fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: U toku pregovori sa Makedonijom za zajedničku kandidaturu izgradnje pruge Niš-Skoplje

aktuelno

U toku su dogovori sa Vladom Sеvеrnе Makеdonijе za zajedničku kandidaturu za produžеtak pruge od Niša do Prеšеva, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukure Goran Vesić na panelu u okviru Evropske nedelje mogućnosti. On je tom prilikom istakao da postoje planovi i idеjе za zajеdničkе kandidaturе Srbijе i zemalja iz rеgiona za obеzbеđivanjе srеdstava kako bi projеkti kao što su putеvi, prugе ali i intеgrisani granični prеlazi bili ostvarеni, navedeno je na sajtu ministarstva. – Naš plan jе bio da radimo naših 135 kilomеtara od Niša do Prеšеva sada ulazimo u projеkat sa Vladom Sеvеrnе Makеdonijе koja ima svojih 50-tak kilomеtara do Skoplja, jеr ta pruga ima smisla ako budе Niš – Skopljе. Dobro jе da budе i do Prеšеva, ali poеnta jе da sе povеzuju vеliki gradovi. To ćе biti prvi zajеdnički projеkat Sеvеrnе Makеdonijе i Srbijе, еvropski projеkat, gdе ćеmo povеzati Niš i Skopljе, odnosno Skopljе sa Bеogradom, Novim Sadom i Budimpеštom – rеkao jе Vеsić.

Vučić: Ne mogu da kažem da li je napravljen korak ka deeskalaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne može da kaže da li je na sastancima u Briselu napravljen korak ka deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, jer nije prisustvovao sastanku koji je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj održao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, ali da mu se čini da Brisel čini sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do rešenja i da razume situaciju na terenu. Naglasio je da je veoma otvoren i spreman za razgovore sa predstavnicima EU što su pokazali poslednji razgovori koje je vodio prethodne noći posle ponoći.

Na Fruškoj gori od 26.do 30. juna vežbe gađanja

Polaznici Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici će između 26. i 30. juna u rejonu Nacionalnog parka Fruška gora – Brankovac i Crveni čot, izvoditi gađanje iz vatrenog oružja, saopštio je danas MUP Srbije. Kako se navodi, tom prilikom će upotrebljavati manevarsku municiju.

Nakon drugog dana upisnog roka na 13 fakulteta veće interesovanje od broja mesta

Nakon drugog dana prvog upisnog roka na fakultetima Univerziteta u Beogradu, na čak 13 od 31 fakulteta u ovom trenutku je više prijavljenih kandidata nego što ima ukupno predviđenih budžetskih i samofinansirajućih mesta. Kako je saopštio Rektorat Univerziteta u Beogradu, najveće interesovanje vlada za Fakultet organizacionih nauka, za koji se nakon drugog dana prijavilo 2.536 kandidata. Prema preliminarnim podacima, veliki broj prijavljenih je na Ekonomskom fakultetu (1.935), Pravnom (1.397) i Elektrotehničkom (1.215).

Martinović: Svi indikatori na tržištu rada govore da postoji stabilnost

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da svi indikatori na tržištu rada govore da postoji stabilnost i pozitivna kretanja, kao i da podaci registruju manji broj nezaposlenih u odnosu na prošlu godinu, čime se nastavlja višegodišnji pad nezaposlenosti. “Anketa o radnoj snazi koja je objavljena za prvi kvartal ove godine pokazuje da je stopa zaposlenosti povećana, stopa nezaposlenosti smanjena za isti kvartal ove godine, anketa o radnoj snazi je zabeležila veći broj zaposlenih za oko 31.600 lica, sa druge strane stopa nezaposlenosti koja je u ovom trenutku 10,1 odsto, za oko 0,8 procentnih poena niža u odnosu na prvi kvartal 2022. godine”, rekao je Martinović za Tanjug. Martinović je dodao da se stopa nezaposlenosti već duži vremenski period kreće ispod 10 odsto ili za nijansu iznad 10 odsto, bez obzira na pandemiju Kovid 19 i rat u Ukrajini koji su, prema njegovim rečima, uticali na privredna kretanja.

Tagovi:
Pročitajte još: