fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Svaki treći traktor u Srbiji kupljen uz podršku subvencija

aktuelno

Svaki treći traktor u Srbiji, u 2022. i 2023. godini, nabavljen je zahvaljujući subvencijama u okviru Projekta konkurentna poljoprivreda Srbije i do danas je kupljeno 858 novih traktora u vrednosti od skoro tri milijarde dinara. Od tog novca, 50 odsto čine sredstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Do sada su objavljena dva javna poziva i ugovorena je nabavka ukupno 1.137 traktora, u okviru tog programa, navode iz resornog Ministarstva.

Vučević otvorio manifestaciju „Slovačke narodne svečanosti“

Izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića potpredsednik Vlade i ministar odbrane, Miloš Vučević otvorio je sinoć manifestaciju „Slovačke narodne svečanosti“ u Bačkom Petrovcu. Obraćajući se okupljenima, ministar Vučević istakao je da je istorija ovih prostora i na njemu naseljenih naroda burna i međusobno isprepletena, saopštilo je Ministarstvo odbrane. “Na ovom području ratovale su vojske carevina i kraljevina. Crtane su granice i mape država i naroda. Stradanja i patnje ljudske dešavale su se ciklično i po pravilu nakon kratkih istorijskih predaha. Najčešće se stradalo za tuđe ime i tuđ račun. Najmanje koristi od toga imali su upravo narodi koji su ovde živeli. Njihove sudbine, zapravo, su sudbine izbeglica, tragaoca za mirom i slobodom, njivom i kućom, komšijom i prijateljom, razumevanjem i iskrenim poštovanjem. Ti narodi su razmeštani i raseljavani sa svojih ognjišta i njiva onako kako je to odgovaralo gospodarima njihovih sudbina. Pogotovo su mučenički i trnovit put prolazili slovenski narodi”, podsetio je ministar Vučević.

Tabaković: Čuvajući stabilnost po svaku cenu, očuvali smo poslovno poverenje

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ukazala je na rezultate koje je prepoznala agencija Fitch kada je potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB+, što je na korak od investicionog rejtinga, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje. “Čuvajući stabilnost po svaku cenu, očuvali smo poslovno poverenje i obezbedili uslove za visoke iznose direktnih investicija. Zahvaljujući tome, zabeležili smo i rast izvoza robe i usluga od 32 odsto prošle godine i 14 odsto u prvoj polovini ove godine, uprkos nižoj eksternoj tražnji. Deficit tekućeg računa platnog bilansa, koji je u prvoj polovini ove godine iznosio svega 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda, najniži je do sada i višestruko je pokriven prilivom stranih direktnih investicija. Sve su to rezultati koje prepoznaje i rejting agencija Fitch”, naglašava guverner Jorgovanka Tabaković.

Mirović: Zajedništvo je duboko ukorenjeno u Vojvodinu i celu Srbiju

Zajedništvo je duboko ukorenjeno u Vojvodinu i celu državu Srbiju i na tome će biti građena politika i u budućnosti, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na otvaranju 61. Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu. “Ponosni smo na bratstvo, solidarnost i zajedništvo i trudićemo se da u godinama koje su pred nama razvijamo sve ono što je najsnažnija bit u Srbiji, a posebno ovde u Vojvodini”, poručio je Mirović. Tradicionalnu manifestaciju Slovaka u Srbiji organizuju opština Bački Petrovac, Matica slovačka u Srbiji i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

Tagovi:
Pročitajte još: