Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Svečano otvorena nova fabrika “Nestle” u Surčinu

aktuelno

Predsednik Aleksandar Vučić otvorio je danas zajedno sa predstavnicima kompanije Nestle, pritiskom na taster, novu modernu fabriku u Surčinu za proizvodnju obroka na biljnoj bazi i poručio da osnivač Henri Nestle, koji je uspeo da stvori takvog svetskog poslovnog giganta može da bude uzor za novu, drugačiju i inventivnu Srbiju. Vučić je podsetio da je osnivač kompanije Henri Nestle bio apotekarski pomoćnik, koji je postao naučnik i pronalazač i stvori jedinstvenu formulu za dečju hranu i mleko u prahu. “Sasvim slučajno, na sajtu Nestlea, našao sam knjigu o osnivaču kompanije Henriju Nestleu. I od prve linije vidite da je reč o čoveku koji, zahvaljujući svom trudu, genijalnosti, ali i humanosti, prelazi preko svih životnih prepreka i udara temelje jednom od najvažnijih svetskih poslovnih giganata. A na početku života sve je bilo protiv njega, sem njegove radne etike posvećenosti i bistrog uma”, rekao je Vučić.

Lučić: Telekom sklopio ugovor sa desetim startpom-razvija softver baziran na AI

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da je preduzetnički fond te kompanije za finansiranje startapa sklopio ugovor sa desetim startapom, koji razvija softver baziran na veštačkoj inteligenciji. Lučić je naveo da će glavna funkcija ovog, desetog po redu, startapa biti zaštita intelektualna prava. “Pošto problem intelektualnih prava na internetu postaje sve bitniji i sve ga je teže čuvati. Ovaj startap ima klijente iz Amerike i Evrope. Moram reći da neki od startapa u koje smo do sada investirali prave milionske prihode godišnje i prodaju servise na pet kontinenata, tako da smo na dobar način izabrali”, rekao je Lučić za TV Prva. Lučić je naveo i da će pored 161 sela u Srbiji koje je dobilo brzi optički internet, ovu pogodnost dobiti još 143 njih.

Miščević: U Srbiji je uspostavljen sistem za upravljanje i kontrolu sredstava EU

U Republici Srbiji postoji uspostavljeni sistem za upravljanje i kontrolu sredstava Evropske unije koji je pod stalnim nadzorom Evropske komisije, izjavila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Ona je ukazala da je od 2014. godine kada je Komisija donela odluku o poveravanju poslova upravljanja bespovratnim sredstvima EU, institucije Republike Srbije obavljaju poslove programiranja, ugovaranja, praćenja, izveštavanja, finansijskog upravljanja, kontrole i revizije, u skladu sa relevantnim pravilima koja se odnose na pretpristupnu pomoć EU. “U proteklih 10 godina Evropska komisija nikada nije niti donela odluku, niti nagovestila da postoji razlog da se oduzmu povereni poslovi ili suspenduju isplate sredstava Republici Srbiji zbog sumnje na prevaru ili zloupotrebu”, istakla je Miščević.

Ministarstvo: Fakulteti da ne povećavaju školarine za narednu školsku godinu

Ministarstvo prosvete pozvalo je danas visokoškolske ustanove, koje su donele ili su u postupku donošenja odluke o povećanju školarina za samofinansirajuće studente, da još jednom preispitaju opravdanost povećanja iznosa školarina za narednu školsku godinu. Ovu preporuku Ministarstvo je uputilo na zahtev Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Studentske konferencije akademija strukovnih studija i visokih škola (SKASSS), u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, i uz uvažavanje autonomije visokoškolskih ustanova, navodi se u saopštenju Ministarstva. Kako se navodi, Ministarstvo pozdravlja odgovorno opredeljenje većine visokoškolskih ustanova u Srbiji da ne povećavaju visinu školarina za samofinansirajuće, kojim pokazuju brigu za položaj studenata i doprinose povećanju obuhvata maturanata koji nakon završene srednje škole nastavljaju svoje školovanje na visokoškolskim ustanova, odnosno smanjenju odustajanja studenata od studija iz materijalnih razloga.

Tagovi:
Pročitajte još: