fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Izdvajamo: Uskoro mladi, uz kuću na selu, dobijaju od države i pomoć vrednu do 10.000 evra

aktuelno

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je u pripremi program koji predviđa do 10.000 evra bespovratnih sredstava za pokretanje privrednih aktivnosti namenjen mladima u Srbiji koji žele da ostanu na selu, ali i onima koji žele da iz gradova odu na selo, tako da će uz kuću moći da dobiju i pomoć za pokretanje posla. Krkobabić je rekao da će oni sami birati te privredne aktivnosti, navodeći da se očekuje da će prijavljivanje za ovaj program početi do polovine godine. Takođe, istakao je da je program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća s okućnicom uzeo izuzetno velikog maha i dodao da na dnevnom nivou stiže 13 do 15 zahteva, te da će se sa novim takvim programom krenuti za desetak dana. Kada je reč o novom vidu podrške u vrednosti do 10.000 evra, ministar je kao primer naveo da će to biti podsticajna sredstva za otvaranje prodavnica, apoteka, različite zanatske radnje (vulkanizerske, za popravku poljoprivrednih mašina…), obnovu starih zanata kako bi to bilo u funkciji etno turizma, te istakao da postoji veliki broj zahteva, više od stotinak, za obnovu starih vodenica.

Brnabić: Aleksandar Vučić uspeo nemoguće sa zemljama koje su tvorci tzv. Kosova

Predsednica Vlada Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvaljujući pametnoj i mudroj politici uspeo da održi dobre odnose i sa onim zemljama koje su tvorci tzv. Kosova. „Pametna i mudra politika – to ne može mnogo ljudi, ali može Aleksandar Vučić. Aleksandar Vučić je uspeo nemoguće, a to je da ima zemlje koje su rodile nezavisno Kosovo, a danas kažu dosta nam je ovoga i pozivaju se na Srbiju kao konstruktivnog partnera“, rekla je Brnabić gostujući na TV Pink. Kako je rekla, to nije palo sa neba, već je Aleksandar Vučić pre 10 godina osmislio koncept Zajednice srpskih opština i ugradio ga u Briselski sporazum. „Znao je da ćemo se mi u nekom trenutku za 10 godina držati tog koncepta , da će doći trenutak kada će to biti na stolu i da ćemo mi reći to je u redu, mi smo to raščistili, a sada da vidimo da Priština uradi svoje. Znali smo da će to biti kamen spoticanja i da će to biti naša snaga i sigurnost i bezbednost Srba na KiM i da će Priština teško to ispuniti“, rekla je premijerka.

Kula Beograd zasijala u čast Nikole Kopernika

Zvezde, komete, asteroidi, planete i druga nebeska tela sinoć su se na medija fasadi Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, ogledala u Savi, čime je na jedinstven način obeležen jubilej – 550 godina od rođenja Nikole Kopernika, čuvenog poljskog astronoma. Na osnovu svojih preciznih matematičkih merenja i posmatranja nebeskih tela, Nikola Kopernik je došao do epohalnog saznanja da se Zemlja okreće oko svoje ose i da kruži oko Sunca, podseća se u saopštenju Beograda na vodi i ukazuje da je time preokrenuo dotad važeći geocentrični sistem po kome se jedina planeta nastanjena ljudima nalazi u centru svemira.

Iz Srbije poleteo prvi avion sa humanitarnom pomoći za Tursku

Prvi avion sa humanitarnom pomoći iz Srbije poleteo je danas sa Aerodroma Nikola Tesla u Beogradu za Tursku, potvrđeno je u Vladi Srbije. Kako navode, pošiljku prenosi avion turske avio-kompanije “Turkiš Erlajns”. Prethodno je turski ambasador u Srbiji Hami Aksoj naveo na Tviteru da je iz Beograda danas poslata humanitarna pomoć za žrtve zemljotresa u Turskoj, koja će biti dostavljena gradu Gazijantepu.

Vučić: Počastvovan sam što učestvujemo na sajmu naoružanja i vojne opreme u UAE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, po dolasku u posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde boravi na poziv predsednika UAE šeika Muhameda bin Zajeda, da je počastvovan što Srbija učestvuje na 16. Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme “IDEX 2023” u ovoj zemlji. Vučić je na Instagram nalogu “buducnostsrbijeav” naveo da je izuzetan osećaj kada nakon naporne nedelje, opterećene teškim temama, “na poziv prijatelja Muhameda bin Zajeda dođete u predivnu zemlju, uz toplu dobrodošlicu ljubaznih domaćina”. “Srećan sam i počastvovan što i naša Srbija učestvuje na šesnaestom Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme INDEX 2023, koji se održava pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva šeika Muhameda bin Zajeda. Hvala Vam na ovoj časti, poštovani prijatelju”.

Tagovi:
Pročitajte još: