fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Štednja u domaćoj valuti dostigla u julu najviši nivo, premašila 110 mlrd dinara

aktuelno

Štednja stanovništva u domaćoj valuti krajem juna dostigla je svoj novi najviši nivo i iznosila je gotovo 109 milijardi dinara, a tokom jula je nastavila da raste i prema operativnim podacima premašila je 110 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije. Kako je navedeno, nova polugodišnja analiza potvrđuje da je štednja u domaćoj valuti i dalje isplativija od štednje u evrima. To je pokazatelj očuvanog poverenja u domaću valutu i bankarski sistem, čemu su doprinele – očuvana finansijska stabilnost i relativna stabilnost kursa dinara prema evru. Kao deo svoje strategije o dinarizaciji finansijskog sistema, Narodna banka Srbije afirmiše štednju u domaćoj valuti, ukazujući na njenu veću isplativost. Analiza isplativosti štednje, urađena za period od poslednjih 11 godina (od juna 2012. do juna 2023. godine), ponovo dokazuje da je isplativije štedeti u domaćoj valuti i u kratkom i u dugom roku.

Grujičić: Cela Evropa će tek osetiti zdravstvene posledice zbivanja u Ukrajini

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da se protiv Srbije i Crne Gore 1999. godine vodio hemijski i nuklearni rat i naglasila da ne isključuje da, baš kao što je neko vršio eksperiment u SRJ sa primenom osiromašenog uranijuma, sada to radi u Ukrajini. Grujičić je navela da u Srbiji postoje brdsko-planinski delovi, dok je Ukrajina uglavnom ravnica, zbog čega je i prenošenje štetnih materijala tamo daleko lakše, mada od hemijskog zagađenja i zagađenja životne sredine niko ne može da bude zaštićen. “Mislim da će se sve ovo što se dešava u Ukrajini odraziti na sve zemlje Evrope. Pitanje je samo da li će to moći da se dokaže i kako i da li će im političari dozvoliti da naprave takvo ispitivanje”, rekla je Grujičić u intervjuu za Sputnjik.

U Užicu počeo 15. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“

Tradicionalnim defileom oko 1.200 učesnika iz 15 zemalja sa četiri kontinenta i koncertom na Gradskom trgu, u Užicu je počeo 15. Međunarodni dečji festival folklora „Licidersko srce“, najveća dečja smotra ovakvog tipa u jugoistočnoj Evropi. “Folklor je više od igre, jer na poseban način govori o prošlosti, običajima naših predaka i kako su živeli stvarajući autentične kulturne vrednosti. Važno je da od zaborava sačuvamo ono sto nam je u nasleđe ostavljeno i da se potrudimo da nas igra uvek spaja. Zato igrajte, pevajte i učinite Užice najradosnijim i najšarenijim gradom na planeti”, poželela je dobrodošlicu učesnicima gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević. Pored domaćina iz Srbije, na otvaranju festivala su se igrama sa svojih prostora predstavili ansambli iz Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Turske, Poljske, Slovačke, Gruzije, Mongolije, Kine, Egipta, Kanade i Meksika.

Na Oplencu danas obeležavanje 102. godišnjice smrti kralja Petra Prvog

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković predvodiće danas u 11 časova, državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 102. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca. Državna ceremonija će biti održana u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu kod Topole, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Tagovi:
Pročitajte još: