fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za mladića koji je automobilom usmrtio dvoje pešaka u Nišu

Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu za mladića koji je automobilom usmrtio dvoje pešaka u Nišu

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podnelo je optužni predlog protiv vozača koji je 4. januara na Bulevaru Medijana, na trotoaru automobilom usmrtio dvoje pešaka – 12-godišnjeg dečaka i 48-godišnjeg muškarca.

Kancelarija EU u Prištini: Dijalog će se nastaviti

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Prištine i Beograda i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak, završio je svoju trodnevnu posetu Prištini, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Lajčak je tokom posete Prištini “detaljno izvestio pobednika nedavno održanih parlamentarnih izbora, predsednika Samoopredeljenja Aljbina Kurtija, o napretku postignutom u dijalogu između Prištine i Beograda od njegovog nastavka jula 2020. godine”, saopštila je Kancelarija.

Samoopredeljenju do sada 57 poslaničkih mandata

Brojanjem uslovnih, glasova osoba sa posebnim potrebama i polovine glasova dijaspore, pokret Samoopredeljenje je obezbedio 57 poslanika u skupštini u Prištini.

Za prebrojavanje je ostalo još nešto manje od polovine od 57.000 glasova pristiglih iz dijaspore. Većinu do sada prebrojanih glasova dobilo je Samoopredeljenje.

Lajčak stiže u Beograd, danas razgovori sa Vučićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u 18 časova.

Aleksandar Vučić će primiti Miroslava Lajčaka u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Selaković: Srbiji važna podrška Nemačke, posebno u procesu pristupanja EU

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković najavio je, uoči posete Nemačkoj, da će iskoristiti priliku da svom nemačkom kolegi Hajku Masu prenese šta je postigla Srbija i da bi to bilo nezamislivo bez nemačke podrške, te da je naša država spremna da nastavi ovu saradnju, kao i politički dijalog sa Berlinom.

Ministar Selaković, koji će naredna dva dana boraviti u poseti Berlinu, u intervjuu za Zidojče cajtung, kaže da je podrška Nemačke veoma važna za Srbiju, posebno u procesu pristupanja EU.

Brnabićeva sa Varheljijem: Očekujemo jasnije smernice za primenu nove metodologije pristupanja EU

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je putem video-linka sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem o primeni nove metodologije u procesu pristupanja Srbije EU, saopšteno je iz Vlade.

Premijerka Brnabić je istakla, kako se navodi u saopštenju, da je Srbija u proteklom periodu postigla značajan napredak, naročito u oblasti vladavine prava, medijskih sloboda i zaštite novinara i ekonomskoj sferi, ocenivši da bi dinamika pristupnih pregovora trebala da bude usklađena sa našim reformskim naporima.

Tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv organizatora žurke na Tašmajdanu

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv dvojice odgovornih za organizovanje masovne žurke u klubu “Mask mašin” na Tašmajdanu 13. februara, na kojoj je zatečeno više od 700 gostiju i pored epidemioloških mera zabrane rada ugostiteljskih objekata posle 20 časova i masovnih okupljanja.

Optuženi su direktor firme G. M. i vlasnik L. D. za krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”, za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do tri godine.

Tužilaštvo je predložilo da obojicu osudi na po šest meseci zatvora, a da G. M. izrekne zabranu obavljanja delanosti od pet godina.

Uhapšena četvorica komunalnih milicionara, sumnjiče se za zloupotrebu službenog položaja

Pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP-a, u zajedničkoj akciji sa službenicima Sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije, uhapsili su četvoricu komunalnih milicionara.

Sekretar za poslove Komunalne milicije Ivan Divac izjavio je za Beoinfo da su jutros, posle višemesečne istrage, uhapšena četiri pripadnika Komunalne milicije koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i trgovinu uticajem.

“Opredeljenje u radu Komunalne milicije je, između ostalog, ‘čišćenje sopstvenih redova’ jer se ne krijemo iza problema, ali izražavamo nadu da u budućnosti više neće biti ovakvih situacija. Javnost će blagovremeno biti obaveštena o ishodu postupka koji sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, kojem želim da zahvalim na saradnji i podršci koju pruža Komunalnoj miliciji kako bi naš posao bio obavljen što bolje, a korist od toga imali svi građani Beograda”, rekao je Divac.   

U Beogradu zaplenjeno skoro pola kilograma heroina, uhapšen osumnjičeni

Policija u Beogradu uhapsila je osumnjičenog kod kojeg je pronašla oko 400 grama heroina. U drugoj akciji, policija je zaplenila manju količinu droge, a protiv dve osobe će podneti krivične prijave.

Uhapšen je B. K. (1988), zbog sumnje na neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, dok će protiv 20-godišnjeg mladića i 42-godišnjeg muškarca biti podnete krivične prijave zbog sumnje da su učinili krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

Izgradnja rudnika za vađenje jadarita počinje 2022. godine

Kompanija “Rio Sava Exploration” do sada je u projekat Jadar uložila 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno još 200 miliona dolara, rečeno je na prezentaciji ovog projekta oko koga se u javnosti podiglo dosta prašine.

Generalna direktorka ove kompanije, koja je zapravo lokalna kompanija Rio Tinta, Vesna Prodanović, projekat Jadar podrazumeva pre svega izgradnju rudnika i to podzemnog.

Fondacija “Ana i Vlade Divac”: 2020. bila i godina dobročinstva i solidarnosti

Vlade Divac, osnivač Fondacije “Ana i Vlade Divac”, rekao je na panel diskusiji “Filantropija nema granice” da uvek kada dođe u Srbiju želi da promoviše filantropiju na pravi način. Tri milijarde evra godišnje u proseku, prethodnih 10 godina, u Srbiju stiže iz dijaspore u vidu doznaka, naveo je v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Vlade Divac, osnivač Fondacije “Ana i Vlade Divac”, rekao je na panel diskusiji “Filantropija nema granice” da uvek kada dođe u Srbiju želi da promoviše filantropiju na pravi način. Dijaspora u doznakama uplati tri milijarde evra godišnje, naveo je v. d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Tagovi:
Pročitajte još: