Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: Trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla 8,2 milijarde evra

aktuelno

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na prvoj gala večeri Nemačko-srpske privredne komore (AHK), da je godišnja trgovinska razmena između dve zemlje dostigla vrednost od čak 8,2 ili 8,3 milijarde evra i da nemačke kompanije zapošljavaju u Srbiji oko 78.000 ljudi. Vučić je na svečanosti u hotelu Hilton rekao da su mnogi tehnički pojmovi u automobilskoj industriji prihvaćeni u našem jeziku i da svi u Srbiji kažu gepek, anlaser, auspuh, šoveršajbna, ratkapna, kuplung i drugo. “To se sve i proizvodi u našoj Srbiji, jer su došle nemačke kompanije u našu zemlju, koje zapošljavaju naše inženjere, radnike i menadžere”, rekao je Vučić. Istakao je da je kada je postao premijer pre devet godina trgovinska razmena dve zemlje bila oko dve milijarde evra, a danas između 8,2 i 8,3 milijarde evra, kao i da su tada nemačke kompanije zapošljavale 17.500 ljudi, a danas 78.000.

Momirović: Tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast

Ministar trgovine Tomislav Momirović rekao je na centralnom e-commerce događaju „Hot Spot eCommerce Awards,“ u organizaciji „eCommerce asocijacije Srbije“, da tržište elektronske trgovine u Srbiji beleži dvocifren rast i da je neophodno uložiti sve napore kako bi se ono dodatno unapredilo. Momirović je ocenio da je u prethodne tri godine bilo više promena u digitalnom eko sistemu nego u poslednje tri decenije. Ministarstvo trgovine će, kako je najavio, zajedno sa relevantnim institucijama, eCommerce asocijacijom Srbije i kompanijama koje se bave elektronskom trgovinom, raditi na suzbijanju sive ekonomije na Internetu, unapređenju pravnog okvira i tržišta zasnovanog na principima fer konkurencije.

Ćurčić: Na sajmu “AgroBelgrade2023” čak 15 izlagača sa teritorije Srema

Potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić rekao je da je glavni cilj štanda Agrobiznis inkubatora Sremska Mitrovica na sajmu Agro Belgade 2023, da pomogne poljoprivrednim proizvođačima da na tržištu dođu do krajnjeg kupca sa svojim proizvodima. On je danas u okviru ovog Međunarodnog sajma voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva zajedno sa dekanom Poljoprivrednog fakulteta Nedeljkom Ticom bio domaćin Agrobiznis štanda, saopšteno je iz Pokrajinske vlade. Oni su ministarku poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelenu Tanasković i ambasadora SAD Kristofera Hila tokom njihove posete ovom štandu, upoznali sa proizvođačima iz Srema koji su svoje proizvode predstavili na sajmu.

Odbor za finansije prihvatio Predlog zakona o davanju garancije za Srbijagas

Odbor za finansije Skupštine Srbije prihvatio je Predlog zakona o davanju garancije Srbije po zaduženju JP “Srbijagas”, a reč je o kreditu u iznosu do 105 miliona evra za finansiranje tekuće likvidnosti. Garancije države se daju u korist UniCredit banke, NLB Komercijalne banke i AIK banke, a po zaduženju Srbijagasa. Dragan Babić iz Uprave za javni dug rekao je danas na sednici Odbora za finansije da je neophodna podrška vlade kroz davanje garancija kako bi se nastavilo snabdevanje gasom. “Imajući u vidu da je neophodno obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje gasom javno preduzeće Srbijagas je prinuđeno da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa što utiče na likvidnost”, rekao je Babić. On je objasnio da se uvoz interventnih količina plaća avansno i da “Srbijagas” nije u mogućnosti da iz tekuće likvidnosti obezbedi sredstva, te da je neophodna podrška vlade kroz garancije za kredit.

Tagovi:
Pročitajte još: