Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Izdvajamo: U poljoprivredi ukinute granice za zemlje Otvorenog Balkana

aktuelno - poljoprivreda

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, posle sastanka u Ohridu sa ministrima poljoprivrede Severne Makedonije i Albanije, da su ukinute granice između zemalja Otvorenog Balkana. On je rekao da je jedna od najvažnijih tema sastanka bila hrana, odnosno njen transport između zemalja Otvorenog Balkana. “Jedan od prvih poslova koji su završeni u okviru Otvorenog Balkana jesu upravo ovi poslovi iz oblasti poljoprivrede i nema više granica kada hrana prelazi granicu između Srbije, Severne Makedonije i Albanije”, rekao je Nedimović.

Brnabić: Posao u Fijatu zadržaće 1.550 radnika

Premijerka Ana Brnaboć izjavila je danas u Kragujevcu da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila zadržati posao, dok će 500 biti tehnološki višak. “Tih 500 ljudi, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedno je i od 1. jula će dobijati platu 100 odsto, jer su do sada dobijali 65 odsto, zato što nije bilo značajne proizvodnje”, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stelantis grupe čiji je deo fabrika Fijat Srbija. Dodala je da u drugu kategoriju od otprilike 1.000 ljudi spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju električnog vozila koje će Stelantis praviti u Kragujevcu.

Organska proizvodnja za manje štetnih uticaja poljoprivrede

Predstavnici Instituta za zemljište iz Beograda i udruženja Serbia organika juče su u poljoprivrednom domaćinstvu Josipa Mamuzića u Ljutovu kod Subotice održali radionicu o primeni metoda organske proizvodnje radi ublažavanja štetnih uticaja poljoprivrede na klimatske promene. Kao mera za prilagođavanje poljoprivrede ovim promenama u Srbiji osmišljen je projekat „Razvoj inovativnih metoda organske biljne proizvodnje u pravcu povećanja klimatske neutralnosti poljoprivrede”, koji realizuju Institut za zemljište, Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia organika i Institut za ekonomiku poljoprivrede, uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Neće biti nestašice energije i energenata

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, rekla je danas da se, po svemu čime raspolažemo i što država čini, na zimu ne očekuju nestašice ili restrikcije energije i energenata. “Posvećeni smo tome da obezbedimo dovoljne količine sirove nafte, naftnih derivata, uglja, električne energije. Mi već sada imamo ozbiljne količine benzina, TNG-a, mazuta, kerozina u rezervama, a radićemo na tome da podignemo rezerve nafte i naftnih derivata na 90 dana, iako to nije obaveza. Po svemu čime raspolažemo i sa svime što smo izdvojili kao država, ne očekujem da će biti nestašica ili restrikcija”, rekla je resorna ministarka.

Mali: Srbija dobitnik nagrade u oblasti zelenog finansiranja

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je Srbija dobitnik nagrade „Pionir u oblasti zelenog finansiranja u kategoriji država za 2021. godinu” (Sovereign Green Market Pioneer in 2021), koju dodeljuje organizacija Climate Bond Iniative. Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je rekao da je ta nagrada veoma značajna za nas, jer nas svrstava u ekološki odgovorne države sveta i da pokazuje da država odgovorno vodi svoje građane putem napretka. “Srbija kao vodeća zemlja regiona, želi da posluži kao primer drugima u okruženju. Želimo da budemo predvodnici u sprovođenju Zelene agende i da svet prepozna tu našu nameru i viziju. Posvećeni smo ulaganju u ekologiju i zaštitu životne sredine i obezbeđivanju finansiranja zelenih projekata iz novih izvora finansiranja kao što je veoma aktuelno tržište zelenih obveznica”, rekao je ministar.

Tagovi:
Pročitajte još: