovoj, saopštio je NALED.

Vučić: Moramo da jačamo domaće i privučemo strane investicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu snimak o investicijama koje se očekuju u Srbiji, u kojem je poručio da je potrebno jačati domaće i nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija. “Pregovaramo sa 92 investitora. Ukupna vrednost tih investicija je 7,3 milijarde evra i to je preko 35.000 novih radnih mesta”, naveo je Vučić na nalogu “avucic”.

Dačić s Petkovom o bilateralnim odnosima i evrointegracijama

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sastao se sa predsednikom Vlade Bugarske Kirilom Petkovom, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dve zemlje i evropskim integracijama Srbije. Dačić je Petkovu čestitao izbor na funkciju predsednika Vlade i izrazio zadovoljstvo da je Srbija među prvim zemljama koje je premijer Bugarske postio od stupanja na dužnost. Dačić je istakao da Bugarsku Srbija smatra posebno važnim partnerom i prijateljskom zemljom i izrazio spremnost da sa svoje strane radi na jačanju saradnje dve zemlje, kao što je to činio i na prethodnim funkcijama. Premijer Petkov je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije posete Srbiji, ukazujući da je kod svih zvaničnika u Srbiji naišao na srdačan prijem i spremnost i otvorenost za saradnju.

Veliki projekti u Srbiji za brže veze sa EU

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović započeo je zvaničnu posetu Briselu tokom koje će zvaničnike Evropske unije informisati o velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija sprovodi kako bi se što pre integrisala i povezala sa EU. ”Naše strateško opredeljenje je da postanemo članica EU i nećemo se zaustaviti dok ne ispunimo celu agendu”, poručio je Momirović. On ocenjuje da je Srbija već uradila veliki posao otvaranjem pregovora sa EU o grantovima u iznosu između 300 i 450 miliona evra za brzu prugu, koja će transportno povezati Srbiju za EU, ali i poboljšati robni i putnički saobraćaj unutar države.

Brnabić: Saradnjom u regionu do ekonomskog napretka Zapadnog Balkana

Predsednica Vlade Ana Brnabić ocenila je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom premijera Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom da je saradnja u regionu, kao i sa svim partnerima koji doprinose toj saradnji, strateško opredeljenje Srbije s ciljem postizanja stabilnosti, ekonomskog napretka i prosperiteta Zapadnog Balkana. Brnabić je istakla da su članstvo u Evropskoj uniji i stabilan, ekonomski jak i dobro povezan region, prioriteti Srbije. Navela je da je dobrim ekonomskim rezultatima i stabilnošću postignutom reformama, uz kontinuirano ulaganje u infrastrukturne projekte i privlačenje stranih investicija, Srbija pokazala da je na dobrom putu, ali da je izgradnja poverenja i čvršće povezivanju kroz regionalne projekte, put za prosperitetan i jak region u Evropskoj uniji. Velike mogućnosti za saradnju Zapadnog Balkana premijerka je prepoznala i u sprovođenju Zelene agende i razvoju investicija koje će omogućiti zelenu tranziciju u regionu.

U Upravi za trezor plaćanje poreza dinom bez provizije

Prva rata poreza na imovinu fizičkih lica dospeva na naplatu 14. februara, a ovaj porez se može uplatiti bez provizije ako se koristi dina kartica, navodi Narodna banka Srbije (NBS). Dinom se bez provizije na šalterima Uprave može platiti porez na dohodak građana, na promet motornih vozila, na dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva, kao i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika. Uz niske provizije se ovom karticom mogu izmiriti i sve druge obaveze po osnovu javnih prihoda i obaveza prema korisnicima javnih sredstava, odnosno onima koji imaju podračune u Upravi za trezor, ali i onima koji imaju račune u poslovnim bankama. To znači da se tako mogu plaćati i računi za struju, kao i računi Infostanu, novosadskoj Informatici, Telekomu i slično.

Raspisan konkurs za kredite Fonda za razvoj turističkim firmama

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude. Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju firme i preduzetnici iz oblasti turizma, kao i poljoprivredna gazdinstva upisana u registar. Kvalifikovanje projekata vrši Fond za razvoj preko kojeg se i realizuju kreditna sredstva, sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou, uz valutnu klauzulu. Minimalni iznos odobrenih kreditnih sredstava za poljoprivredna gazdinstva, preduzetnike i mikro pravna lica je 500.000 dinara, a za ostala privredna društva je 2.000.000 dinara.

Tagovi:
Pročitajte još: